Recensie: Under Rose-Tainted Skies

Recensie: Under Rose-Tainted Skies

Under Rose-Tainted Skies
ISBN: 9780544736511
Auteur: Louise Gornall
Uitgever: Clarion Books
Publicatiedatum: 3 januari 2017
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal bladzijdes: 330
Goodreads

At seventeen, Norah has accepted that the four walls of her house delineate her life. She knows that fearing everything from inland tsunamis to odd numbers is irrational, but her mind insists the world outside is too big, too dangerous. So she stays safe inside, watching others’ lives through her windows and social media feed.

But when Luke arrives on her doorstep, he doesn’t see a girl defined by medical terms and mental health. Instead, he sees a girl who is funny, smart, and brave. And Norah likes what he sees.

Their friendship turns deeper, but Norah knows Luke deserves a normal girl. One who can walk beneath the open sky. One who is unafraid of kissing. One who isn’t so screwed up. Can she let him go for his own good—or can Norah learn to see herself through Luke’s eyes?

Under the rose-tainted skies kwam ik tegen bij een zoektocht over boeken met een personage in de hoofdrol die onzichtbaar ziek is. Want lang niet alle ziektes zie je en dat geldt zeker voor psychische ziekten. Die zitten immers in je hoofd, in je hersenen, maar niemand die ze ziet. Er zijn mensen die dan denken: aansteller. Maar gelukkig is er steeds meer begrip voor.

En ik denk dat dat zeker komt omdat er steeds meer boeken over dit onderwerp komen. Vooral bij de Young Adult boeken. Waarschijnlijk is het een hype, maar wat mij betreft een goede. Van mij mogen er meer van dit soort komen.

Norah sluit vriendschap met Luke en awh, wat is Luke een schatje. Het is een aaibaar joch en ik vind hem zo lief. Ook zo tof dat hij meer ziet dan een meisje met angsten, een meisje dat de straat niet op durft. Ja, ik vind hem leuk. Hoewel Norah de hoofdpersoon is, had ik wel het idee dat ik Luke goed leerde kennen. Al had ik een paar hoofdstukken vanuit hem wel leuk gevonden, vooral omdat hij duidelijk een heel ander beeld van het meisje heeft.

Norah vertelt het boek vanuit de eerste persoon, maar ik had het gevoel dat het toch wat oppervlakkig was. Natuurlijk is het lastig om me in te leven bij iets dat ik niet (echt) heb, maar op de een of andere manier had ik niet het gevoel dat Norah echt de hoofdpersoon is. Ze nam niet zoveel ruimte in of zo en je leerde haar niet echt kennen. Ik miste de emotie een beetje en daarom kon ik eigenlijk niet zoveel met haar. Het was niet slecht, dat niet, maar die emotie, het hebben van levensveranderende angsten vond ik niet echt heel goed naar voren komen. Het voelde vlak, emotieloos.

Misschien is het ook wel de schrijfstijl, ik weet het niet. Under Rose-Tainted Skies deed me denken aan Everything, Everything. Zowel qua sfeer als manier van schrijven, al denk ik dat ik Nicola Yoon wel mooier vind schrijven. Het is wel een schrijfstijl die vlot wegleest, je bent er zo doorheen. Het scheelt ook dat het boek niet megadik is.

Echt onverwachte plotwendingen kun je wel vergeten in Under Rose-Tainted Skies. Nee, Luke blijkt niet haar broer te zijn of toch stiekem haar oom. Hij is gewoon wat hij is: de buurjongen.  

De cover vind ik gaaf, al doet hij me wel een beetje aan een kinderboek denken. Waarschijnlijk door de vogel in de kooi, de kleuren en het feit dat het grafisch is. Mijn eerste gedachte zou ook zijn: Dit boek hoort niet bij de YA-boeken. Maar jawel, dat hoort hij wel. Hij vertelt het verhaal wel en dat zie je ook wel als je het boek eenmaal gelezen hebt.

De vogel staat trouwens ook boven elk hoofdstuk, dat vind ik altijd leuk als dat gedaan wordt: plaatjes boven de hoofdstukken. Volgens mij is dat zo’n ‘love or hate it’ dingetje. Zelf vind ik het altijd tof.

Under Rose-Tainted Skies was een aardig boek, maar helaas niet meer dan dat. Voor mijn gevoel zit er veel potentie in, maar is dat er niet goed uitgehaald.

Als je van boeken als Everything, Everything en Waar het licht is houdt, vind je dit misschien ook wel interessant. Of als je psychische ziekten boeiend vindt. Van mij krijgt Under Rose-Tainted Skies drie sterren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: