Recensie: Holding up the universe

Recensie: Holding up the universe

Holding up the universe
ISBN: 9780141357058
Auteur: Jennifer Niven
Uitgever: Penguin
Publicatiedatum: 6 oktober 2016
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal bladzijdes: 368
Goodreads

Everyone thinks they know Libby Strout, the girl once dubbed “America’s Fattest Teen.” But no one’s taken the time to look past her weight to get to know who she really is. Following her mom’s death, she’s been picking up the pieces in the privacy of her home, dealing with her heartbroken father and her own grief. Now, Libby’s ready: for high school, for new friends, for love, and for EVERY POSSIBILITY LIFE HAS TO OFFER. In that moment, I know the part I want to play here at MVB High. I want to be the girl who can do anything.

Everyone thinks they know Jack Masselin, too. Yes, he’s got swagger, but he’s also mastered the impossible art of giving people what they want, of fitting in. What no one knows is that Jack has a newly acquired secret: he can’t recognize faces. Even his own brothers are strangers to him. He’s the guy who can re-engineer and rebuild anything in new and bad-ass ways, but he can’t understand what’s going on with the inner workings of his brain. So he tells himself to play it cool: Be charming. Be hilarious. Don’t get too close to anyone.

Until he meets Libby. When the two get tangled up in a cruel high school game—which lands them in group counseling and community service—Libby and Jack are both pissed, and then surprised. Because the more time they spend together, the less alone they feel. . . . Because sometimes when you meet someone, it changes the world, theirs and yours.

Naar Holding up the universe was ik al nieuwsgierig op het moment dat ik hoorde dat er een nieuw boek van Jennifer Niven zou komen. Waar het licht is vond ik zowel geweldig als hartverscheurend. En ik hoorde mensen zeggen dat je ook bij dit boek zakdoeken gereed moest houden. Ik hou niet echt van huilboeken, maar als dat een opoffering is voor een verder geweldig verhaal: prima.

Holding up the universe was goed. Ik vind het ook tof dat Jennifer Niven wederom voor twee tieners kiest die niet alleen maar tieners zijn, maar ook moeten leren omgaan met de beperkingen die ze hebben. Want die hebben ze allebei: Jack en Libby. Libby is ‘the fattest American teenager’ en iedereen heeft een mening over haar, over wie ze is en wat ze doet. Of wat ze vooral niet zou moeten doen. Ook over Jack heeft iedereen een mening. Maar eigenlijk kennen ze beide tieners totaal niet, want je bent niet zoals je eruit ziet. Je bent wie je bent van binnen. Ik vind dat Jennifer in dit boek heel mooi verwerkt heeft dat je anders kunt zijn, maar dat je toch liefde kunt vinden. Dat liefde niet alleen is voor mensen die knap, perfect zijn en niets mankeren.

Onverwachte gebeurtenissen vind je niet in Holding up the universe, maar voor mij had het boek dat ook niet nodig met deze personages. Jack en Libby zijn het belangrijkste en het is duidelijk dat het verhaal om hen heen geschreven is. De schrijfstijl vind ik ook in dit boek prettig, al moest ik er wel even inkomen. Misschien ook omdat ik haar andere boek alleen in het Nederlands las en soms is het dan lastig om om te schakelen naar het Engelse, zelfs als het een heel nieuw boek is.

Vooral met Libby kon ik me heel goed identificeren. Ik ben dan misschien niet ‘The fattest American teen’ geweest, maar ook ik ben nooit echt slank geweest en mensen hebben daar altijd een mening over. Of je nu een salade eet – ‘Doe eens niet zo ongezellig – of een paasei -‘Zou je dat nou wel doen?’-, altijd moet je iets wel of niet doen. Ik vind het heel tof dat Libby daar gewoon schijt aan heeft (om het even plat te zeggen) en gewoon doet wat ze moet doen.

Maar ook Jack vond ik leuk om te lezen, ook al kon ik me minder in hem inleven. Hij zorgt ervoor dat je als lezer twee kanten ziet van Libby en dat hij verder kijkt dan alleen maar ‘het dikke meisje.’ Ik vond zijn stukjes vooral mooi. Mooi om te lezen dat er meer mee telt dan iemands uiterlijk. Ik heb ze allebei in mijn hart gesloten.

29847082

De cover vertelt voor mij wel het verhaal zonder teveel weg te geven. Ik zie wel waarom ze gekozen hebben voor deze cover. De ene knikker die echt een knikker is, ben ik, jij, Libby, Jack en iedereen die een verhaal te vertellen heeft.

Ik heb Holding up the universe alleen in het begin even een traantje weggepinkt (al denk ik nog steeds dat dat meer aan mijn humeur op dat moment lag), maar verder niet. Ik had die chocolade en zakdoeken eigenlijk niet nodig. Holding up the universe vond ik niet zo goed als All the bright places, maar het was wel goed en origineel. En ik vind het een goed boek met diverse personages dat moed geeft aan een ieder die zich anders voelt. Je bent goed zoals je bent, wie je ook bent.

April 2017 verschijnt dit boek in de Nederlandse vertaling bij Moon en daar ben ik ook heel benieuwd naar.

[bol_product_links block_id=”bol_57f4fe30822a3_selected-products” products=”9200000055179814″ name=”verse” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: