Recensie: Unplugged

Recensie: Unplugged

Unplugged
ISBN: 9789020678918
Auteur: Donna Freitas
Series: The Wired #1
Uitgever: Blossom Books
Publicatiedatum: 22 juli 2016
Genres: Dystopia, Young Adult
Aantal bladzijdes: 400
Goodreads

Wil jij nooit dat het leven weer… 100% echt is?

Skye leeft in de Appwereld; een extravagante, online versie van de echte wereld. Ze werd meer dan tien jaar geleden door haar familie ingeplugd om zo in de virtuele wereld te kunnen leven. Ze hoopten voor haar op een betere toekomst maar Skye is een nobody. Een zestienjarige virtuele wees zonder geld voor dure downloads en exclusieve apps die van haar digitale personage iets bijzonders kunnen maken.

Al haar hoop is gevestigd op het moment dat ze eenmalig mag uitpluggen en haar familie in de echte wereld weer kan omhelzen. Maar dan worden de grenzen tussen de twee werelden gesloten en zit Skye gevangen. Ze zal haar moeder nooit meer zien, de zon niet op haar huid voelen, niet weten hoe het is om weer echt eten te proeven. Skye riskeert haar leven om terug te keren –maar komt er dan achter dat de realiteit veel duisterder is dan ze zich herinnerde.

Unplugged is het eerste boek van Donna Freitas dat vertaald is in het Nederlands. De samenvatting sprak me aan en dus besloot ik mee te doen met een winactie (die ik won). Een aantal weken later lag het boek op de mat.

Wat vond ik van dit boek? Een topper of een flopper? Of misschien iets ertussenin?

In het begin vond ik Unplugged behoorlijk verwarrend. Het voelde voor mij of ik dingen miste, of er informatie was die ik als lezer had moeten kregen, maar niet gekregen had. Ik werd midden in het verhaal gegooid en er werd maar ‘die app’ en ‘die app’ opgeschreven, maar dat voelde voor mij behoorlijk verwarrend. Niet alles hoeft verteld te worden, maar ik had gewoon het idee dat ik hier dingen miste en dat is heel jammer, want Unplugged heeft absoluut potentie.

Het onderwerp – met apps – vind ik ook heel erg interessant en misschien een deel van een toekomstbeeld voor ons. Niet dat het exact zo zal gaan als in Unplugged, dat zie ik niet gebeuren. Maar misschien sommige dingen. Vooral als je ziet hoe apps nu ons leven al zo beheersen.

De schrijfstijl van Donna Freitas vind ik wel fijn en ze trekt je meteen het verhaal van Unplugged in. Ik las het vrij snel uit. Ook vind ik het fijn dat het boek wel nieuwsgierig maakt. Het boek is eigenlijk niet saai, maar vooral aan het einde komt het verhaal in een stroomversnelling en wordt het toch nog spannend.

Dat is ook waar de onverwachte gebeurtenissen in Unplugged opdoken, waar er dingen

gebeurden die ik niet per se had voorzien. In dit boek zie je maar weer dat niets is wat het lijkt. Dat geldt vaak voor series en dat is in Unplugged niet anders.

Met Skye, de hoofdpersoon, kon ik eigenlijk niet heel veel. Ze was geen stom personage, maar voor mij kwam ze ook niet tot leven. Misschien omdat ik informatie miste, maar voor mij bleef ze een boekpersonage en niet meer dan dat.

Ik kon eigenlijk ook geen empathie voor haar opbrengen. Ze bleef vlak. Skye is de ik-persoon, maar voor mij voelde dat niet zo. Eigenlijk vond ik personages Rain en Adam veel leuker en die kwamen voor mij ook wat meer tot leven.

Helaas heb ik niet zulke mooie uitgaves van Het Gouden Kompas-trilogie

Wat ik ook heel tof vond, was dat een deel van Het gouden kompas-trilogie/His Dark Materials van Philip Pullman erin voorkwam. Ik hou van die serie, die boeken waren een van de eerste die me lieten realiseren dat fantasy niet altijd over elfen en trollen hoeft te gaan, dus die draag ik een warm hart toe.

De cover van Unplugged is interessant en zou mijn aandacht dus meteen trekken met dat felle blauw en het meisje op een glazen schommel. Maar vooral door het blauw valt hij op. Het is dezelfde cover als die van het originele boek.

Unplugged is een leuk dystopisch boek dat snel wegleest en nieuwsgierig maakt, maar het is voor mij niet het beste boek dat ik ooit gelezen heb. Wel ben ik benieuwd naar het vervolg van Unplugged en die zal ik ook zeker lezen als het uit komt, maar dat is pas in 2017 (in het Engels).

Voor dit boek probeerde ik mezelf nog te unpluggen, maar ik faalde, want na 15.5 uur moest ik toch echt op internet. Wel realiseerde ik me die dag hoeveel ik tegenwoordig eigenlijk op internet doe. Je boeken bijhouden? Goodreads of mijn blog. Muziek luisteren? Spotify. Een woord opzoeken? Een digitaal woordenboek. En dan heb ik het nog niet over Instagram of Whatsapp. Het was wel grappig om te doen en die 15.5 uur is nog een wonder voor mij. Misschien probeer ik het nog een keer, maar dan wel vierentwintig uur. Alleen dan wel als ik afleiding van andere dingen heb.

[bol_product_links block_id=”bol_5797aa34b7a3c_selected-products” products=”9200000057111464″ name=”un” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: