Recensie: Not if I see you first

Recensie: Not if I see you first

Not if I see you first
ISBN: 9780008146313
Auteur: Eric Lindstrom
Uitgever: HarperCollins
Publicatiedatum: 5 mei 2016
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal bladzijdes: 416
Goodreads

Don't deceive me. Ever. Especially using my blindness. Especially in public.

Don't help me unless I ask. Otherwise you're just getting in my way or bothering me.

Don't be weird. Seriously, other than having my eyes closed all the time, I'm just like you only smarter.

Parker Grant doesn't need 20/20 vision to see right through you. That's why she created the Rules: Don't treat her any differently just because she's blind, and never take advantage. There will be no second chances. Just ask Scott Kilpatrick, the boy who broke her heart.

When Scott suddenly reappears in her life after being gone for years, Parker knows there's only one way to react-shun him so hard it hurts. She has enough on her mind already, like trying out for the track team (that's right, her eyes don't work but her legs still do), doling out tough-love advice to her painfully naive classmates, and giving herself gold stars for every day she hasn't cried since her dad's death three months ago. But avoiding her past quickly proves impossible, and the more Parker learns about what really happened--both with Scott, and her dad--the more she starts to question if things are always as they seem. Maybe, just maybe, some Rules are meant to be broken

Not if I see you first is een boek met een opvallende gele kaft waarvan ik niet weet of ik hem lelijk of mooi moet vinden. Misschien omdat hij het beide is. Feit is dat hij opvalt in de winkel, want ik pakte hem op om de felle kaft.
Maar niet alleen die kleur van de kaft en de letters vallen op, ook de puntjes op de letters. Het eerste wat ik dacht: grappig, het lijkt wel braille. Ik had de achterflaptekst van het boek wel gelezen, maar er nooit bij stil gestaan dat de genoemde blindheid – Don’t deceive me. Ever. Especially using my blindness – over de hoofdpersoon ging.

Ik vind het heel tof dat de schrijver, Eric Lindstrom, gekozen heeft voor niet zo’n standaard personage in Not if I see you first. Hij koos voor een meisje dat afwijkt, voor een meisje met een handicap. Iets dat je niet zo heel vaak ziet in boeken. In elk geval: niet op deze manier. Soms lees je een boek waarin de hoofdpersoon een ongeluk krijgt en bijvoorbeeld niet meer kan lopen. Dan moet dat karakter daarmee leren omgaan en het leren accepteren.

Hoofdpersoon Parker heeft allang geaccepteerd dat ze blind is. Niet dat het altijd makkelijk is, want je merkt in het boek dat ze er soms best nog mee strugglet, maar over het algemeen heeft ze geaccepteerd dat ze niets meer ziet. 
Ik vind haar tof. Ze is niet zo’n personage dat alleen maar medelijden heeft met zichzelf en zit te huilen. Ze is lekker eigenwijs en zelfstandig, ondanks dat ze een handicap heeft. Parker laat heel goed zien dat ze gewoon een normale tiener is met goede buien, slechte buien, vrienden en verliefdheden. En dat ze ook haar flaws heeft, zoals iedereen.

In het boek kom je geen schokkende of heftige plotwendingen tegen, daarvoor kabbelt het teveel. Maar toen ik eenmaal door het ietwat trage begin heen was, begon ik Not if I see you first mooi te vinden. Het verhaal is niet bijzonder, maar wel door wie Parker is. Door het boek begon ik in te zien dat niet alles zo vanzelfsprekend is als ik het vind. Als ik ergens heen wil op de fiets: ik haal hem uit de schuur. Parker moet of gaan lopen of wachten tot iemand haar brengt.

De titel vind ik mooi bedacht. Hij is ironisch, een beetje humoristisch, maar slaat tegelijkertijd op het verhaal. Deze woorden worden daar namelijk letterlijk in gezegd. De titel vertelt iets zonder wat te verklappen.

Not If I see you first vond ik in het begin niet heel boeiend, omdat er vrij weinig gebeurde, maar het is een boek dat moet groeien. Er gebeuren geen mega spannende dingen in het boek en in het begin is Not if I see you first wat saai, maar het boek is best goed. En het past heel goed bij de boeken met diverse personages.

[bol_product_links block_id=”bol_57ebb15936571_selected-products” products=”9200000043170683,9200000049673088″ name=”forst” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Eén gedachte over “Recensie: Not if I see you first

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge