Recensie: Huis van Glas

Recensie: Huis van Glas

Huis van Glas / Life in a fishbowl
ISBN: 9789045211688
Auteur: Len Vlahos
Uitgever: Karakter Uitgevers
Publicatiedatum: 17 januari 2017
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal bladzijdes: 350
Goodreads

Jared Stone is ongeneeslijk ziek. Een groeiende tumor eet langzaam een weg door zijn hersenen en vernielt alle herinneringen aan het leven dat hij zo lief heeft. In een impulsieve, misplaatste poging om de financiële toekomst van zijn familie veilig te stellen besluit hij zijn leven op eBay te veilen.

Zijn ‘leven’ wordt gekocht door een egocentrische tv-producent op zoek naar een nieuw kijkcijferkanon. De ondergang van Jared en het trauma van zijn familie wordt een realityshow die miljoenen mensen wekelijks aan de buis gekluisterd houdt

Huis van Glas vertelt een absurde waarheid over hoe reality-tv ontstaat en hoe dat een gezin ontwricht en compleet verandert wanneer vader Jared Stone zijn leven te koop zet. Ik kreeg een mailtje of ik een vooruitexemplaar wilde ontvangen van dit boek. De samenvatting klonk goed en maakte me nieuwsgierig. Misschien omdat het zo bizar is.

Dat tv vooral tv is en dat er heel veel in script gezet wordt, wist ik al. Op het moment dat ik aan de studie journalistiek begon, wist ik dat het journaal kijken nooit meer hetzelfde zou zijn. En hoewel ik al jaren gestopt ben, heeft dit nog heel veel invloed op me. Niet alleen bij het journaal, maar ook bij reality tv.

Ik ben opgegroeid in de tijd dat Big Brother een hit was en iedereen keek. En ik moet toegeven: ook ik heb het eerste seizoen gezien. Niet zo fanatiek als sommigen, maar ik heb het gezien. Ik heb de absurditeit gezien van het kijken naar normale mensen op tv die normale dingen doen. En hoe fascinerend dat eigenlijk is.

In Huis van Glas wordt het verhaal verteld van Jared en zijn gezin en hoe een beslissing alles verwoest. De schrijfstijl van Len Vlahos is heel vlot en je raast als een gek door het boek heen. Ik wilde maar door blijven lezen in Huis van glas, want ik wilde weten hoe dit absurde verhaal verder ging. Het lezen van dit boek voelde als kijken naar de realityserie over de Stones en zo nu en dan voelde ik me zelfs een beetje een voyeur.
De onderwerpen – ongeneeslijk ziek zijn, je privacy – zijn best zwaar, maar door de schrijfstijl van Len voelde dit helemaal niet zo. Het was op eenluchtige, soms grappige, manier verweven in Het huis van glas.

Het verhaal wordt verteld vanuit de familie Stone – Jared, Deirdre, Megan en Jackie -, maar ook vanuit verschillende andere personages die er iets mee te maken hebben. Zo is er tv-baas Ethan, gamer Hazel en zuster Benedict Joan. Allemaal spelen ze een bepaalde rol in het Huis van glas en komen ze uiteindelijk op de een of andere manier in contact met de familie.
In het begin moest ik even wennen aan al die verschillende mensen die aan het woord komen, maar toen ik eenmaal gewend was, vond ik het prima.

In Huis van glas zitten hier en daar wel plotwendingen die zo bizar zijn dat ik er niet eens op zou komen, dus ze zijn onverwacht en zorgen ervoor dat je denkt: nog even verder lezen, nog een heel klein stukje. Vooral aan het einde gebeurde dit, want dan wordt het behoorlijk spannend. Toen kon ik niet meer stoppen en besloot ik het boek maar gewoon uit te lezen. En toen is het boek ineens uit.

33297999

De cover van Huis van Glas straalt goed uit waar het boek over gaat, maar op een abstracte manier met felle kleuren. En geloof me, dat blauw valt echt wel op. Ik denk dat hij in boekwinkels ook in het oog zal springen.

Huis van glas was heftig, intens, maar vooral bizar. Bizar om te weten dat een serie over een gezin met een ongeneeslijk zieke man en vader waarschijnlijk nog echt een hit zou worden en dat mensen er naar zouden kijken.

Huis van Glas heb ik als recensie-exemplaar gekregen van Karakter uitgevers. Bedankt!

[bol_product_links block_id=”bol_584e965ee9a15_selected-products” products=”9200000059721069″ name=”glas” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge