Recensie: Mijn hart en andere zwarte gaten

Recensie: Mijn hart en andere zwarte gaten

Recensie: Mijn hart en andere zwarte gatenMijn hart en andere zwarte gaten / My Heart and Other Black Holes
Auteur: Jasmine Warga
Uitgever: Karakter Uitgevers
Publicatiedatum: December 2015
Genres: Young Adult
Aantal bladzijdes: 309
Goodreads

De zestienjarige nerd Aysel is geobsedeerd door het plannen van haar eigen dood. Met klasgenoten die continu over haar roddelen, een moeder die haar nauwelijks kan aankijken, en een vader die met een gewelddadig misdrijf hun dorp opschrikt, ziet Aysel redenen genoeg om haar leven te beëindigen. Maar ze weet niet zeker of ze het alleen durft. Als ze op een website het forum Zelfmoordpartners ontdekt, denkt ze de oplossing te hebben gevonden.

Ze vindt er Roman, een jongen die achtervolgd wordt door een familietragedie. Hoewel Aysel en Roman niets met elkaar gemeen hebben, beginnen ze deel uit te maken van elkaars leven. Naarmate hun plan voor zelfmoord vorm krijgt, begint Aysel zich af te vragen of ze er wel mee door wil gaan.

Ze zal uiteindelijk moeten kiezen: een einde aan haar leven maken of Roman ervan proberen te overtuigen om samen door te leven.

Mijn hart en andere zwarte gaten is het verhaal van Aysel en Roman die elkaar tegenkomen op een nogal vreemde plek om mensen te ontmoeten. Ik had het boek al eens opgepakt in de Engelse variant, maar op de een of andere manier nam ik het boek toch nooit mee. Toen kwam ik de Nederlandse versie tegen op social media en ik vroeg een recensie-exemplaar aan.

En wat is het zonde dat ik dit boek nooit eerder gelezen heb, want dit boek is goed. Inclusief goede quotes.

Ik mijmer vaak over hoe het voelt om dood te gaan.Hor doodgaan klinkt. Of ik uiteen zal spatten, zoals die noten, mijn laatste pijnkreten zal slaken en dan voor eeuwig stil zal zijn.

Bovenstaand stukje is één van die quotes uit die boek die zijn blijven hangen. De toon wordt meteen gezet op de eerste bladzijde: het is geen boek over een leuk onderwerp, maar over depressies, zelfmoord en zelfmoord willen plegen. Over twee depressieve tieners. Dit keer geen slopende ziekte zoals kanker, maar een psychische ziekte: een depressie.

Ik vind dat het op een goede luchtige manier verteld wordt zonder dat er gedaan wordt of een depressie niet zo erg is als een andere ziekte. De laatste tijd zie je toch dat boeken met psychische ziekten meer en meer gelezen worden. Ik denk dat dat een goede ontwikkeling is en zeker in de doelgroep die vooral YA leest.

Ook al ben ik nooit echt depressief geweest, ik kan me goed voorstellen hoe lastig is om met een depressie om te gaan, terwijl je ook pubert en op weg bent om volwassen te worden. Ik kon me ook goed in de hoofdpersoon vinden en ik vind dat Jasmine Warga goed beschreven hoe het voelt.

Door de vertelwijze kon ik me ook goed inleven in Aysel die het verhaal vertelt. Als lezer kom je te weten waarom ze zelfmoord wil plegen en waarom ze het niet alleen durft te doen.
In het begin had ik best wat vragen over waarom Aysel het wil doen, maar die vragen zijn allemaal beantwoordt. Aysel is voor mij echt heel goed beschreven, levensecht bijna. Ook Roman vind ik een leuk personage en ook al vertelt hij het verhaal niet, je leert hem net zo goed kennen.

Door berichten die ik las op social media werd ik een beetje bang en mijn hart begon sneller te slaan toen ik nog zo’n vijftig bladzijdes moest in Mijn hart en andere zwarte gaten.
Hoe zou het aflopen? Zou het aflopen op een goede of slechte manier? Moest ik naar de supermarkt rennen om alle tissues op te kopen? Hoe het afloopt, ga ik niet verklappen. Maar ik vond het einde mooi en het was toch anders dan ik verwacht had. Ik weet niet helemaal of ik een ander einde beter gevonden had of toch niet.

Het wordt aangeprezen met de woorden: ‘Voor de lezers van Een weeffout in onze sterren en Waar het licht is.’ Ik denk dat dat een goede omschrijving is, ook al is het niet hetzelfde als de andere twee verhalen. Ik hoefde niet echt te huilen bij dit boek en bij de andere twee wel, maar toch heb ik ook Aysel en Roman een plekje gegeven in mijn hart. Samen met Violet, Finch, Hazel en Gus. Ik hoop dat het goed komt met alle Aysels en Romans in de wereld en ik hoop dat ze uiteindelijk vrede vinden met wat ze ook beslissen.

Als je een boek wilt lezen dat gaat over zelfmoord op een luchtige manier, dan raad ik echt dit boek aan.

Dit boek kreeg ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Karakter.

[bol_product_links block_id=”bol_567d91765ccda_selected-products” products=”9200000045983471″ name=”Hart” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Eén gedachte over “Recensie: Mijn hart en andere zwarte gaten

  1. Oh dit boek ken ik ergens van. Fijn dat je een recensie geschreven hebt, want het klinkt wel als een fijn boek. Fijn als in ‘mooi’. Ik vond ‘Een weeffout’ ook een prachtig boek, dus mocht ik het boek uit je blog ergens tegenkomen neem ik ‘m mee. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge