Recensie: The One Memory of Flora Banks

Recensie: The One Memory of Flora Banks

The One Memory of Flora Banks
ISBN: 13: 9780141368511
Auteur: Emily Barr
Uitgever: Penguin
Publicatiedatum: 12 januari 2017
Genres: Audiobook, Contemporary, Young Adult
Aantal bladzijdes: 303
Goodreads

Seventeen-year-old Flora Banks has no short-term memory. Her mind resets itself several times a day, and has since the age of ten, when the tumor that was removed from Flora's brain took with it her ability to make new memories. That is, until she kisses Drake, her best friend's boyfriend, the night before he leaves town. Miraculously, this one memory breaks through Flora's fractured mind, and sticks. Flora is convinced that Drake is responsible for restoring her memory and making her whole again. So when an encouraging email from Drake suggests she meet him on the other side of the world, Flora knows with certainty that this is the first step toward reclaiming her life.

With little more than the words "be brave" inked into her skin, and written reminders of who she is and why her memory is so limited, Flora sets off on an impossible journey to Svalbard, Norway, the land of the midnight sun, determined to find Drake. But from the moment she arrives in the arctic, nothing is quite as it seems, and Flora must "be brave" if she is ever to learn the truth about herself, and to make it safely home

Ik begon aan The One Memory of Flora Banks, omdat het me interessant leek. Een meisje met geheugenverlies, daar zie je niet zoveel boeken van. Misschien omdat het moeilijk is om te schrijven.

Een boek als The One Memorya of Flora Banks lijkt me best lastig om geloofwaardig te schrijven, vooral als je zelf geen geheugenverlies ervaart zoals het geval is bij Flora. En een onderwerp als dit is behoorlijk complex, dus dat maakt het ook niet gemakkelijk.

In het verhaal worden een aantal dingen zo vaak herhaald door Flora dat je op een bepaald moment als lezer die dingen ook hardop mee kunt zeggen. Voor Flora is dit een manier om haar herinneringen te organiseren en te weten wat ze wel en niet weet. Ze schrijft ook van alles op, zodat ze het kan lezen als ze verward is en geen idee meer heeft hoe ze ergens terecht gekomen is. Toch was het niet vervelend om te lezen en ik vond het wel passen bij het boek. De schrijfstijl van Emily Barr leest – en luistert – gemakkelijk weg.

Amnesia also known as amnesic syndrome, is a deficit in memory caused by brain damage, disease, or psychological trauma. Amnesia can also be caused temporarily by the use of various sedatives and hypnotic drugs. The memory can be either wholly or partially lost due to the extent of damage that was caused. There are two main types of amnesia: retrograde amnesia and anterograde amnesia.

Wikipedia.

Flora is tien als ze haar permanente geheugenverlies – anterograde amnesia – oploopt en ze is niet meer in staat om nieuwe dingen in zich op te nemen. Dat is waarschijnlijk de reden waarom de zeventienjarige Flora niet als een zeventienjarige overkomt, maar als een tienjarige. Ze komt vrij kinderlijk over en zo is het boek ook geschreven. Heel vaak wilde ik Flora een knuffel geven en fluisteren dat het goed zou komen, al weet je best dat dat waarschijnlijk niet gebeurd. Maar toch hield ik hoop. Hoop voor Flora, hoop dat alles goed zou komen.

Ik had echt medelijden met het meisje en dan is een personage in elk geval geslaagd voor mij. Ik luisterde naar dit boek, maar ik vond het niet storend. The One Memory Of Flora Banks was een boek dat goed geschikt was als audiobook.

In het boek zitten wel wat plotwendingen die ik echt niet aan had zien komen. Van die ‘huh, heb ik iets gemist?’ plotwendingen en waarbij je het liefste terug wilt bladeren om te kijken of dat het geval was. Ik had weinig verwachtingen van het boek en daarom vond ik het heel leuk dat het boek toch wist te verrassen.

Als je boeken met personages die psychische ziekten hebben boeiend vinden, dan is dit een boek dat je misschien wel kunt waarderen. Ik vond The One Memory Of Flora Banks in elk geval erg interessant en boeiend om te luisteren. Enige nadeel was het woord amnesia. Er is namelijk een nummer van 5 Seconds Of Summer met die titel en elke keer als iemand dat woord zei, begon een stemmetje in mijn hoofd te zingen: ‘I wish that I could wake up with amnesia …’  Maar verder vond ik het echt een boeiend verhaal.

[bol_product_links block_id=”bol_587ce2fdd9905_selected-products” products=”9200000069007233″ name=”Flora” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: