Recensie: Ryans bed

Recensie: Ryans bed

Recensie: Ryans bedRyans bed
ISBN: 9780999769102
Publicatiedatum: 22 januari 2018
Aantal bladzijdes: 250
Goodreads

I crawled into Ryan Jensen’s bed that first night by accident.

I barely knew him. I thought it was his sister’s bed—her room. It took seconds to realize my error, and I should've left...

I didn’t.
I didn’t jump out.
I didn’t get embarrassed.
I relaxed.
And that night, in that moment, it was the only thing I craved.

I asked to stay. He let me, and I slept.

The truth? I never wanted to leave his bed. If I could've stayed forever, I would have.
He became my sanctuary.

Because—four hours earlier—my twin sister killed herself.

Ryans bed las ik voor een leesclub, maar ik had het boek al in mijn Kobo-bibliotheek gezet. Ik hoorde allemaal goede verhalen over het boek en zette het daarin. Overigens was het in Kobo de Engelse, maar ik las uiteindelijk de Nederlandse vertaling. 

Ryans bed gaat wel echt over heftige onderwerpen. Normaal zou ik niet precies zeggen wat, maar aangezien het al in de flaptekst staat kan dat gewoon. Het gaat over zelfmoord van een geliefde. Een heel erg heftig en emotioneel onderwerp natuurlijk. Om eerlijk te zijn verwachtte ik ook ergens tranen met tuiten – of zonder, maar wel tranen – te gaan huilen. Het zal niet de eerste keer bij een boek zijn. Maar nee, dat deed ik niet. Mijn ogen bleven het hele boek kurkdroog en ik heb wel een paar vermoedens waarom dat zo was.

Ik verwachtte ergens tranen met tuiten te gaan huilen.

Om te beginnen miste ik diepgang. Hoofdpersoon Mackenzie vond ik best plat overkomen. Oké, bij vlagen ergerde ik me aan haar, maar verder dan dat kwam het niet. Ze kwam voor mij absoluut niet tot leven en ik kon ook niets met haar. Ryan was een bijpersonage en die vond ik beter. Helaas komt zijn oogpunt niet aan bod. Daarnaast vond ik Mackenzie soms echt ooc – out of character – doen. Dat wil zeggen dat een personage iets doet dat totaal niet past bij wie hij is, op geen enkel vlak. 

Ook vond ik de verhaallijn nogal gehaast. Er gebeurt heel veel, maar er is weinig tijd voor alles. Zelf had ik sommige dingen liever niet gehad en op andere dingen de focus. Nu zijn er een heleboel (kleinere) problemen.

Ryans bed is niet echt een New Adult boek, maar ook niet helemaal Young Adult door de soms ietwat expliciete scenes en bewoordingen. Maar de personages vind ik echte YA’ers die zichzelf duidelijk nog beter moeten leren kennen. Het is een prima boek voor als je een beetje tussen de twee genres in hangt.

De schrijfstijl vond ik wel vlot en las lekker weg. En ook de vertaling vond ik best oké, al zaten er wat zinnen in die ik zelf iets anders geformuleerd zou hebben. In het boek zitten ook wel wat plotwendingen. Sommige wat verwachter dan anderen, maar het einde zag ik niet per se aankomen. En het is ook wel een einde dat vragen oproept, waar ik meer over wil weten. Juist daarover.

Ryans bed was niet helemaal het boek dat ik verwachtte en vooral emotioneel gezien niet. Het is een beetje tam en meer Young Adult dan New Adult. Perfect voor fans van bijvoorbeeld Cora Carmack.

Van mij krijgt dit boek een magere 3 sterren. 

Ik heb dit boek gekregen in ruil voor een recensie en voor bespreking bij een leesclub. Uiteraard is mijn mening eerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: