Recensie: Op je lijf geschreven

Recensie: Op je lijf geschreven

Recensie: Op je lijf geschrevenOp je lijf geschreven
ISBN: 9789400510654
Publicatiedatum: 7 mei 2019
Aantal bladzijdes: 320
Goodreads

Stop met wegen. Start met leven.

Je eigen spiegelbeeld haten, denken dat je leven beter wordt als je maar wat kilo's kwijt bent, elke maandag opnieuw beginnen met diëten… Herkenbaar?

Mayra Louise zat zelf twintig jaar lang vast in dit patroon, tot ze ontdekte dat het zonde was van haar tijd, en haar leven.

In dit boek deelt ze op persoonlijke en soms hilarische wijze haar verhaal en de belangrijkste inzichten die ze de afgelopen jaren leerde. Over waarom het
schoonheidsideaal een lachertje is, waarom geluk niet in je kledingmaat of gewicht zit, en waarom ook jij goed genoeg bent.
Maar ook haar ultieme tips voor meer zelfvertrouwen en het belang van een gezond socialmediadieet (het enige dieet dat écht werkt!).

De laatste tijd wil ik nog weleens een non-fictieboek uit de boekenkast pakken/luisteren. Vooral over gelukkig zijn met je lijf heb ik al wat gelezen. Eerder al Body Positive Power en Knap voor een dik meisje, maar nu dus ook Op je lijf geschreven. Ik wilde dit boek al lezen, maar had het nog niet gekocht. En toen kwam ik het tegen als luisterboek. Omdat ik benieuwd was, besloot ik te gaan luisteren.

Jezelf accepteren is voor sommige mensen zo natuurlijk als lopen, terwijl anderen er veel meer moeite mee hebben. Ik ben zo iemand die er veel moeite mee had (en soms nog heeft). Zo voelde ik me maandag (ik schrijf dit op een donderdag) nog superongelukkig nadat ik mezelf in een spiegel gezien had per ongeluk. Er zijn ook dagen waarop het prima gaat.

Op je lijf geschreven is een boek dat het verhaal vertelt over Mayra Louise en over haar worstelingen met haar lichaam, maar ook met tips als je zo’n baaldag hebt en interviews met bekende vrouwen die er ook mee worstelen. Ik kende de meesten niet, alleen Vera Camilla en Cynthia. Die interviews vond ik echt een pluspunt aan het boek, om te horen dat je niet de enige bent. 

Ik vind dat iedereen het zou moeten lezen. Misschien vooral wel de mensen die denken dat body positive gaat om overgewicht goed praten. Het gaat om zoveel meer.

Ik heb me op school zo vaak alleen gevoeld, want al mijn klasgenootjes waren dun en ik was ‘die dikke’. Ik heb me ook heel vaak niet genoeg gevoeld. Ik mocht geen relaties hebben of leuke vrienden, want ik was te dik en dikke mensen verdienen dat niet (vond ik zelf). En ik betrap mezelf nog regelmatig op die gedachte.

Maar door boeken als Op je lijf geschreven besef ik me ook dat ik net zoveel waard ben als magere Mira van drie hoog, dat ik niet minder ben omdat ik dik ben (en nee, lui ben ik ook niet). Ik vind dit soort boeken fijn in een maatschappij waar alles gericht is op je uiterlijk en op hoe je dun, dunner, dunst moet zijn. En dat ik niet alleen ben is ook erg fijn. Ik mag er zijn, leert dit boek me, want ik ben wie ik ben. 

Mayra heeft als slogan: ‘Happy is not a dress size.’ En eigenlijk kan ik het daar alleen maar mee eens zijn, want het is niet zo belangrijk om maat 36 te hebben. Echt niet. 

Wat ik wel mooi vind, is dat het ook over slanke mensen gaat. Ze worden genoemd en het is niet alleen maar een ‘dikke mensen moeten body positive worden’. Body Positive is trouwens geen excuus om jezelf maar vol te vreten, maar die mensen krijgen nu eenmaal meer te maken met dingen als fatshaming.

Jezelf accepteren is voor sommige mensen zo natuurlijk als lopen, terwijl anderen er veel meer moeite mee hebben.

Maar terug naar de slanke mensen, want die kunnen net zo goed niet body positive zijn. En dat is het fijne aan dit boek. Er wordt duidelijk gemaakt dat iedereen zich zo moeten voelen, welke maat je ook hebt.

Ik vind het prettig geschreven, al is het als luisterboek wat minder. Dat komt vooral de oefeningen die erin staan en door bijvoorbeeld de lijstjes met bopo approved instagramaccounts. Die ga je niet allemaal tijdens het lezen zoeken. Kan ook niet. En ik vond de Engelse termen wel erg overvloedig aanwezig. Ik stoor me niet gauw aan Engels, maar dit was echt teveel. 

Maar dat zijn mijn enige twee minpuntjes voor dit boek. Verder vind ik dat iedereen het zou moeten lezen. Misschien vooral wel de mensen die denken dat bopo gaat om overgewicht goed praten. Het gaat om zoveel meer.

Van mij krijgt Op je lijf geschreven 4.5 ster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: