Recensie: The Bear and the Nightingale

Recensie: The Bear and the Nightingale

Recensie: The Bear and the NightingaleThe Bear and the Nightingale
ISBN: 9781785031045
Auteur: Katherine Arden
Series: Winternight Trilogy #1
Uitgever: Del Rey
Publicatiedatum: 10 januari 2017
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal bladzijdes: 328
Goodreads

At the edge of the Russian wilderness, winter lasts most of the year and the snowdrifts grow taller than houses. But Vasilisa doesn't mind--she spends the winter nights huddled around the embers of a fire with her beloved siblings, listening to her nurse's fairy tales. Above all, she loves the chilling story of Frost, the blue-eyed winter demon, who appears in the frigid night to claim unwary souls. Wise Russians fear him, her nurse says, and honor the spirits of house and yard and forest that protect their homes from evil.

After Vasilisa's mother dies, her father goes to Moscow and brings home a new wife. Fiercely devout, city-bred, Vasilisa's new stepmother forbids her family from honoring the household spirits. The family acquiesces, but Vasilisa is frightened, sensing that more hinges upon their rituals than anyone knows.

And indeed, crops begin to fail, evil creatures of the forest creep nearer, and misfortune stalks the village. All the while, Vasilisa's stepmother grows ever harsher in her determination to groom her rebellious stepdaughter for either marriage or confinement in a convent.

As danger circles, Vasilisa must defy even the people she loves and call on dangerous gifts she has long concealed--this, in order to protect her family from a threat that seems to have stepped from her nurse's most frightening tales.

The Bear and the Nightingale was zo’n boek dat echt al een aantal maanden in de kast stond en wat ik dus echt heel graag wilde lezen, want het leek me zo’n tof boek. Oké, het was deels een coverbuy, maar niet helemaal, want het ging ook over Rusland en dat vind ik een fascinerend land. Nu ben ik vast politiek heel incorrect, maar ik vind het gewoon een intrigerend land en dat geldt ook voor bijvoorbeeld Poetin (ja, ja, nog politiek incorrecter). Vind het een heel fascinerende cultuur. Ooit hoop ik nog een roman te schrijven die zich afspeelt tijdens de Russische revolutie en het begin van de Sovjet-Unie, maar dat kost veel research en als ik iets niet leuk vind, dan is dat het wel.

Terug naar The Bear and the Nightingale. Ondanks dat het een coverbuy was, had ik hoge verwachtingen van het boek en was ik heel benieuwd. Nou, die verwachtingen kwamen niet helemaal uit. Ten eerste heb ik maar liefst eenentwintig dagen over dit boek gedaan (volgens mijn statistieken op Goodreads, ik heb dat niet zelf bijgehouden) en het is geen dik boek als bijvoorbeeld Nimmernacht. Maar ik vond de schrijfstijl behoorlijk pittig en het las nou niet bepaald makkelijk weg. Daarnaast zaten er echt veel namen in en wist ik niet altijd meer wie wie was.

Misschien deed de stijl me ergens wel wat denken aan The Hazel Wood, maar dan vooral de sfeer.

Pas aan het einde begon ik het boek leuker te vinden, maar eerlijk gezegd weet ik nog niet of ik het tweede deel ga lezen. Ik vond dit boek echt heel pittig en soms zelfs gewoon vervelend om te lezen. Toch ben ik wel erg benieuwd hoe het afloopt en hoe het met Vasilisa en alle andere eindigt. Wel vind ik The Bear and the Nightingale nog steeds een erg intrigerend boek en het is ook echt met geen boek dat ik ken, te vergelijken. Het is een heel bijzonder boek en er zit ook een bijzondere sfeer in. Wat mij betreft is die sfeer ook echt wel treffend beschreven door Katherine Arden. Misschien deed de stijl me ergens wel wat denken aan The Hazel Wood, maar dan vooral de sfeer.

Vasilisa is de hoofdpersoon en vertelt het grootste deel van het verhaal in de derde persoon, maar er worden ook stukjes vanuit anderen verteld. Daardoor vond ik het heel lastig om Vasilisa te leren kennen als hoofdpersoon en bleef ze voor mij ontzettend vlak. Ik kon ook niet echt iets met haar daardoor en al helemaal niet inleven. Misschien is dit ook wel een reden dat ik er niet lekker in kwam, want ik moet wel iets hebben met de personages.

The Bear and the Nightingale is een bijzonder boek en ik kan niet zeggen: ‘Als je boek A leuk vindt, vindt je dit misschien ook wel tof.’ Het boek dat voor mij het dichtste in de buurt komt qua sfeer, is dan toch The Hazel Wood.

Van mij krijgt The Bear and the Nightingale 3 sterren. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: