Recensie: Toen het donker werd

Recensie: Toen het donker werd

Toen het donker werd
ISBN: 9789026332081
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgever: Ambo|Anthos
Publicatiedatum: 15 september 2016
Genres: Audiobook, Thriller
Aantal bladzijdes: 320
Goodreads

Wanneer Menno Riebeek erachter komt dat zijn puberzoon gokschulden heeft, besluit hij ze voor hem af te lossen.
Hij houdt dit verborgen voor zijn vrouw, Sasha, zonder de gevolgen van dit besluit te kunnen overzien.
Sasha voelt haar man en haar zoon van zich vervreemden en begint in haar eenzaamheid een verhouding met restauranteigenaar Oscar. Daar komt echter een abrupt einde aan als ze na een ongeluk haar zicht verliest. Menno vermoedt dat het een aanslag was, maar verzwijgt dit.
Om het web van leugens en bedrog te ontrafelen laat Sasha niet merken dat haar zicht langzaam terugkeert.
Wie kan ze vertrouwen in haar mistige wereld en wie heeft het op haar voorzien?

Vroeger las ik veel thrillers, maar de laatste tijd is dat wat minder geworden. Zeker sinds ik het YA-genre ontdekt heb. De meeste thrillers vind ik ook zo op elkaar lijken. Toch lees ik de laatste tijd weer vaker thrillers. Of meestal luister ik ze. Zo ook bij Toen het donker werd.

Simone van der Vlugt is een schrijfster waar ik veel van gelezen heb. Vroeger haar historische kinderboeken zoals De guillotine en Zwarte sneeuw, later haar historische romans zoals Jacoba, dochter van Holland over Jacoba van Beieren. Maar ook thrillers als De reünie heb ik gelezen. En nu dus Toen het donker werd.

Het verhaal begint meteen in een actie-scene. Zo’n scene waarbij je denkt: waar gaat dit naartoe? Ik wil verder lezen, want ik wil weten hoe het afloopt. En dat zijn de goede boeken. Dat had ik ook bij Toen het donker werd. Ik werd meteen nieuwsgierig naar hoe het verder zou gaan.

Simone heeft een fijne schrijfstijl die lekker snel wegleest en haar boeken heb ik dan altijd zo uit. Dat gold ook voor dit boek. Het is ook een fijne stijl om naar te luisteren trouwens. Het boek is ingesproken door Inge Ipenburg en ik ben er nog niet over uit of ik haar wel of geen fijne stem vind hebben voor audiobooks.

Het verhaal wordt verteld vanuit Menno en Sasha en ik vind beide oogpunten interessant. Omdat ze allebei anders tegen de dingen aankijken en van elkaar niet weten wat ze weten, is het echt een toevoeging. Het is in de derde persoon en bij een thriller vind ik dat ook wel passen.

Toch vind ik beide personages niet heel erg levend worden, voor mij blijven ze wat vlak. Nu is dat zo in wel meer thrillers, dat personages minder belangrijk lijken te zijn dan in bijvoorbeeld een roman, maar ik vind het wel jammer. Ik miste trouwens wel een paar hoofdstukken vanuit het oogpunt van de zoon, Luuk, met wie alles begint. Dat had ik ook nog wel een goed toevoeging gevonden aan het boek.

Toen het donker werd is vrij voorspelbaar, maar toch zitten er een paar gebeurtenissen in die ik echt niet aan had zien komen zoals het einde. Ik had constant in mijn hoofd hoe het vast wel af zou lopen, maar dat is dus echt totaal anders. Stiekem vond ik dat wel erg tof, want ik hou niet zo van voorspelbaar. Misschien zien andere mensen het wel aan komen, maar ik had toch echt een ander einde verwacht.

Ik vond dit een aardige thriller, maar wat mij betreft mag Simone zich meer toeleggen op historische boeken, want die vind ik persoonlijk beter dan haar thrillers. Vooral haar kinderboeken vond en vind ik ijzersterk. Toen het donker was, voelt voor mij net iets teveel als een standaard Nederlandse thriller die elke Nederlandse thriller-auteur geschreven zou kunnen hebben. Toen het donker was krijgt van mij 3.5 ster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: