Recensie: Tweestrijd

Recensie: Tweestrijd

Tweestrijd/Collide
Auteur: Gail McHugh
Series: Collide #1
Uitgever: Uitgeverij Q
Publicatiedatum: April 2017
Genres: Contemporary, New Adult
Goodreads

Emily Cooper is kapot van het overlijden van haar moeder en verhuist naar New York om opnieuw te beginnen. Haar vriend Dillon wil dat ze bij hem komt wonen, maar Emily is daar nog niet klaar voor en trekt in bij een vriendin. Ze neemt een baantje in een Italiaans restaurant om de huur te kunnen betalen.

Dan ontmoet ze Gavin. Hij is rijk, charmant en ontzettend aantrekkelijk. Emily doet haar best zich te verzetten tegen wat ze voelt voor Gavin, maar hij is niet van plan haar te laten gaan.

Door Gavin moet Emily een paar belangrijke keuzes maken. Keuzes die ervoor zullen zorgen dat vriendschappen eindigen, harten gebroken worden en haar leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Als er iets is wat ik verschrikkelijk vind, dan is het wel een laag aantal sterren aan een boek geven. Het liefste geef ik alle boeken vijf sterren. Omdat ik weet hoe het kan voelen als iemand jouw kindje afkraakt, jouw levenswerk, jouw manier van schrijven.

Maar ik kán simpelweg niet alle boeken een hoge rating geven, omdat dat niet eerlijk zou zijn. Omdat ik mezelf dan niet eerlijk zou vinden. En ik wil eerlijk zijn. Naar mezelf, maar zeker ook naar de bezoekers van mijn blog, naar jullie. Dat ben ik verschuldigd, of het nou een recensie-exemplaar is of gekocht of geleend.

Tweestrijd is een boek dat ik heel tof vond klinken en nieuwsgierig naar was. Steeds meer New Adults worden – gelukkig – naar het Nederlands vertaald en Tweestrijd is eentje uit dit genre dat steeds meer groeit. Toen ik een mail van uitgeverij Q kreeg met de vraag of ik het wilde lezen, zei ik ja. Op Goodreads zijn de ratings best hoog en over het algemeen ben ik het dan wel eens met hoe goed een boek is.

Maar ik ben het helemaal niet eens met die ratings, want nee, ik vond Tweestrijd echt niets en ik denk dat het aan de schrijfstijl ligt. Er zaten overdreven veel beschrijvingen in de stijl van ‘lippen zo zoet als wijn’ en ‘ogen zo lieflijk als een zachtgroen grasveld.’ En dat is niet mijn ding. Ik vond het verhaal heel erg vertellend – of tell zoals het genoemd wordt – en ik kon me daarom echt totaal niet inleven in Emily en Gavin.

Het voelde niet alsof Emily en Gavin personages waren, maar dat de lezer vanaf een afstandje naar ze keek in plaats van in hun hoofd te zitten, te zien wat zij zien, te denken wat zij denken. Dat zorgde ervoor dat ik ze me niet voor me kon zien – en nog steeds niet. Daarnaast vond ik Gavin te duidelijk door een vrouw geschreven en was het ook geen man voor wie ik zou vallen – in tegenstelling tot bijna alle vrouwen in het boek.

Daarnaast werd er vanuit beide personages verteld, maar dat was heel onduidelijk. Door de opmaak van het boek leek het alsof er midden in een alinea gewisseld werd van personage en dat zorgde nogal eens voor verwarring. Dan dacht ik dat ik vanuit Emily las, maar bleek het Gavin te zijn. Een naam of desnoods een scheiding zoals bijvoorbeeld *** zou het al veel duidelijker maken. Maar zelf ben ik een fan van het gebruik van namen.

De cover is niet zo mijn smaak, want ik ben niet echt van de foto’s, maar eigenlijk vind ik dit boek best een mooie cover hebben, ook al staan er mensen op. Hij deed me wel wat eigenlijk.

Tweestrijd zal voor mij geen boek zijn dat blijft hangen. Hooguit als boek waar ik heel moeilijk doorheen kwam en waarbij ik gewoon blij was toen het uit was. En dat wil ik niet als lezer. Ik wil ‘shit, ik heb hem uit en nu?’ boeken, geen ‘hehe, eindelijk is dit stomme boek uit’. Daarnaast vond ik de vertaling heel erg plat – en dan vooral in seksscenes –  met woorden als ‘poesje’. Doe maar gewoon niet.

Als je van het New Adult genre houdt, dan kun je dit boek misschien wel waarderen. Als de schrijfstijl je ding is tenminste. Ik denk dat je dit geweldig vindt of haat en dat er geen tussenweg mogelijk is. Ik vond het een beetje meer richting erotica gaan dan New Adult persoonlijk. Van mij krijgt Tweestrijd twee sterren.
Ik kreeg dit boek als recensie-exemplaar van uitgeverij Q. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge