Recensie: Rules of Rain

Recensie: Rules of Rain

Recensie: Rules of RainRules of Rain
ISBN: 9781492654261
Auteur: Leah Scheier
Uitgever: Sourcebooks Fire
Publicatiedatum: 5 december 2017
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal bladzijdes: 384
Goodreads

A dramatic new novel about the bond between a teen and her twin brother.

Rain has taken care of Ethan all of her life. Before she even knew what autism meant, she's been her twin brother's connection to the hostile world around him. She's always prepared—when her father abandons them, when her mother gets sick, when Ethan is tortured by bullies from school—Rain is the reliable, stable one holding them all together. She's both cautious carer and mad chef, preparing customized meals for her family and posting crazy recipes on her cooking blog.

Each day with Ethan is unvarying and predictable, and she's sure that nothing will ever change—until one night when her world is turned upside down by a mistake she can't take back. As her new romance with her long-time crush and her carefully constructed life begins to unravel, she discovers that the fragile brother whom she's always protected has grown into a young man who no longer needs her. And now, for the first time, she finds that she needs him.

Rules of Rain vertelt het verhaal van Rain, een meisje met een autistische tweelingbroer. Ik heb zelf nog nooit van schrijfster Leah Scheier gehoord, dus ik was benieuwd naar het boek. Aan de ene kant klonk het best wel saai, maar aan de andere kant ook wel weer interessant. Bij dit soort boeken kan het leuk en goed beschreven of totaal niet.

In het begin van Rules of Rain moest ik heel erg aan het boek wennen en vond ik het inderdaad saai. Ik heb even overwogen om ermee te stoppen, maar het boeide toch teveel om het weg te leggen. En ik ben blij dat ik het niet gedaan heb, want het boek werd een stuk boeiender.

Rules of Rain is een heel fijn boek als je meer wilt weten over autisme.

Er zitten wel wat plotwendingen in, maar een aantal daarvan zag ik toch al wel aankomen. De wat kleinere misschien wat minder. Maar ook al zijn ze wel een beetje voorspelbaar: het zorgt wel dat het verhaal op gang komt en dat ik benieuwd was naar hoe het af zou lopen. In het begin moest ik wennen aan het verhaal, maar vooral ook aan de schrijfstijl.

Het hele verhaal wordt vanuit Rain verteld en ergens ben ik wel blij dat ze niet Ethan de hoofdpersoon heeft gemaakt. Waarschijnlijk is dat te lastig, maar op deze manier kreeg ik ook goed een idee hoe autisme de rest van de omgeving beïnvloedt.

En dat is toch best heftig. Zelf heb ik een minder heftige variant, maar ik herkende me zeker wel in dingen die Rain benoemde over haar broer. Voor mij zaten er best wat herkenningspunten in, al waren sommige dingen dat ook weer niet echt. Zo heeft Ethan heel veel moeite met aanraking en ik heb dat bijvoorbeeld minder. Maar goed, iedere persoon met autisme is dan ook weer anders.

Ik vond Rain zelf een aardig personage, maar voor mijn gevoel kwam ze niet helemaal goed uit de verf en lag de focus veel meer op Ethan. Soms misschien iets teveel, want daardoor kwam Rain wat minder naar voren. Een paar hoofdstukken uit Ethan was misschien ook leuk geweest.

Rules of Rain is wat mij betreft een goed boek over wat autisme is en wat voor impact het kan hebben op je omgeving zonder meteen heel zwaar op de hand te zijn. Dus als je van psychologische YA’s houdt en meer wilt weten over autisme, is Rules of Rain wat mij betreft een aanrader.

Rules of Rain krijgt 3.5 ster van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: