Recensie: Knap voor een dik meisje

Recensie: Knap voor een dik meisje

Recensie: Knap voor een dik meisjeKnap voor een dik meisje
ISBN: 9789038805931
Publicatiedatum: 9 april 2019
Aantal bladzijdes: 192
Goodreads

Tatjana is al haar hele leven dik. En krijgt dus al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. Alsof het haar niet al duidelijk was hoeveel haar extra kilo's haar hebben gekost. In haar puberteit waren er geen prille liefdes of eerste seksuele ervaringen, geen onbezorgd ontdekken van de wereld. In plaats daarvan waren er pestende klasgenoten, stiekeme vreetbuien en een constante schaamte.
Wanneer ze eenderde van haar lichaamsgewicht verliest ervaart ze voor het eerst de privileges die bij slank zijn horen. Toch neemt het ongevraagde commentaar alleen maar toe – al helemaal als ze weer begint aan te komen. In dit boek neemt ze zélf de regie in het gesprek over haar lichaam, en doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is.

Ik lees vooral fictie, maar zo nu en dan komt er weleens non-fictie voorbij. Doorgaans omdat ik het interessant vind om iemands verhaal of adviezen te lezen. Sinds een tijdje lees ik meer boeken over body positiviteit en van jezelf leren houden, in wat voor vorm dan ook. Daarom was ik ook heel benieuwd naar Tatjana Almuli’s verhaal.

Ik had niet echt verwachtingen bij Knap voor een dik meisje. Misschien omdat ik niet goed wist wie Tatjana is of omdat dat simpelweg niet echt kan bij non-fictie. Ik weet het niet, maar ik ging er zonder wat dan ook in. En daar ben ik achteraf misschien wel blij om, want dit boek heeft me echt positief verrast.

Tatjana is eerlijk in dit boek, heel erg eerlijk. Soms voelde ik me een gluurder, een ramptoerist misschien wel. In dit boek voel je de rauwe emoties en veel stukken vond ik ook ontzettend confronterend. Zoals dik zijn en daten. Het leek of het door mij geschreven had kunnen zijn – al is de uitkomst anders (want single pringle for evah en zo). Want mijn uiterlijk houdt me daar bijvoorbeeld heel erg tegen. 

Iedereen die vindt dat dik zijn je eigen schuld is, zou dit moeten lezen. Sowieso zou iedereen dit moeten lezen.

Toen ik jonger was, dacht ik ook altijd: ‘ach, ik krijg toch nooit een relatie, want ik ben te dik. Niemand kan mij toch leuk vinden?’ En nog betrap ik me vaak op dergelijke gedachten. Niet alleen te dik zijn vormt bij mij overigens een barriere, maar ook mijn autisme maakt het lastiger. 

Maar ook het ongevraagde commentaar is zo herkenbaar. Vaak goed bedoeld, maar doe maar gewoon niet. Dikke mensen weten echt wel dat ze niet in maat 36 passen. Net als dat je niet constant tegen slanke mensen hoeft te zeggen: ‘Neem nog maar een stuk taart, dat kun jij wel hebben.’ Ik ben zelf niet slank, maar kan me goed voorstellen dat dat net zo confronterend kan zijn.

Op veel punten in het boek moest ik even slikken, omdat het toch best heftig en herkenbaar was. Genoeg dingen waarbij ik al meeknikkend luisterde, want ik herkende het. Ik herkende het wat Tatjana vertelde. 

Wat ik al op Goodreads schreef, vind ik nog steeds: ‘Iedereen die vindt dat dik zijn je eigen schuld is, zou dit moeten lezen. Sowieso zou iedereen dit moeten lezen.’ Knap voor een dik meisje is niet alleen voor dikke mensen en voor het stimuleren van overgewicht. 

Soms voelde ik me een gluurder, een ramptoerist misschien wel.

Absoluut niet. Het gaat meer om compassie voor elkaar, om ruimte maken voor mensen die niet aan ‘de norm’ voldoen, maar ook om houden van jezelf, met of zonder teveel kilo’s. En om het feit dat we elkaar meer in onze waarde moeten laten zonder je ermee te bemoeien. Geloof me, ook ik weet echt wel dat ik te dik ben.

Knap voor een dik meisje is een rauw, emotioneel boek over een meisje die met zichzelf worstelt in een maatschappij die extreem gefixeerd is op uiterlijk, terwijl ze opgroeit tot jonge vrouw. Ook al is het Tatjana’s verhaal (ook over haar achtergrond), ik denk dat veel mensen die worstelen met zichzelf zich erin zullen herkennen.

Van mij krijgt Knap voor een dik meisje 5 sterren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge