Recensie: Schilderslief

Recensie: Schilderslief

Recensie: SchildersliefSchilderslief
ISBN: 9789026346194
Publicatiedatum: 27 augustus 2019
Aantal bladzijdes: 315
Goodreads

Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door de vroedschap van Amsterdam aangehouden, in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt van Rijn heeft daartoe opdracht gegeven.

Vanuit het spinhuis blikt Geertje Dircx terug op haar leven. Ze is van eenvoudige komaf, wordt jong weduwe maar weet zich te redden door als kindermeisje voor een welgestelde familie in Hoorn te werken. Als die betrekking eindigt, gaat ze naar Amsterdam en treedt ze in dienst bij Rembrandt van Rijn.

Hij zoekt een kindermeisje voor zijn zoon Titus, omdat zijn vrouw Saskia ernstig ziek is. Na Saskia’s dood bestiert Geertje al snel het hele huishouden, zorgt voor Titus en voor de eenzame Rembrandt. Jarenlang leven ze als een getrouwd paar, en Rembrandt geeft haar de sieraden uit Saskia’s erfenis.

Maar op een gegeven moment blijkt zijn liefde voor Geertje niets meer waard. Geertje laat het er niet bij zitten en klaagt de beroemde schilder aan.

Schilderslief is het nieuwste boek van Simone van der Vlugt en ik was heel blij dat hij al op mijn luisterboekenapp stond als luisterboek. Ik vind de historische romans van Simone vaak erg goed, maar bij dit boek had ik een beetje mijn bedenkingen.

Misschien omdat ik de Nederlandse meesterschilders vaak niet zo boeiend vind? Toch besloot ik om te gaan luisteren en wat bleek? Ik vond het wel interessant. 

Schilderslief vertelt het verhaal van Geertje Dircx, de vrouw die jarenlang het kindermeisje van Titus was en later de minnares wordt van Rembrandt van Rijn. Later wordt ze afgedankt als oud vuil, maar dat laat ze niet op zich zitten. 

Het eerste wat ik bij dit soort boeken altijd denk is dat mannen klootzakken zijn en hoe minderwaardig vrouwen in die tijd behandelt werden. En nog eigenlijk. Zelfs in onze maatschappij nog. Nu is het in Westen wel minder, maar kijk naar landen waar meisjes nog altijd uitgehuwelijkt worden. Wat dat betreft is er weinig veranderd. Er zijn helaas nog meer dan genoeg van dit soort types.

Het is ontzettend moedig om terug te vechten in een tijd waarin er erg weinig gerechtigheid is

Daarom vind ik het ook mooi dat Geertje niet van plan is om zich in de luren te laten leggen door Rembrandt en terugvecht, ook al is de kans klein dat ze iets voor elkaar krijgt. Maar het is ontzettend moedig om dat te doen in een tijd waarin er erg weinig gerechtigheid is en zeker voor vrouwen.

Ze is ontzettend sterk en dapper. Deze vrouw is een soort voorbeeld voor ons, zelfs nu nog. Ze wordt aan alle kanten benadeelt, maar ze houdt haar hoofd recht. 

Ik moet bekennen dat ik vrijwel niets van Rembrandt weet, maar dit boek heeft me wel een kant laten zien die ik niet echt verwacht had bij de beroemde schilder. 

Wat mij betreft is Simone er opnieuw in geslaagd om een boeiend verhaal te schrijven over een vrouw met pit en eentje die wat mij betreft veel bekender mag zijn in plaats van onder het tapijt te worden geveegd. Natuurlijk zal vast niet alles in dit boek (zoals bijvoorbeeld gesprekken) waargebeurd zijn, maar de hoofdlijnen van het verhaal wel. Simone doet altijd goed research en dat merk je ook echt.

Haar personages vind ik ook altijd zo levensecht. Je zou dit soort boeken saai kunnen vinden, maar bij haar boeken heb ik daar geen last van. Ze lezen als een trein en ik kijk met andere ogen naar historische situaties en gebeurtenissen.

Schilderslief vond ik zeker een goed boek en een goede aanvulling voor de historische boeken. Als je van historisch houdt of meer wil weten van mensen als Rembrandt van Rijn, is dit een aanrader.

Schilderslief krijgt van mij 4 sterren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: