Recensie: The Raven Boys

Recensie: The Raven Boys

Recensie: The Raven BoysThe Raven Boys
Auteur: Maggie Stiefvater
Series: The Raven Cycle #1
Uitgever: Moon, Scholastic
Publicatiedatum: 18 september 2012
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal bladzijdes: 409
Goodreads

It is freezing in the churchyard, even before the dead arrive.

Every year, Blue Sargent stands next to her clairvoyant mother as the soon-to-be dead walk past. Blue herself never sees them—not until this year, when a boy emerges from the dark and speaks directly to her.

His name is Gansey, and Blue soon discovers that he is a rich student at Aglionby, the local private school. Blue has a policy of staying away from Aglionby boys. Known as Raven Boys, they can only mean trouble.

But Blue is drawn to Gansey, in a way she can’t entirely explain. He has it all—family money, good looks, devoted friends—but he’s looking for much more than that. He is on a quest that has encompassed three other Raven Boys: Adam, the scholarship student who resents all the privilege around him; Ronan, the fierce soul who ranges from anger to despair; and Noah, the taciturn watcher of the four, who notices many things but says very little.

For as long as she can remember, Blue has been warned that she will cause her true love to die. She never thought this would be a problem. But now, as her life becomes caught up in the strange and sinister world of the Raven Boys, she’s not so sure anymore.

 

Jaren geleden zat ik heel intensief op Tumblr en daar kwam een specifiek boek regelmatig voorbij: The Raven Boys. Het kwam zo vaak langs dat The Raven Boys in mijn hoofd bleven hangen en ik werd steeds nieuwsgieriger, helemaal toen ik de samenvatting las en die eigenlijk wel heel erg goed vond klinken.

Uiteindelijk stond het boek nog een aantal jaar op de plank, omdat ik wilde wachten tot de serie compleet was. Nu is dat het geval en heb ik besloten om ein-de-lijk The Raven Boys te gaan lezen.

Het boek begon voor mij als een teleurstelling en ik heb zelfs overwogen om ermee te stoppen. Het begin vond ik langdradig, maar tegelijkertijd snapte ik ook niet goed waar het nu over ging. Ik heb een aantal keer met vraagtekens boven mijn hoofd gezeten. Beeld je maar een cartoonmeisje in met zwevende vraagtekens boven haar hoofd. Ik kon eigenlijk niets met Blue, Gansey, Ronan, Adam en Noah.

Maar ik wil boeken altijd een eerlijke kans geven, dus ik besloot om door te lezen. Ook omdat Maggie Stiefvater wel zo schrijft dat je door wilt lezen, want ze maakt best nieuwsgierig.

The Raven Boys is niet een heel vlot geschreven boek en het is hier en daar best langdradig. Het duurde voor mij ook echt even voor ik in het verhaal zat. Daarnaast is het verhaal eigenlijk best complex en je moet er goed je aandacht bij houden (een herlees is bij dit boek geen slecht idee).

Ik kon dus in het begin niet zoveel met alle personages en ik kon me niet zo inleven. Maar dat zal ongetwijfeld te maken dat niet alleen Blue de hoofdpersoon is, maar met het feit dat de rest ook weleens aan het woord komt. The Raven Boys weliswaar in de derde persoonsvorm geschreven, maar af en toe is het verwarrend vanuit wiens ogen je nu kijkt.

Maar dat veranderde halverwege boek. Ineens was er íets, gebeurde er iets, waardoor het interessant werd en ik door wilde blijven lezen. Voor mij kwamen de personages ineens tot leven, werden ze 3D en kon ik me ze voorstellen. Ze waren er ineens zo duidelijk dat ik op Pinterest een plaatje van een onbekende jongen zag en tegen mezelf zei: ‘Dát is Gansey.’

Ik weet ook wel wanneer dit ongeveer gebeurde in het verhaal. Op een vepaald moment komen verschillende verhaallijnen samen, inclusief een aantal zeer onverwachte plotwendingen waarvan ik er één echt totaal niet aan had zien komen. Vanaf dat moment werd het verhaal ook alleen maar beter en begonnen de personages te groeien in mijn hoofd.

Ik ben achteraf ook heel blij dat ik The Raven Boys niet meteen in de prullenbak gegooid heb, maar dat ik ze een kans gegeven heb. De start is misschien wat langzaam, maar het is echt een goede YA en een goed eerste deel van de serie. Ik was zo nieuwsgierig geworden dat ik meteen aan deel twee begonnen ben.

De Nederlandse vertaling heeft de naam De ravenjongens en is uitgegeven door uitgeverij Moon.

[bol_product_links block_id=”bol_56f7d6ae35897_selected-products” products=”9200000011805130,9200000015479657,9200000020663097″ name=”Jongens” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: