Recensie: Someone to love

Recensie: Someone to love

Recensie: Someone to loveSomeone to love
ISBN: 9780373212361
Auteur: Melissa de la Cruz
Uitgever: Harlequin Teen
Publicatiedatum: 2 januari 2018
Genres: Audiobook, Contemporary, Young Adult
Aantal bladzijdes: 393
Goodreads

Constantly in the spotlight thanks to her politician father's rising star, Olivia Blakely feels the pressure to be perfect. As the youngest girl in her class, she tries hard to keep up and to seem mature to the older boy she's crushing on, even as she catches his eye. But the need to look good on camera and at school soon grows into an all-consuming struggle with bulimia.

As Liv works toward her goal of gaining early admission to art school, including taking part in an upcoming student show, her life spirals out of control. Swept up in demands to do more than she's ready for, to always look perfect and to succeed, Liv doesn't know who she is anymore. It will take nearly losing her best friend and even her life for Liv to learn that loving herself is far more important than earning the world's approval.

Someone to love vertelt het verhaal over Olivia ’Liv’ Blakely die nogal met zichzelf worstelt. Eigenlijk wist ik in het begin niet zo goed waar het boek over ging, dat zag ik pas later. Ik koos het vooral uit vanwege schrijfster Melissa de la Cruz. Ik heb al meer boeken van haar gelezen en ik vind haar schrijfstijl prettig.

Melissa heeft in dit boek wat mij betreft de eetstoornissen heel goed neergezet.

Someone to love vertelt over nogal heftige thema’s: eetstoornissen, zelfbeschadiging (of automutilatie), depressie, wat er gebeurt als je in de spotlights staat met dank aan je ouders en iedeeen een mening over je heeft. En dan nog perfecte cijfers willen halen op school. Of zoals ze in Amerika zeggen: straight A’s. Ik denk dat ik hier een inzinking van zou krijgen. Jongeren krijgen niet voor niets steeds vaker een burn-out. Om wat ze moeten en wat men van ze verwacht.

Het boek is daardoor ontzettend actueel, al denk ik dat dit dingen zijn van alle tijden. Boulimia was er in mijn puberjaren ook al bijvoorbeeld en er zullen vast ook wel meer mensen een burn-out gehad hebben.

Je leest het hele verhaal vanuit Liv die het in de eerste persoon vertelt waardoor je veel over haar te weten komt. Je leert haar echt kennen. Voor mij zaten er zeker wel herkenbare dingen in. Niet dat ik ooit een depressie gehad heb – wel een hele flinke dip – en met eten heb ik ook een moeizame relatie. Alleen mijn geest is er niet vasthoudend genoeg voor (gelukkig maar). Af en toe wilde ik haar door elkaar rammelen en roepen: ’Zie nu wat je doet!’ maar ik weet heus wel dat het niet zo gemakkelijk is. Was het maar zo. Was een eetstoornis maar op te lossen door simpel te zeggen: ’En je eet weer normaal.’

Melissa heeft in dit boek wat mij betreft de eetstoornissen heel goed neergezet. De depressie voelde voor mij wat minder goed, alsof dat er ook ’nog even’ bij moest. Ik denk dat ze teveel erin wilde stoppen en dat is helaas ten koste gegaan van de kwaliteit.

Het is contemporary, dus schokkende plotwendingen kon ik er niet in vinden. Maar dat maakte in dit geval niet uit, want het boek is al heftig genoeg zonder dat er nog meer heftige dingen gebeuren.

Dit is de alternatieve cover van het boek en vind deze veel mooier.

Wat ik een beetje afgeraffeld vond, is het einde. Op een bepaald punt voelde het of het te snel ging, of het te lastig was om dat ook te beschrijven en dat er dus maar gewoon voor gekozen is om het niet te doen. Of misschien was het te confronterend, maar wat mij betreft vond ik het daardoor toch iets minder goed.

Someone to love is een realistisch, interessant boek over een jong meisje die met teveel moet zien om te gaan en dat op de verkeerde manier doet. Het is zeker wel een aanrader als je eetstoornissen en/of psychische ziektes interessant vindt. Het boek kan triggerend zijn als je zelf worstelt met eetstoornissen, automutilatie of bijvoorbeeld depressies.

Van mij krijgt Someone to love 3.5 ster.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge