Recensie: Surf!

Recensie: Surf!

Surf! / Kook
ISBN: 9789025761936
Auteur: Chris Vick
Uitgever: Gottmer Uitgevers Groep
Publicatiedatum: juni 2016
Genres: Young Adult
Aantal bladzijdes: 384
Goodreads

De vijftienjarige Sam verhuist terug naar Cornwall, waar zijn vader jaren geleden in zee is omgekomen. Zijn nieuwe buurmeisje Jade kan geweldig surfen en zij en haar vrienden vinden Sam maar een 'kook' - een groentje. Jade is als schrikdraad waarvan je nooit weet of er stroom op staat of niet, maar Sam vindt haar geweldig en wil indruk op haar maken. de vriendengroep droomt ervan ooit bij de Duivelshoorns te surfen, een nog onbekend eiland waar monstergolven zouden zijn. Als Sam een zeekaart in het huis van zijn oma vindt, met daarop de Duivelshoorns, grijpt hij zijn kans om Jade en haar vrienden voor zich te winnen. Maar is surfen bij de Duivelshoorns wel zo'n goed idee?

Van het boek Surf had ik eigenlijk nog nooit gehoord tot Carina over het boek begon en over hoe goed ze het boek vond. Dat wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan en toen vroeg uitgeverij Gottmer of ik misschien een exemplaar wilde in ruil voor een recensie. Superlief!

Mijn verwachtingen voor dit boek waren dus best wel hooggespannen, maar kwamen die ook uit?

Ik vond Surf! verrassend op een positieve manier. De schrijfstijl vond ik fijn en nodigde uit om door te lezen. Het verhaal komt niet meteen op gang, maar toch zat ik er meteen al in en ik kon het boek echt met moeite wegleggen. Ik vloog er doorheen.

Surf! maakt eigenlijk meteen nieuwsgierig en ik wilde door blijven lezen, omdat ik wilde weten wat er in dit boek ging gebeuren.

Ik voelde de onderhuidse spanning in dit boek. Het lijkt een kabbelend beekje, maar eigenlijk is het een rivier met een diepe onderstroom die je in zijn greep houdt en meesleept tot je aan het einde bent.

Het is echt contemporary, er zit geen snufje fantasy bij. Het gaat over hoe Sam leert te aarden op een andere plek met andere vrienden en over wat hij doet om erbij te horen. En natuurlijk verliest Sam zijn hart aan de woeste golven, aan de kracht van de zee die genadeloos kan zijn.

Plotwendingen zitten er zeker wel in het boek, net zoals groei. Je ziet als lezer dat Sam aan het einde anders is dan aan het begin door de dingen die hij meemaakt. In het begin is hij echt nog een jochie, aan het einde al veel minder. Sam vind ik een leuk personage en voor mij komt hij goed over. In het begin is het een goedgelovig jong, maar dat verandert naarmate het verhaal verandert.

Wat ik leuk vind is dat het voor de verandering een mannelijke hoofdpersoon is. Die heb je toch een stuk minder dan meisjes. En jongens denken natuurlijk ook wel anders, al kon ik me eigenlijk prima verplaatsen in Sam.

De plotwendingen in Surf! had ik aan zien komen, maar het stoorde me niet. Misschien omdat ik hem niet exact hetzelfde verwacht had, maar dat er dingen zouden gebeuren, wist ik. Dat voelde ik al vrij snel. Want ja, in een boek gebeurt meestal wel iets om het boeiend te maken.

Er waren ook wel wat gebeurtenissen in Surf! bij die ik niet echt aan had zien komen, maar die zijn voor mijn gevoel toch ook minder groot.

Surf! is een hele fijne contemporary YA die zo wegleest. Het is een van de betere die ik de laatste tijd heb gelezen en ik vind hem dan ook die vier sterren waard.

Surf kreeg ik dus  als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer. Bedankt daarvoor!

[bol_product_links block_id=”bol_5767f44883356_selected-products” products=”9200000057542640,9200000058321109″ name=”Suerf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: