Recensie: Overstroomd

Recensie: Overstroomd

Recensie: OverstroomdOverstroomd
Auteur: Eva Moraal
Uitgever: Lemniscaat
Publicatiedatum: 17 september 2012
Genres: Dystopia, Young Adult
Aantal bladzijdes: 398
Goodreads

Het verhaalt speelt zich af in de tijd na de Grote Overstromingen en Nederland is verdeeld in 2 gebieden: Veilig, ook als het water stijgt, en onveilig. De rijke elite woont in de droge gebieden (De Drogen), de arme arbeiders in de gevaarlijke wijken (De Natten).
Die laatste groep komt steeds meer in verzet tegen de rijke die alles voor het zeggen hebben.

Het boek wordt verteld vanuit een Natte en een Droge.
Nina, een Droge. Ze is de dochter van de gouverneur. Bij de laatste overstroming is haar school getroffen en moet ze noodgedwongen naar een Natte school. Ze krijgt een andere naam, omdat niemand mag weten wie ze werkelijk is. Daar ontmoet ze Max, een Natte.
Wanneer ze gedwongen wordt om een werkstuk met hem te maken ontstaat er een vriendschap die behoorlijk complex en niet zonder gevaar is.

Het boek leek me boeiend. Ik zag dat het te winnen was op de site van Emmy tijdens de ReadAThon en ergens klonk het boek wel boeiend. Toen ik het in de bibliotheek tegenkwam, nam ik het dan ook mee en belandde het op mijn nachtkastje, terwijl ik eerst Project Persefone en Dodenrit uitlas. Ook al had het boek lopen lonken in de bibliotheek, thuis trok het me helemaal niet meer.

Ik zag er tegenop om te beginnen en eigenlijk is dat ontzettend zonde! Want het is echt een goed boek – en een goed debuut. Er zit alles in dat in een goede dystopisch boek hoort te zitten: Liefde, spanning, verraad, vriendschap.
Alleen het laatste stuk vond ik wat minder, toen vond ik het een beetje saai. Maar het einde maakte het weer helemaal goed en in gedachten riep ik: DOE DAN WAT! En dat moet een boek hebben, vind ik. Maar evengoed, is het boek een dikke acht waard.

De personages zijn geloofwaardig, al zijn ze voor mij nog wel een beetje plat, maar wie weet verandert dat in deel 2, als je wat meer weet van de personages. Niet dat het een afrader is om het boek niet te lezen. Absoluut niet.
Wat ik ook erg leuk vind, is dat het zich in Nederland afspeelt. De meeste dystopische boeken zoals De Touching Juliette-serie van Tahereh Mafi, The Hunger Games trilogie van Suzanne Collins en de Legend-trilogie van Marie Lu spelen zich af in een Amerika in de toekomst. In Nederland spelen weinig boeken in dit genre en daarom is het goed dat Overstroomd zich in Nederland afspeelt, ook met typische Nederlandse namen zoals Bakker en Brandsma.

Ik ben heel erg enthousiast over het boek en ik vind het eigenlijk wel jammer dat ik het niet eerder ontdekt heb. Maar pluspunt daarvan is wel dat ik niet zolang op een vervolg hoef te wachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge