Recensie: Verdermeer

Recensie: Verdermeer

Verdermeer / Futhermore
ISBN: 9789020678994
Auteur: Tahereh Mafi
Uitgever: Blossom Books
Publicatiedatum: 31 augustus 2016
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal bladzijdes: 372
Goodreads

Het is bijna drie jaar geleden dat de vader van de twaalf jaar oude Alice Alexis Koningsdauw uit Ferenwoud verdween met niets anders bij zich dan een liniaal. Alice is vastbesloten om hem terug te brengen maar ze heeft geen idee hoe. Wat ze wel weet, is dat ze nog meer houdt van Vader dan ze houdt van avontuur en nu gaat ze het een beleven om de ander te vinden.

Alice moet door het mysterieuze, gevaarlijke land Verdermeer reizen, waar onder soms boven is, papier tot leven komt en links soms rechts is maar soms ook heel erg krom. In deze wereld is niets wat het lijkt en Alice heeft al haar moed en verstand nodig om te kunnen overleven—maar het is vooral haar hart dat ze moet leren vertrouwen.

Tahereh Mafi kende ik al van de Shatter me trilogie en hoewel ik die goed vond, vond ik de boeken niet spectaculair. Ik was niet helemaal blij met de hoofdpersoon. Toch was ik heel benieuwd naar haar nieuwe boek, naar Verdermeer. En toen het boek in de winkels lag, besloot ik om het meteen te halen. Zowaar had ik geluk, want de boekhandel had Verdermeer liggen.

Van Verdermeer had ik een heleboel verwachtingen en ik hoopte dat het boek zo goed zou zijn als ik verwachtte. Heeft Tahereh Mafi mijn hart gebroken of heeft ze het heel gelaten en een supergoed boek afgeleverd?

Als eerste: Verdermeer lijkt dus echt totaal niet op Shatter me. Gewoon totaal niet. Ik vind het leuk dat Tahereh niet een tweede Shatter me geschreven heeft, maar iets totaal anders. Dat kan misschien ook komen, omdat de doelgroep van dit boek officieel jonger is dan van young adults. Toch merkte ik dat niet echt.

Ja, af en toe het taalgebruik, maar omdat ik wist dat het voor een jongere doelgroep is, merkte ik dat niet echt. Ik denk dat heel veel liefhebbers van young adult dit boek ook supertof zullen vinden. Al komt het ook wel omdat de karakters gewoon tof zijn.

Alice is een leuk personage, een meisje dat best wel een beetje rebels is. En ze heeft lef, dat absoluut. Ik ken niet veel twaalfjarigen die zouden doen wat Alice doet. Maar ook Olivier heb ik wel in mijn hart gesloten. Hij is een schattig joch met minstens zoveel moed als Alice.

Verdermeer heeft Alice als verteller, Olivier nu en dan, maar ook een derde verteller die dingen weet en af en toe dingen toevoegt of aanvult. Sommige mensen zullen dit irritant vinden en dat kan ik best snappen. Ik vond het niet echt veel toevoegen, maar storend vond ik het zeker ook niet.

Verdermeer zit vol met prachtige zinnen vol met beeldspraak. Ik zou van elke bladzijde minstens één quote hier neer kunnen zetten die ik geweldig vind. Als je me zou vragen wat ik echt de allermooiste zin vind, dan zou ik niet kunnen kiezen.

Het verhaal voelt heel rijk en vol aan (als je snapt wat ik bedoel), maar ook heel erg sprookjesachtig. Het is een wereld op zich. Een wereld die voor je ogen geschapen wordt. Maar door de volheid kon ik af en toe niet lekker doorlezen. Dan moest ik eerst het stukje ervoor goed verwerken, goed in me opnemen.

31144412

Toen ik de cover van Verdermeer voor het eerst zag, zei ik: ‘Wat een ontzettend lelijke cover. Veel te kitscherig, ik vind hem echt heel lelijk.’ Maar het is een voorkant die moet groeien bij mij, die ik moet leren waarderen. Want toen ik hem in de boekhandel zag liggen, dacht ik: O, hij is eigenlijk toch wel tof. En zeker in de editie van Blossom Books met het shiny goud. Hij wordt wel mooier als je het boek gelezen hebt, want dan snap je dat het verhaal er al een beetje op staat. Een boek met deze voorkant zou ik zeker oppakken, of ik hem nu mooi of lelijk zou vinden.

Verdermeer is een jeugdboek, een ya-verhaal, een volwassen roman, een sprookjesboek. Het is alles ineen. Het is een boek waarvan ik wilde dat het jaren geleden al geschreven was, zodat het nu een klassieker zou zijn. Omdat het zo mooi is. Een absolute aanrader.

[bol_product_links block_id=”bol_57d59b1ab42e0_selected-products” products=”9200000057111424,9200000056580868″ name=”meer” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge