Recensie: Leah On the Offbeat

Recensie: Leah On the Offbeat

Recensie: Leah On the OffbeatLeah On the Offbeat
ISBN: 9780062643803
Auteur: Becky Albertalli
Series: Creekwood #2
Uitgever: Balzer + Bray, HarperCollins
Publicatiedatum: 24 april 2018
Genres: Audiobook, Contemporary
Aantal bladzijdes: 339
Goodreads

Leah Burke—girl-band drummer, master of deadpan, and Simon Spier’s best friend from the award-winning Simon vs. the Homo Sapiens Agenda—takes center stage in this novel of first love and senior-year angst.

When it comes to drumming, Leah Burke is usually on beat—but real life isn’t always so rhythmic. An anomaly in her friend group, she’s the only child of a young, single mom, and her life is decidedly less privileged. She loves to draw but is too self-conscious to show it. And even though her mom knows she’s bisexual, she hasn’t mustered the courage to tell her friends—not even her openly gay BFF, Simon.

So Leah really doesn’t know what to do when her rock-solid friend group starts to fracture in unexpected ways. With prom and college on the horizon, tensions are running high. It’s hard for Leah to strike the right note while the people she loves are fighting—especially when she realizes she might love one of them more than she ever intended.

Leah On the Offbeat is het nieuwste boek van Becky Albertalli. Nu heb ik totnutoe alles gelezen van Becky en was al benieuwd naar Leah op het moment dat Becky aankondigde dat ze bezig was met een verhaal over Leah. Ze wapperde al rond in Simon versus de verwachtingen van de rest van de wereld/Simon vs. the Homo Sapiens Agenda en ik was wel benieuwd naar haar. Ze is daar duidelijk een bijpersonage, dus ik was benieuwd hoe ze het zou doen als hoofdpersonage.

In het begin van Leah on the Offbeat had ik best moeite om erin te komen en vond ik er eerlijk gezegd niet zoveel aan. Of dat nou aan de verteller van het luisterboek lag of aan het feit dat het een beetje voelde als de andere twee boeken die ik las… ik weet het niet. Toch begon ik gaanderweg Leah wel boeiender te vinden en wilde ik weten hoe het af zou lopen.

Ik vind de schrijfstijl van Becky makkelijk en lekker weglezen, terwijl ze toch wel serieuze onderwerpen aan de kaak stelt en vooral op het gebied van de LGBTQ-gemeenschap. Maar ook zijn haar personages niet allemaal slank, want bijvoorbeeld Molly en Leah zijn allebei stevig/dik en ook niet allemaal hetero.

Toch zaten er genoeg herkenbare dingen in waar Leah mee kampt aangezien ze geen kledingmaat 36 heeft

Maar soms voelt het wel of ze elke keer vanuit hetzelfde idee schrijft en daardoor beginnen haar personages wel een beetje op elkaar te lijken. Het voelt een beetje of ze er niet vanaf durft te stappen of dat ze hiervoor blijft kiezen, omdat het commercieel gezien erg goed ligt. Ik hoop ook dat haar volgende boek ineens heel anders is dan de voorgaande.

En ik weet nog niet of ik wat kan met Leah die het hele verhaal vertelt vanuit haar oogpunt. Ik weet nog niet zo goed of ze mijn soort personage is en we echt die klik hebben. Ze was leuk, dat wel, maar ik miste toch een beetje die klik ofzo. Maar misschien kwam dat ook omdat ik dit boek luisterde, want dan heb ik dat wel vaker helaas.


Toch zaten er genoeg herkenbare dingen in waar Leah mee kampt aangezien ze geen kledingmaat 36 heeft. Dat heb ik ook niet bepaald. Ik ben gewoon dik. En dan is het soms heel frusterend als bijzonder slanke mensen zeuren dat ze ‘zoooo dik’ zijn. Iedereen mag klagen, hoor, maar soms is het weleens vervelend. Vooral als je weer eens keihard met je neus op de feiten gedrukt wordt.

Wat ik heel leuk vind, is de titel. Ze is een drummer en aangezien die iets moeten doen met een beat, vind ik de titel wel echt tof als je er even wat langer over nadenkt. Jammer dat de titel daardoor minder leuk is in het Nederlands, maar ik snap dat dezelfde titel niet kan. Logisch, maar het is wel jammer. De voorkant van het Nederlandse boek vind ik daarentegen wel een stuk leuker.

Ook leuk: die verwijzingen naar Harry Potter in het boek.


Leah On the Offbeat is een prima contemporary Young Adult boek waarin de hoofdpersoon eens niet slank en een ‘o, ik ben zo mooi, maar ik doe alsof ik dat niet door heb’ type en geen hetero is. Het is een boek met een luchtige schrijfstijl, ondanks de onderwerpen die aan bod komen.

Van mij krijgt Leah On the Offbeat 3.5 ster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge