Recensie: Reboot

Recensie: Reboot

Reboot
ISBN: 9789000350223
Auteur: Amy Tintera
Series: Reboot #1
Uitgever: Van Goor
Publicatiedatum: 4 juni 2016
Genres: Dystopia, Young Adult
Aantal bladzijdes: 296
Goodreads

De zeventienjarige Wren Connolly werd vijf jaar geleden neergeschoten. Na 178 minuten kwam ze weer tot leven – als Reboot.

Reboots zijn ongekend sterk, snel en onkwetsbaar, maar hoe langer ze dood zijn geweest hoe minder menselijk ze terugkeren. Wren is met haar 178 minuten de dodelijkste Reboot die er is. Callum Tweeëntwintig daarentegen is nog praktisch menselijk.

Wren moet hem opleiden tot soldaat, maar Callum is langzaam, stelt te veel vragen en heeft altijd een glimlach op zijn gezicht. De training verloopt moeizaam, maar Callum maakt iets in haar los. Als ze in zijn buurt is, voelt ze zich menselijker dan ooit. Wren heeft nog nooit een bevel genegeerd, maar wanneer ze het bevel krijgt om Callum te elimineren besluit ze alles op alles te zetten om hem te redden.

Ik werd op Reboot geattendeerd door een mailtje van de uitgever met de vraag of ik interesse had in het recensie-exemplaar. Eigenlijk nam ik een beetje een gok toen ik ja zei, want ik had geen idee wat ik kon verwachten bij Reboot.

Dode mensen die weer tot leven komen en dan een soort robots zijn of zombies? Het klonk voor mij nogal dystopisch, nogal als een ‘ver van mijn bed’. Waarom ik dan toch ja zei om dit boek te lezen? Omdat de rest van het verhaal me wel trok. Ik werd nieuwsgierig door de achterflap van het boek. Maar ja, wat vond ik er nou van? Kon ik uiteindelijk wat met Reboot van Amy Tintera of helemaal niets?

Het boek zoog me eigenlijk bijna meteen op. In het eerste hoofdstuk van Reboot moest ik nog even wennen aan de schrijfstijl, maar toen las ik het in een ruk uit. En ik wilde door blijven lezen toen ik de laatste bladzijde omsloeg. Was dit het nou? Waar was de rest van het boek? Van mij had het ook zeker wel wat dikker gemogen dan die 294 bladzijdes. Het voelde een beetje dun. En dat wil dus wat zeggen.

Reboot was voor mij een aangename verrassing die me meenam door een wereld die de onze is, maar tegelijkertijd ook totaal niet. Met personages die herkenbaar zijn, maar aan de andere kant ook totaal niet.

Kijk hoe gaaf deze zijkant is! 

Zo zou je Wren een harteloos kreng kunnen noemen om de dingen die ze doet, maar aan de andere kant: hoe zou jij reageren als je een Reboot bent, als je dat al bent zolang als je je kunt herinneren? Ik denk dat ik net zo zou reageren als haar en daardoor kon ik me op de een of andere manier wel in haar identificeren.

Met Callum wat minder, maar je zit in Wrens hoofd en niet in dat van hem. Daardoor blijft hij voor mij wat verder van de lezer afstaan, maar dat stoorde me niet. Ik vond het op deze manier wel prima.

Daarnaast heeft zelfs Reboot-Wren nog wel menselijke onzekerheden die in de loop van het verhaal naar voren komen en dit vind ik erg goed beschreven. 

Het boek was echt superspannend en de schrijfstijl van Amy Tintera is echt heel geschikt om snel weg te lezen zonder dat het inhoudsloos is. Ik vond dat Amy de lezer goed nieuwsgierig weet te maken en ervoor zorgt dat je daardoor door wilt lezen. Ik baalde op een bepaald moment dat ik moest werken en dat ik niet verder kon.

Als je van dystopische verhalen zoals The Hunger Games en Divergent, dan vind je dit zeker goed. Ik vind Reboot een van de betere dystopische verhalen die ik dit jaar gelezen heb totnutoe.

Op de site van de uitgever kun je trouwens zien hoelang jij zou overleven. Ik ben trouwens nummer 56, Ever.

Ik kreeg dit exemplaar van Reboot van uitgeverij Unieboek|Het Spectrum. Bedankt voor het exemplaar!

[bol_product_links block_id=”bol_5773853fce65b_selected-products” products=”9200000058376065,9200000057345945″ name=”1″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge