Recensie: Ninth House

Recensie: Ninth House

Recensie: Ninth HouseNinth House
ISBN: 9781250313072)
Auteur: Leigh Bardugo
Uitgever: Flatiron Books
Publicatiedatum: 8 oktober 2019
Genres: Adult, Fantasy
Aantal bladzijdes: 459
Goodreads

Galaxy “Alex” Stern is the most unlikely member of Yale’s freshman class. Raised in the Los Angeles hinterlands by a hippie mom, Alex dropped out of school early and into a world of shady drug dealer boyfriends, dead-end jobs, and much, much worse. By age twenty, in fact, she is the sole survivor of a horrific, unsolved multiple homicide. Some might say she’s thrown her life away. But at her hospital bed, Alex is offered a second chance: to attend one of the world’s most elite universities on a full ride. What’s the catch, and why her?

Still searching for answers to this herself, Alex arrives in New Haven tasked by her mysterious benefactors with monitoring the activities of Yale’s secret societies. These eight windowless “tombs” are well-known to be haunts of the future rich and powerful, from high-ranking politicos to Wall Street and Hollywood’s biggest players. But their occult activities are revealed to be more sinister and more extraordinary than any paranoid imagination might conceive

Ninth House was zo’n boek waar ik ontzettend naar uitkeek. Ik vind de boeken van Leigh Bardugo doorgaans heel tof, dus ik wist zeker dat het met dit boek ook goed zou komen. In het begin dacht ik: Het leest wat langzamer dan ik gewend ben, maar even doorzetten en dan komt het goed. 

En wat er toen gebeurde… ik weet het nog altijd niet. Er kwamen wat recensie-boeken voorbij. En nog wat meer. En voor ik het wist was het september en lag Niet House nog altijd half uitgelezen op de plank. Al die tijd trok het boek me niet echt, maar ik wist dat het wel een boek was dat ik uit wilde lezen, al heb ik natuurlijk wel aan niet uitlezen gedacht. Maar ik ben blij dat ik dat wel gedaan had. 

Ik denk dat ik aan Ninth House begon op de verkeerde tijd. Ik houd van fantasy, maar ik heb er simpelweg niet altijd zin in en dit was misschien zo’n periode. Nu moet ik zeggen dat k sowieso meer fantasy in de winter dan in de zomer lees. Het leest niet zo lekker wanneer het dertig graden is, ook al slaat dat nergens op.

Ik vloog er doorheen en het einde was zo spannend dat ik de laatste honderd bladzijdes achter elkaar las.

En toen kwam de zomer en las ik inderdaad vrijwel geen fantasy meer. Dit boek bleef maar liggen en liggen. En op een bepaald moment besloot ik dat hij uit moest. En zoveel moeite als ik aan het begin had, zo weinig had ik vanaf de helft. Alsof het ineens wel goed las. Ik vloog er doorheen en het einde was zo spannend dat ik de laatste honderd bladzijdes achter elkaar las. Nu doe ik dat wel vaker, maar in dit boek nog niet.

Maar omdat ik het boek best met grote tussenpozen niet las, heb ik wel het gevoel dat ik dingen gemist heb. En daarnaast ook omdat het best pittig Engels is. Het is duidelijk voor volwassenen geschreven, ook al is hoofdpersoon Alex Stern een student op Yale. Dat vergat ik trouwens de helft van de tijd, want ik vond haar echt een volwassen personage, maar dat komt waarschijnlijk door de dingen die ze heeft meegemaakt. Dat zijn best heftige dingen die je waarschijnlijk niet in de koude kleren gaan zitten. Alex vond ik wel oprecht een leuk personage. Ze heeft lak aan allerlei regels en is best een rebel. Daarnaast vond ik haar echt een sterke persoonlijkheid. 

Ninth House is wat mij betreft echt een ijzersterk boek, maar wel eentje waarbij je goed op moet letten, want voor je het weet mis je dingen. Als je niet heel goed in Engels bent zou ik trouwens voor het Nederlandse boek kiezen, Het negende huis. Ik las het laatste stuk in het Nederlands en dat vond ik prima weglezen. Ik wil hem zeker ook nog helemaal in het Nederlands gaan herlezen. Extra fijn dat de oktoberversie van de leesclub waar ik bij zit dit boek als van de maand heeft. 

Ninth House – met prachtige cover – is een goed boek, maar je moet er wel je aandacht bij blijven houden.

Voor nu krijgt Ninth House 3.5 ster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: