Recensie: Koekoeksjong

Recensie: Koekoeksjong

Recensie: KoekoeksjongKoekoeksjong / The Cuckoo's Calling
Auteur: Robert Galbraith
Series: Cormoran Strike #1
Uitgever: Boekerij
Publicatiedatum: 19 juni 2014
Genres: Detective
Aantal bladzijdes: 519
Goodreads

Als een getroebleerd supermodel een dodelijke val maakt vanaf een winters balkon in de Londense wijk Mayfair, wordt aangenomen dat het zelfmoord was. Haar broer twijfelt daaraan en roept de hulp in van privédetective Cormoran Strike.

Strike is een invalide oorlogsveteraan – met wonden die zowel fysiek als mentaal zijn – en zijn leven is een puinhoop. De opdracht lost zijn geldproblemen op, maar naarmate hij dieper graaft in de complexe modellenwereld, neemt alles een steeds duisterder wending – en loopt hij zelf steeds meer gevaar...

Een intrigerend, elegant mysterie met de atmosfeer van Londen: van de stille straten van Mayfair en de pubs in de steegjes van East End tot de drukte van Soho.

Ik zal het niet ontkennen: Ik ben fan van J.K. Rowling. Ik was al fan toen ik Harry Potter las en ik was behoorlijk nieuwsgierig of ze ook boeken voor volwassenen kon schrijven en ja, dat kan ze absoluut. Een goede raad was goed, dit boek is misschien nog wel beter.

Dit deel heeft ze onder een pseudoniem geschreven en ik denk niet dat haar schrijfstijl herkend zou hebben als ik het niet wist. Waarin Harry Potter en Een Goede Raad tig personages langs komen huppelen, komen in haar eerste detectives niet zoveel mensen voorbij.

Ik vond dit boek echt goed. Het is een dikke pil, maar het leest heel gemakkelijk weg. Ik had het met een dag of vier uit en dat is voor een boek van 519 bladzijdes best netjes. Dat het boek binnen drie dagen terug moest bij de bibliotheek zorgde er ook wel voor dat ik sneller doorlas.
Ik dacht te weten hoe en wat omtrent de moord, maar ik had het dus fout en ik dacht compleet in de verkeerde richting. Daar houd ik van: Verrassingen in boeken. Voorspelbare boeken zijn ook heus wel leuk, maar van onvoorspelbare dingen ben ik een grotere fan.

Daarnaast zijn de personages sympathiek, ondanks dat Cormoran Strike niet echt de typische held is. Je krijgt hier en daar misschien wat medelijden met hem, maar dat is op een goede manier. Ook Robin vond ik eigenlijk wel een erg leuk personage. Ze zijn niet zo plat en komen toch tot leven op de bladzijdes.
Ik zeg: Lezen! Zelfs als je misschien geen fan was van de boeken van Harry Potter, maar wel van bijvoorbeeld de boeken van Elizabeth George.

2 gedachten over “Recensie: Koekoeksjong

    1. Op Goodreads staat in elk geval een #1 achter het boek, dus ik vermoed dat er nog meer komen, maar dat die onafhankelijk van elkaar te lezen zijn. Net zoiets als wat Nicci French nu doet met de serie met de dagen van de week (Blauwe maandag, Dinsdag is voorbij, Wachten op woensdag, Donderdagskinderen). Die zijn onafhankelijk te lezen, maar gaan steeds over Frieda Klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge