Recensie: Overgave

Recensie: Overgave

Recensie: OvergaveOvergave
ISBN: 9789021416397
Publicatiedatum: 19 maart 2019
Aantal bladzijdes: 316
Goodreads

Anastasia en Natalie zijn tegenpolen. Ze vinden elkaar irritant. En onweerstaanbaar…

Anastasia Mikhelson staat op het punt de prima ballerina van het New York City Ballet te worden. Ze heeft keihard moeten werken en veel op moeten geven om de beste te worden. Dat veel mensen haar een ijskoningin vinden maakt haar niet uit – alles voor haar carrière.

Natalie Frederico kan ontzettend goed dansen. Ze is opgeleid als ballerina, maar ze had meer vrijheid nodig en danst nu vooral modern. Dan krijgt ze onverwacht een plek aangeboden als gastdanser bij het New York City Ballet, en die kans kan ze natuurlijk niet laten lopen.

Als de twee elkaar voor het eerst ontmoeten klikt het niet echt. Anastasia vindt dat Natalie niets serieus neemt, terwijl Natalie juist gek wordt van hoe strikt Anastasia is. Wanneer ze samen moeten werken aan een nieuwe voorstelling, vliegen de vonken ervanaf. En niet alleen op het podium.

Overgave had ik weleens ergens voorbij zien komen, maar weinig aandacht aan besteed. En toen kwam ik hem tegen op Storytel en besloot ik om eens te lezen waar hij over gaat. De meeste New Adult of romance-boeken gaan toch wel over het standaard ‘meisje met jongen’.

Er zijn er maar weinig die over LGBTQ+-relaties gaan. En als ze er al zijn in het romantische genre zijn het meestal twee mannen. Overgave doet níet, want dit boek gaat over twee vrouwen.

Er zijn maar weinig New Adults die over LGBTQ+-relaties gaan.

Vond ik zelf wel verfrissend om een keer een relatie te lezen over twee vrouwen. Relaties tussen vrouwen zijn zo in de minderheid in boekenland. Ik weet dat ik een paar jaar terug nauwelijks boeken erover kon vinden. Raar eigenlijk. Misschien omdat de meeste boeken in het genre door vrouwen geschreven worden (sterker nog: vrijwel alles, volgens mij) en die twee mannen erotischerender vinden? 

Ik vind met beide niets mis, maar ik vond Overgave verfrissend in dat opzicht. Ik las al eerder een New Adult met twee vrouwen, maar daar waren de seksscenes gewoon overgeslagen.

Wel de aanloop ernaartoe, maar het echte werk was niet opgeschreven. Nu draaien dit soort boeken niet alleen om de seks, maar ik vind wel dat als er seks in zit het gewoon expliciet beschreven moet worden.

In Overgave is dat gelukkig ook het geval. In het begin is het een beetje vreemd – net als bij twee mannen – maar uiteindelijk went het gewoon en leest het net zo goed weg als tussen een man en vrouw. 

Overgave speelt zich ook af in de balletwereld. Het is er eentje die ik interessant vind, ook al weet ik er vrijwel niets vanaf. Ik vind ballet alleen gewoon altijd zo intrigerend en interessant dat ik er alles over wil weten. Ik vond de film Black Swan ook supergaaf en tof. 

Het verhaal wordt verteld vanuit Natalie en Anastasia. Beide vrouwen vertellen een deel van het verhaal waardoor je ze goed leert kennen. Je ontdekt hun problemen en de dingen waar ze mee worstelen, maar ook wat ze van de toekomst verwachten. Ik vond ze allebei goed beschreven en ze kwamen voor mij wel tot leven. 

Het verhaal is prima met hier en daar een plotwending. Echt onverwacht schokkende dingen heb ik niet gevonden, maar ik vond het wel een interessant boek dat mooi bij diversiteit past. Overgave vind ik prima in het NA-genre en onder het kopje diversiteit vallen.

Want waarom daar geen niet-hetero stellen? Ik stoor me er niet alleen, vind het alleen maar fijn dat er verhalen zijn met zoveel verschillende soorten relaties. Zo kunnen nog meer lezers zich herkennen in boeken. 

Van mij krijgt Overgave 3.5 ster.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: