Recensie: Schijnbewegingen

Recensie: Schijnbewegingen

Schijnbewegingen
ISBN: 9789026131608)
Auteur: Floortje Zwigtman
Series: Een groene bloem #2
Publicatiedatum: 2007, opnieuw uitgegeven in 2015
Genres: Historie, Young Adult
Aantal bladzijdes: 492
Goodreads

Londen, November 1894. Na een lange zoektocht heeft Adrian eindelijk gevonden wat hij zocht: zijn Grote Liefde. Vincent Farley - kunstschilder, life, verlegen en schathemelrijk - is tot over zijn oren verliefd op hem.

Het lijkt te mooi om waar te zijn. Wanneer de geheimen van Oscar Wilde en zijn vriendenkring tijdens een sensationeel rechtbankproces op

Schijnbewegingen is een boek waar ik letterlijk maanden over gedaan heb om uit te lezen. Ik ben begin dit jaar begonnen en ik las hem half mei uit. En dat is niets voor mij om zo lang over een boek te doen. Bij mij is dat ook zelden een goed teken.

Maar ik besloot om hem toch uit te lezen, om te kijken of ik er nu wel doorheen zou komen en dat lukte. Maar wel met moeite en ik was gewoon blij dat het boek uit was. Kijk maar naar de sterren die Schijnbewegingen kreeg. Twee sterren en dat geef ik niet gauw. Het was ook gewoon echt mijn soort boek niet.

Floortje kan schrijven, daar blijf ik bij, maar dat is dan ook een van de weinige positieve punten. Ze schrijft heel bloemrijk en als je hiervan houdt, vind je dit boek misschien ook wel leuk. Het past wel bij de tijd waarin Schijnbewegingen zich afspeelt, maar het kon mij eigenlijk niet bekoren, hoe mooi de zinnen ook waren.

Ik vond Adrian in deel 1 nog wel te doen, maar in dit deel vond ik hem echt ontzettend vervelend en wilde ik hem regelmatig een klap op zijn hoofd geven. Met een koekenpan. En nee, dat is niet om zijn geaardheid, maar omdat ik zijn personage gewoon irritant vond. Helaas kan ik er niets meer van maken.

Wat ik wel leuk vind aan Schijnbewegingen, is dat het thema (een homoseksuele jongen in 1894) interessant is. Het is niet zoals bij Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld, een jongen die in deze tijd leeft. Nu mag het in in elk geval Nederland: verliefd zijn op een man als je zelf ook een man bent. Maar in 1894 was het blijkbaar ook echt strafbaar in Londen.

Zeker met #strijdvoordiversiteit in de YA-boeken is Schijnbewegingen wel een boek dat in dat rijtje hoort. Vooral omdat het een andere kant van de zaak belicht, over hoe ze er veel eerder tegenaan keken.

Het onderwerp en de schrijfstijl hebben er vooral voor gezorgd dat het toch nog tweeƫnhalve ster geworden is, want dat was ook het enige waarvoor ik bleef lezen. En om het boek toch eindelijk eens uit te hebben.

Ik hoopte dat er aan het einde van Schijnbewegingen nog een spectaculair einde zou komen. Een ontknoping, iets, maar dat viel me tegen. Behoorlijk tegen.

Schijnbewegingen was gewoon niet mijn boek en voor mij vond ik hem niets helaas. Ik haat het om zo weinig sterren uit te delen, maar soms kun je helaas niet anders.

[bol_product_links block_id=”bol_573c7e99dd8ec_selected-products” products=”9200000040540865,9200000040368434″ name=”bloem” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: