Recensie: Schrijven kreng

Recensie: Schrijven kreng

Recensie: Schrijven krengSchrijven kreng!
Auteur: Lisette Jonkman
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Publicatiedatum: 27 oktober 2014
Genres: Non-fictie
Aantal bladzijdes: 240
Goodreads

Tips & trucs van de grappigste schrijfster van Nederland. Voor iedereen die bruist van de ideeën, maar bang is voor de knipperende cursor

Je wilt een romantisch, grappig en meeslepend verhaal schrijven, maar hebt geen idee waar je moet beginnen? Of misschien zit je vast in een verhaal en kun je wel wat tips gebruiken om verder te gaan? Schrijfster Lisette Jonkman deelt haar tips, blunders en misstappen met je.

Na het lezen van dit boek wil je nog maar één ding: verder met dat manuscript!

Schrijven kreng is geen gemeen boek over iemand die niet wil schrijven en daardoor mishandelt wordt. Nope, al zou het misschien best een origineel verhaal zijn. Dit is de schrijfgids van Lisette Jonkman over hoe je het wel (en niet) moet doen. Eigenlijk had ik niet echt verwacht dat ik er veel nieuwe dingen uit zou leren, omdat ik al zoveel schrijfboeken gelezen heb, maar ik werd blij verrast. Er stonden zelfs nog technieken in waar ik wat mee kon. En hé, zelfs NaNoWriMo staat erin en iedere schrijver die dit event support is tof.
Het boek is een schrijfgids met daarin ervaringen van de schrijfster zelf over het schrijven en over het redigeren van je verhaal.

Ik weet nu bijvoorbeeld dat ik een combinatie ben van een labrador – want die maakt nooit wat af – en de ideeënfabriek – want ik bruis harder van de ideeën dan een glas cola van het koolzuur. Mijn valkuil is het afmaken van verhalen en teveel plots die in mijn hoofd omhoog ploppen als een bos paddenstoelen.

Voor mij zijn de vele foto’s eigenlijk het enige minpunt, want ik zag er de noodzaak niet van in. Maar goed, ik zie wel vaker de noodzaak van foto’s niet zo. Het boek is misschien ook een tikkeltje hysterisch en afleidend, maar dat is ook zo smaakgevoelig natuurlijk. Het maakt het boek wel uniek, dat is absoluut waar. En ik denk dat het ook heel erg Lisette is.

Voor beginnende schrijvers is het wel een aanvulling voor de plank non-fictie, maar ik denk dat je zelfs als ervarenere schrijver er wat aan kan hebben. Het fijne van dit boek is dat het geen statisch ‘dit is goed’ en ‘dit is fout’ boek is, maar een persoonlijk boek waar je ook nog wat aan hebt op het gebied van schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: