Recensie: Piper Perish

Recensie: Piper Perish

Piper Perish
ISBN: 9789000350261
Illustrator: Emmy van Ruijven
Auteur: Kayla Cagan
Uitgever: Unieboek|Het spectrum
Publicatiedatum: 17 april 2017
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal bladzijdes: 368
Goodreads

Scholier Piper Perish is geobsedeerd door kunst, Andy Warhol en New York City. Haar motto is: 'Wat zou Andy doen?' Piper en haar twee beste vrienden - Etsy-handelaar Kit en Pipers designervriendje Enzo - kunnen niet wachten tot ze Houston kunnen verlaten.

Ze hebben een pact gesloten samen naar de NYC art scene te gaan na hun eindexamen, maar hun 'fifteen minutes of fame' klappen al in elkaar voor ze begonnen zijn.

Piper Perish was een boek waar ik behoorlijk nieuwsgierig naar was geworden. De voorkant zag er boeiend uit, zowel het origineel als de vertaling en het verhaal sprak me wel aan. Ik hou wel van die boeken waar de hoofdpersoon een creatief talent is, daar word ik zelfs soms ook creatief van. Vooral erg fijn als je een beetje een creatieve dip hebt. Nu had ik die die nu niet, maar Piper Perish zorgt er wel voor dat ik zin heb om een potlood te pakken en te gaan tekenen.

De titel is ook meteen de naam van de hoofdpersoon: Piper Perish. En is de naam in zowel het Engels als in het Nederlands. Dat kan behoorlijk verwarrend zijn, maar gelukkig heeft de uitgever ervoor gekozen om een compleet andere cover te laten maken en wel door Emmy van Ruijven – ook wel bekend als boekblogger van zonenmaan.net -. Ook de illustraties aan de binnenkant zijn van haar.

De voorkant is niet mijn persoonlijke smaak en ik vind de kleurencombinatie wat minder, maar de cover slaat wel erg goed op het boek en op hoofdpersoon Piper. Ze klopt wel met wat ik in mijn hoofd had.

Wat ik ook erg tof vond aan Piper Perish zijn de vele quotes van Andy Warhol. Door een artikel dat ik ooit over hem schreef voor een journalistieke opdracht, ben ik geïntrigeerd door deze man. En ik wist niet dat hij zoveel goede quotes heeft die nog ergens opslaan ook. Zelf hoop ik ooit een tentoonstelling van hem te bezoeken, al ga ik daar niet voor naar Amerika of zo.

Piper is de hoofdpersoon in dit boek en vertelt het verhaal vanuit haar dagboek. Daar kun je een hekel aan hebben of je vindt het tof. Zelf moet ik altijd even wennen bij zulk soort verhalen, vooral als je het niet verwacht, maar achteraf vond ik het fijn.

De schrijfstijl van Kayla Cagan vind ik fijn, maar je moet wel even eraan wennen. Piper vind ik zelf oké en je leert haar ook goed kennen, maar ik vond vooral vriendin Kit erg leuk. Sommige dingen zorgden wel voor herkenning trouwens, bij allebei. Vriend Enzo vind ik vooral een beetje vermoeiend.

Piper Perish is een boek dat toch wel een beetje apart is, maar zeker wel een tof Young Adult boek. Als je fan bent van Andy Warhol of graag over een creatief hoofdpersonage leest, dan is dit zeker een boek voor jou. En ik moet zeker eens een naslagwerk over Warhol lezen.

Ik kreeg Piper Perish als recensie-exemplaar van uitgeverij Unieboek|Het spectrum.  

2 gedachten over “Recensie: Piper Perish

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: