Recensie: Milk and Honey

Recensie: Milk and Honey

Recensie: Milk and HoneyMilk and Honey
ISBN: 9781449474256
Auteur: Rupi Kaur
Uitgever: Andrews McMeel
Publicatiedatum: 6 oktober 2015
Genres: Gedichten
Aantal bladzijdes: 208
Goodreads

Milk and Honey is a collection of poetry and prose about survival. About the experience of violence, abuse, love, loss, and femininity.

The book is divided into four chapters, and each chapter serves a different purpose. Deals with a different pain. Heals a different heartache. Milk and Honey takes readers through a journey of the most bitter moments in life and finds sweetness in them because there is sweetness everywhere if you are just willing to look.

Gedichten: als puber schreef ik ze weleens, maar dat was gewoon omdat ik het leuk vond om te doen. Mijn doel was om een boek uit te geven, maar dan wel fictie. Eerst literatuur, toen een thriller en Young Adult is ook nog voorbij gekomen, maar het wordt dus New Adult.

Maar gedichten dus. Ik merk dat ik me de laatste jaren aan het verdiepen ben in meer dan Young Adult. Misschien omdat ik ouder word en andere interesses krijg of misschien komt het omdat gedichten niet langer toegankelijk zijn voor slechts een selecte groep.

Dat bewijst Rupi Kaur dan ook in Milk and Honey. Niets geen gedichten met ellenlange zinnen, maar korte – en soms prachtige – en krachtige tekstjes die niet zouden misstaan op Tumblr. Daarnaast staan er bij een aantal teksten tekeningen, getekend door de auteur. Al hoefden die voor mij niet per se, want voor mij vult het de tekst niet aan.

De teksten in Milk and Honey zijn heel makkelijk te snappen, ook voor de mensen die minder goed in Engels. En ze mogen dan wel kort zijn, maar ze vertellen precies wat ze moeten vertellen. Het boek is opgedeeld in 4 delen: the hurting, the loving, the breaking en the healing. Meteen had ik iets met de teksten.

Sommige teksten ontroerden me en lieten me wat traantjes wegslikken, al waren er ook gedichten waar ik echt niets mee kon. In sommige gedichten herkende ik mezelf, in anderen personages of mensen die ik ken en er waren er ook bij die ik gewoon mooi vond.

Er komen nogal wat onderwerpen voorbij zoals zelfliefde, feminisme en misbruik. Toch haalde ik ze er niet allemaal direct uit en keek ik niet alleen naar de mooie teksten, maar ook wat ze met mij deden van binnen, of ze me ontroerden en er iets gebeurde. Dat is voor mij belangrijker dan welke thema’s er in zouden moeten zitten.

Ik kan me zo voorstellen dat een dichtbundel nog veel persoonlijker is om te publiceren dan een fictieboek. Bij dat laatste kun je je verschuilen achter je personages, maar in een dichtbundel leg je je ziel bloot en zijn je teksten persoonlijk.

Milk and Honey was mijn eerste dichtbundel, maar zeker niet mijn laatste. Ik heb er nog eentje van Atticus liggen en ook Rupi Kaurs tweede, The Sun and Her Flowers, ligt klaar. Ben heel benieuwd wat ik daarvan ga vinden. Ik heb het vermoeden dat ik Milk and Honey zeker nog eens ga doorbladeren.

Milk and Honey is een bundel waar je als gedichten n00b best makkelijk in stapt, want het zijn geen lastige en ingewikkelde gedichten. Ik snap wel waarom 2 miljoen mensen dit boek hebben. Lijkt me wel bizar om te weten dat er 2 miljoen huizen/plekken zijn waar dit boek ligt. 

Van mij krijgt Milk and Honey dan ook 4.5 ster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge