Recensie: The Boy in the Striped Pyjamas

Recensie: The Boy in the Striped Pyjamas

Recensie: The Boy in the Striped PyjamasThe Boy in the Striped Pyjamas
ISBN: 9780385751063
Auteur: John Boyne
Publicatiedatum: 12 september 2006
Genres: Contemporary, Jeugd, Roman
Aantal bladzijdes: 224
Goodreads

Berlin 1942

When Bruno returns home from school one day, he discovers that his belongings are being packed in crates. His father has received a promotion and the family must move from their home to a new house far far away, where there is no one to play with and nothing to do. A tall fence running alongside stretches as far as the eye can see and cuts him off from the strange people he can see in the distance.

But Bruno longs to be an explorer and decides that there must be more to this desolate new place than meets the eye. While exploring his new environment, he meets another boy whose life and circumstances are very different to his own, and their meeting results in a friendship that has devastating consequences

The Boy in the Striped Pyjamas: het is een heel bekend boek en veel mensen zullen het boek ook gelezen hebben. Zelf had ik het boek nog nooit gelezen en sowieso niets van John Boyne. Natuurlijk ken ik dit verhaal wel een beetje. Sowieso al het onderwerp, want het gaat over de Tweede Wereldoorlog. Sowieso zijn die oorlogen niet echt mijn favoriete ding om over te lezen, maar goed, het was voor een buddyread en stiekem was ik ook wel benieuwd.

Wat ik mooi vind aan The Boy in the Striped Pyjama is dat het boek vanuit een jongen van negen verteld wordt, maar niet kinderachtig is. Wij, volwassenen en jaren later, weten wat er gebeurt, maar hoofdpersoon Bruno ziet alles met kinderlijke ogen en vraagt zich vooral af waarom die mensen ‘toch achter het hek zitten’ en niet op bezoek komen. Wat mij betreft heeft John Boyne dat zo treffend en raak beschreven. Sowieso vond ik zijn schrijfstijl erg prettig en zag ik het helemaal voor me.

Heftig is het onderwerp zeker wel, zelfs na die jaren nog. Wat mij betreft is dit ook iets dat we nooit mogen vergeten. Ik kon me in hoofdpersoon Bruno niet zo inleven, want het is een kind van negen in een oorlogssituatie, maar toch vond ik het niet vervelend. Misschien vond ik het juist wel fijner dat ik wat verder weg stond van hem.

In dit boek is ook duidelijk dat de ‘vijand’ niet per se allemaal monsters waren, maar dat sommige mensen deden waarvan ze dachten dat het goed was. Niet dat ik het goed kan en wil praten, dat absoluut niet, maar ik kreeg wel een beetje inzicht over waarom mensen hiervoor zouden kunnen kiezen. Hier krijgt die ‘vijand’ een gezicht, zijn het ook ineens mensen die een hele domme beslissing gemaakt hebben. John Boyne beschrijft dat wat mij betreft heel goed, zonder veroordeling, maar alleen vanuit het oogpunt van een jongen.

Als je een boek over de oorlog wilt lezen en dit boek nog nooit gelezen hebt, raad ik sowieso The Boy in the Striped Pyjama aan, want het is wel echt een mooi boek. Niet echt mijn gebruikelijke genre, maar ik vond het wel erg goed.

The Boy in the Striped Pyjama krijgt van mij 4 sterren en ik ben nu ook wel benieuwd naar ander werk van deze schrijver, of zijn andere boeken ook goed zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge