Recensie: Punk 57

Recensie: Punk 57

Recensie: Punk 57Punk 57
ISBN: https://www.goodreads.com/book/show/29104680-punk-57
Auteur: Penelope Douglas
Uitgever: Createspace
Publicatiedatum: 18 oktober 2016
Genres: Contemporary, New Adult
Aantal bladzijdes: 342
Format: paperback
Goodreads

"We were perfect together. Until we met."

Misha

I can’t help but smile at the words in her letter. She misses me.

In fifth grade, my teacher set us up with pen pals from a different school. Thinking I was a girl, with a name like Misha, the other teacher paired me up with her student, Ryen. My teacher, believing Ryen was a boy like me, agreed.

It didn’t take long for us to figure out the mistake. And in no time at all, we were arguing about everything. The best take-out pizza. Android vs. iPhone. Whether or not Eminem is the greatest rapper ever…

And that was the start. For the next seven years, it was us.

Her letters are always on black paper with silver writing. Sometimes there’s one a week or three in a day, but I need them. She’s the only one who keeps me on track, talks me down, and accepts everything I am.

We only had three rules. No social media, no phone numbers, no pictures. We had a good thing going. Why ruin it?

Until I run across a photo of a girl online. Name’s Ryen, loves Gallo’s pizza, and worships her iPhone. What are the chances?

F*ck it. I need to meet her.

I just don’t expect to hate what I find.

Ryen

He hasn’t written in three months. Something’s wrong. Did he die? Get arrested? Knowing Misha, neither would be a stretch.

Without him around, I’m going crazy. I need to know someone is listening. It’s my own fault. I should've gotten his number or picture or something.

He could be gone forever.

Or right under my nose, and I wouldn’t even know it.

De boeken van Penelope Douglas kreeg ik in een New Adult groep door meerdere mensen aangeraden. Ik kende de schrijfster niet, maar het plot van Punk 57 klonk goed en het was geen serie. Ik houd van series, maar ik probeer ze eerst uit te lezen als dat kan, omdat ik anders series vergeet. Dus ik gooide het boek in mijn digitale winkelmand en kocht het ebook.

Punk 57 begon interessant, maar tot een derde van het boek wist ik niet zo goed wat ik ervan moest maken. Is dit een New Adult? Het lijkt anders wel een beetje op een thriller, maar ook wel op Young Adult door de leeftijden van de personages en het feit dat het zich deels afspeelt op high school, op de middelbare school.

Maar je hebt meer van die boeken die op dat randje hangen zoals de boeken van de Royals van Erin Watt. Niet echt YA, maar hier in Nederland heeft wel een YA-uitgeverij het uitgegeven, terwijl het in het buitenland toch echt gewoon New Adult is.

In het boek zitten wel een paar plotwendingen die me het ‘woah, die had ik niet aan zien komen’ gevoel gaven.

Uiteindelijk wordt het wel duidelijker dat dit toch meer een New Adult is, want er wordt in sommige scenes vrij expliciete taal gebruikt. Niet op een ranzige of vieze manier, maar wel duidelijk. Het zijn geen ‘shirt uit, volgende morgen’ scenes. De thema’s erin vind ik trouwens niet per se beschreven als een New Adult en ook de personages vond ik niet heel diep zoals vaak wel in New Adult is.

Ryen en Misha zijn de hoofdpersonages en je leest het verhaal vanuit beide oogpunten. Dat vond ik vooral in het begin erg fijn, want misschien zorgde dat ervoor dat het iets minder creepy was. Al was het waarschijnlijk wel veel beter overgekomen als alleen Ryen dat verteld had. Nou ja, ik vind deze optie ook wel goed eigenlijk, want vaak wil ik weten wat beide personages van iets vinden en daar kom je in dit boek in elk geval wel achter.

Het duurde even voor ik in het boek zat, maar toen dat zover was, las het lekker weg en ging het lezen vlot. Penelope Douglas heeft een fijne schrijfstijl, al moest ik wel eventjes wennen. Ik werd wel nieuwsgierig en wilde doorlezen over deze twee personages om te zien wat ze nog meer verborgen.

In het boek zitten wel een paar plotwendingen die me het ‘woah, die had ik niet aan zien komen’ gevoel gaven. In het bijzonder twee waarbij ik even met open mond naar het boek keek en het herhaalde. ‘Nee, dit is niet waar. Echt? Wow.’ Ik houd daarvan.

Door alle goede commentaren had ik een bizar goed boek verwacht, maar het viel me een beetje tegen. Punk 57 was absoluut niet slecht, maar bizar goed vond ik het ook niet. Het is wel een leuk boek als je van het New Adult genre houdt, maar tegelijkertijd ook nog graag leest over jongeren op de middelbare school. Als je De Royals leuk vindt, is dit misschien ook wel wat.

Van mij krijgt het boek 3.5 ster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: