Recensie: Mosquitoland

Recensie: Mosquitoland

Mosquitoland
ISBN: 9780147513656
Auteur: David Arnold
Uitgever: Speak
Publicatiedatum: 3 maart 2015
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal bladzijdes: 336
Goodreads

After the sudden collapse of her family, Mim Malone is dragged from her home in northern Ohio to the "wastelands" of Mississippi, where she lives in a medicated milieu with her dad and new stepmom. Before the dust has a chance to settle, she learns her mother is sick back in Cleveland.

So she ditches her new life and hops aboard a northbound Greyhound bus to her real home and her real mother, meeting a quirky cast of fellow travelers along the way. But when her thousand-mile journey takes a few turns she could never see coming, Mim must confront her own demons, redefining her notions of love, loyalty, and what it means to be sane.

Told in an unforgettable, kaleidoscopic voice, Mosquitoland is a modern American odyssey, as hilarious as it is heartbreaking.

Je begint niet altijd bij het debuut van een schrijver. Soms lees je een ander boek, omdat dat je bijvoorbeeld meer aanspreekt of omdat een later boek eerder vertaald is. Dat is het geval bij David Arnold. Ik las Kids of Appetite, het tweede boek, voor Mosquitoland wat het debuut was van deze schrijver. Van Kids of Appetite was ik helemaal weg.

Mosquitoland vond ik helaas minder, vooral in het begin. Het duurde toch wel zo’n honderd bladzijdes voor ik in het verhaal zat en voor ik iets met hoofdpersoon Mim kon. Ik vond Mim af en toe ook een beetje een zeurende, vermoeiende puber die ondoordachte dingen doet. Gelukkig werd het minder, maar ze zal niet mijn favoriete personage ooit worden, ben ik bang.

Het verhaal wordt in de eerste persoon verteld uit Mim, een meisje dat besluit om op reis te gaan naar haar moeder. Behalve dat ik haar af en toe een beetje een zeur vind, heeft ze wel lef. Je moet het maar durven: zo in je eentje op reis gaan, op zoek naar je moeder en onderweg allemaal vreemde mensen tegenkomen. Ik vind een treinrit naar de andere kant van Nederland al avontuurlijk.

Toch maakte Mosquitoland me ook wel weer nieuwsgierig en ik was wel echt benieuwd naar hoe het af zou lopen, wat Mim aan het einde van haar reis zou vinden. Zou ze vinden wat ze zocht? Soms was het wel een beetje verwarrend en dan moest ik weer een stukje terugslaan. Het is een boek waar je wel echt helemaal bij moet zijn met je gedachten wanneer je leest, anders moet je terug bladeren en ik denk dat ik hem nog een keer wil herlezen. Misschien wel in de Nederlandse vertaling die op 1 juli uitkomt bij Blossom Books.

Het is echt een contemporary YA-boek en dat was mijn verwachting ook. Er zat wel een plotwending in waarbij ik zat van: Ooooh, daarom is het zo en niet anders. Iets dat ik ook niet aan had zien komen, dus dat vond ik wel tof.

Ik vond Mosquitoland dus minder dan Kids of Appetite, maar toch ben ik benieuwd naar een nieuw boek van David, want 1 oké-boek en 1 heel goed boek is geen slechte score op zich, toch? En ik probeer altijd om minstens drie boeken van een schrijver te lezen voor ik mijn definitieve mening vorm over een schrijver en zijn boeken, omdat je soms best een minder boek ertussen kan hebben.

Dit boek is misschien wel iets voor jou als:

  • Je van roadtrips houdt en personages die iets rebels doen
  • Je van mooie woorden houdt

Mosquitoland krijgt van mij 3.5 ster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: