Recensie: Normale mensen

Recensie: Normale mensen

Recensie: Normale mensenNormale mensen
ISBN: 9789026343445
Publicatiedatum: 15 januari 2019
Aantal bladzijdes: 272
Goodreads

Marianne en Connell groeien op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland. Dat is de enige overeenkomst; ze bevinden zich in verschillende werelden die slechts overlappen wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt.

Als ze beiden naar het prestigieuze Trinity College in Dublin gaan, blijkt dat zich door de jaren heen een band heeft gevormd die nog lang stand zal houden.

Normale mensen is een boek dat ik ineens overal voorbij zag komen. Ineens was het boek een hype en hoorde ik verschillende mensen erover. Mij trok het niet per se, maar toen ik er een luisterboek van tegenkwam, besloot ik het te gaan lezen. Want ja, ik heb niet voor niets een luisterboekenabonnement natuurlijk.

Normaal heb ik niet zoveel met hypes, want die boeken vind ik niet altijd goed. Soms wel natuurlijk, maar ook vaak genoeg niet. Dan lees ik het boek en denk ik: waarom is dit een hit? Ik ken betere boeken. En dat was ook met Normale mensen, om eerlijk te zijn.

Dan lees ik het boek en denk ik: waarom is dit een hit?

In verschillende recensies las ik over het ontbreken van leestekens. Gelukkig merk je daar in een luisterboek niets van, want ik denk dat ik het dan niet eens was gaan lezen. Maar ik snap die irritaties maar al te goed, want het mag wel ‘lekker anders’ zijn, maar ik vind het als lezer rete-irritant.

Het boek wordt verteld in de derde persoonsvorm en vanuit de oogpunten van Connell en Marianne. Door de manier van schrijven vond ik het moeilijk om me echt in te kunnen leven in de personages en kon ik ook gewoon niets met ze. Marianne vond ik wel vrij vervelend. Ik vond haar een raar en een onsympathiek personage. Connell was iets beter, maar dat is ook niet mijn favoriet aller tijden.

En toch heb ik het boek uitgelezen en nog best vlot ook. Ik was namelijk wel benieuwd naar hoe het af zou lopen. Dat is misschien wel het rare aan mij. Een boek niet zo vinden en toch willen weten hoe het afloopt. Er zijn weinig boeken die ik niet uitlees, dan moet er echt wel iets mis mee zijn, want anders lees ik het uit.

Normale mensen was best een aardig boek, maar voor mij echt de hype niet waard en ik snap nu nog minder waarom veel mensen het zo goed vinden. Ik las ook dat zoveel mensen vinden dat Sally zulke prachtige zinnen schrijft. Ik weet niet of het aan het audiobook lag of aan de vertaling, maar ik heb niet echt geweldige zinnen gelezen of zo. Er is me niets bij gebleven in elk geval.

Ik ben nu een tweede boek van Sally Rooney aan het lezen, omdat ik niet af wil gaan op één boek en ik ben heel benieuwd of die me meer trekt dan Normale mensen.

Voor mij is Normale mensen de hype niet waard. Het was best oké en Sally’s schrijfstijl is best vlot, maar ik vond de personages te raar en te vermoeiend en de verhaallijn echt te vaag.

Van mij krijgt Normale mensen 3 sterren, maar ook echt maar net op het nippertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: