Recensie: Schim en Schaduw

Recensie: Schim en Schaduw

Recensie: Schim en SchaduwSchim & Schaduw / Shadow and Bone
Auteur: Leigh Bardugo
Series: The Grisha #1
Uitgever: Blossom Books
Publicatiedatum: mei 2014
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal bladzijdes: 352

Alina Starkov is nooit zo'n bijzonder meisje geweest en goed was ze ook nooit ergens in. Dan verandert wanneer haar regiment aangevallen wordt en zij het leven van haar beste vriend Mal redt met een onbekende kracht.

Kracht die ervoor nodig is om de twee delen van Ravka weer te herenigen. Hiervoor moet Alina wel alles achterlaten om getraind te worden voor het elitekorps dat geleid wordt door de mysterieuze Duisterling en uiteindelijk een Grisha te worden.

De toekomst van Ravka ligt in haar handen. Ondertussen ontdekt ze ook kanten van zichzelf die ook voor haar nieuw zijn.

WAAROM HEB IK DEZE SERIE NIET EERDER ONTDEKT?!
Ik heb voor mijn doen best lang over het boek gedaan en dat kan zoveel een belediging als compliment zijn. In dit geval is het een absoluut compliment. Ik was veel te bang om het uit te lezen, want dan moet ik wachten. Lang wachten en laat ik daar nu slecht in zijn als het een goed boek is.

Ik vind het echt een supertof boek. Ik kan me zo voorstellen dat alle vreemde en vele namen je in het begin wat aan het duizelen brengen – misschien ook omdat ze op Russisch gebaseerd zijn – maar na een tijdje went het. Ik merkte het in elk geval niet meer op een bepaald moment en het draagt bij aan de sfeer van het hele boek. Maar nu moet ik ook zeggen dat ik een zwak heb voor Russisch en Rusland. Misschien omdat ik het een mysterieus, raadselachtig land vind.
Het is fantasy, maar geen fantasy zoals Lord of the Rings waar ik persoonlijk niet doorheen kom. Het is ook geen urban fantasy zoals bijvoorbeeld The Mortal Instruments. Dit is fantasy zonder dat het te zwaar is.

Bardugo legt niet meteen uit wat wat is, daar kom je gaanderweg in het verhaal achter. Voor Alina is het verwarrend, omdat ze er niet veel van snapt. Doordat de auteur het niet uitlegt, raakt de lezer ook verward en dat is goed als je zo’n sfeer wilt scheppen. In het begin was ik namelijk ook best verward hoe en wat, maar uiteindelijk is het goed gekomen en ben ik echt van dit boek gaan houden. Deze komt zeker ergens op het lijstje van favoriete boekenseries.

Er zitten een aantal plotwists in die ik soms wel en soms niet aan had zien komen, maar af en toe een verwachte plot twist is helemaal niet erg en ook clichés mogen er zo nu en dan best inzitten. Zolang het in balans is en er is hier duidelijk een balans. De personages zijn sympathiek – die dat moeten zijn – en Mal…<3
Ook hoop ik dat Alina net zo kick-ass blijft in de andere delen en niet afzwakt wat je best vaak ziet in boekenseries. Ik vind haar tof. Misschien omdat ze eigenlijk heel gewoon is, maar langzaam er achter komt dat ze helemaal niet gewoon is, dat ze geen lelijke eend is.
Stiekem hoop ik natuurlijk ook dat ik iets heel bijzonders kan, net als de helden in de meeste boeken die ik lees. Shadowhunter zijn, de brief krijgen van Hogwarts, divergent zijn etc.

Ik kan niet wachten op de andere delen! Deel twee komt in september al uit in het Nederlands, deel drie komt op 20 juni uit in de Engelse versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge