Recensie: Tweedehands vleugels

Recensie: Tweedehands vleugels

Tweedehands Vleugels
ISBN: 9789462661783
Auteur: Vanessa Gerrits
Series: Vleugels Trilogie #1
Uitgever: Dutch Venture Publishing
Publicatiedatum: juni 2016
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal bladzijdes: 350
Goodreads

Max heeft nieuwe vleugels nodig. En als Kraai – een wezen dat deels mens, deels monster en deels machine is – kan dat alleen maar door ze te stelen van een ander gevleugeld wezen. Een Beschermengel bijvoorbeeld. Iemand zoals Lucy. Lucy verliest alles met haar vleugels: haar vrijheid, haar carrière en mogelijk zelfs de ziel van haar Bestemmeling. Maar één veer blijkt genoeg om haar leven terug in handen te krijgen … Elk met een verborgen agenda, sluiten de Engel en de Kraai een ongewone alliantie. Er staan levens, harten en vleugels op het spel. Maar wat win je als je verliest? En is het het waard?

Als je mijn blog al jaren volgt, zul je misschien denken: zie ik dubbel of heb je deze recensie over Tweedehands Vleugels al eens geplaatst? Dan kan ik je geruststellen: je ziet niet dubbel, want ja, ik heb hem al eens gerecenseerd. Namelijk hier. Waarom ik hem opnieuw van een mening voorzie? Simpel. Tweedehands Vleugels is opnieuw uitgekomen bij uitgeverij Dutch Venture Publishing in een nieuw jasje. Ik combineer de recensies dus een beetje, want het verhaal is nog altijd hetzelfde als in 2014.

Toch is niet alles meer hetzelfde in Tweedehands Vleugels. Zo heeft uitgeefster en oprichtster, Jen Minkman, besloten om Tweedehands Vleugels te ‘ontvlaamsen’, zoals ze het zelf zei op de boekpresentatie van dit boek.

In het begin moest ik best even wennen aan de schrijfstijl en aan de Vlaamse taal. De boeken die ik lees zijn altijd Engels of echt Nederlands, niets daartussenin. Het was ergens ook wel grappig om te lezen dat sommige woorden zo anders zijn dan bij in het Nederlands.

Dit is wat ik in 2014 schreef over Tweedehands Vleugels. Vlaams leest zo anders dan Nederlands en dat had ik me nooit gerealiseerd. Maar Jen is erin geslaagd om het boek ook voor de Nederlandse markt leesbaar te maken. Het las nu wel iets anders, omdat ik het origineel gewend ben, maar als je het origineel niet kent, is het prima. Wat ik wel slim vind, is dat Vanessa (die destijds het boek zelf uitbracht) nog altijd de Vlaamse e-bookversie verkoopt. Op die manier kom je zowel de Nederlandse als Vlaamse lezers tegemoet. Want eerlijk is eerlijk: er zijn weinig Nederlandse boeken van origine, maar Vlaams is volgens mij nog minder vertegenwoordigd.

Door de nieuwe versie van dit boek ging ik vlotter heen, vooral omdat ik nu minder moeite had met de taal. Voor mij is dat ook een stuk belangrijker dan dat ik het vlot uitlees: Een boek moet nieuwsgierig maken en je doen verlangen naar meer, meer, meer. Maar het einde las nog altijd een stuk vlotter weg.

Ik moest ook een beetje wennen aan dat het boek vanuit Max’ oogpunt en dat van Lucy verteld wordt. Dat is niet ongebruikelijk bij mij, ik moet er altijd even inkomen wanneer het uit twee personages verteld wordt. Ik werk hier zelf niet zo vaak mee, omdat het niet mijn voorkeur heeft. Alleen soms past het bij het boek zoals in dit geval.

Met dat lezen vanuit twee personages, vond ik nu veel minder lastig en ik zat er meteen in. Misschien omdat ik in de afgelopen jaren meer van dit soort boeken gelezen heb en er inmiddels aan gewend ben. Max vind ik nog altijd een leuker personage, maar ik heb de laatste tijd gewoon meer met jongens. En misschien ook omdat Max een mysterieus iemand is, veel meer dan Lucy. En dat is hij nog altijd na het einde van Tweedehands Vleugels.

9200000059166488

De cover vind ik op zich best leuk, maar ik hou niet zo van dit soort fotocovers, covers waarbij het model recht de camera in kijkt. Dan vorm ik me meteen een beeld van een personage en persoonlijk verzin ik dat beeld liever gewoon zelf.

Ik vind het echt tof voor Vanessa dat Dutch Venture Publishing haar boek gezien heeft tussen al die zelfpublicaties en het boek verdient het ook wel.

[bol_product_links block_id=”bol_578360c2bcd34_selected-products” products=”9200000023047325,9200000059166488,9200000060402006″ name=”vl” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”338″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Eén gedachte over “ Recensie: Tweedehands vleugels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: