Recensie: Verschijning

Recensie: Verschijning

Recensie: VerschijningVerschijning
ISBN: 9789021415796
Publicatiedatum: 29 januari 2019
Aantal bladzijdes: 304
Goodreads

Jeanne Weeber is de dochter van ‘s werelds populairste YouTube-ghosthunter. Met een team bestaande uit Jeanne, haar vader Howard, zijn rechterhand Nick en clown / cameraman Mirza reizen ze van hot naar her om spooklocaties te onderzoeken. Meestal blijkt er niets bovennatuurlijks aan de hand te zijn, maar aangezien spoken goed zijn voor toerisme, zijn Howard en zijn team tegen een vergoeding wel bereid om wat bewijsmateriaal te fabriceren

Als het team een opdracht uit Nederland krijgt aangeboden neemt Jeanne de opdracht stiekem aan. Ze wil altijd al graag naar Nederland; het land waar haar moeder, die ze nooit heeft gekend, vandaan komt. Ze reist in haar uppie af naar Eindhoven, waar ze wordt opgepikt door Wietse, haar online gevonden gastheer in Oss.

Samen gaan ze op zoek naar Jeanne’s moeder. Dat levert een zoektocht op die leidt langs ouija-borden, op hol geslagen kuddes wisenten en mogelijk sinistere huisdieren, waardoor Jeanne begint te vermoeden dat ze dit keer écht op een bovennatuurlijk mysterie is gestuit.

Verschijning is het debuut van Joany de Vries. Ik ken Joany al best een tijd – vooral via internet. Toen bekend werd dat ze de schrijfwedstrijd bij uitgeverij Q toen – nu uitgeverij Volt – gewonnen had, werd ik benieuwd. Ik heb weleens verhalen gelezen op Wattpad, dus ik wist dat ze kon schrijven. Maar waar het over zou gaan, was de vraag.

Ik vond het erg tof dat Joany ervoor gekozen heeft om het verhaal lekker in Oss af te laten spelen.

Dit boek trok me om eerlijk te zijn niet zo, want ik heb niet zoveel met het onderwerp en ik begon vooral omdat ik Joany ken. Verwachtingen had ik dus ook niet echt. En ik vind dit boek lastig te beoordelen, omdat ik een mening heb die de positieve kant op schiet, maar ook de negatieve. Er zaten zeker goede en originele stukken in, maar er waren dingen die ik ook wat minder vond. Dingen die ik niet helemaal logisch vond bijvoorbeeld.

Zoals het einde. Dat vond ik echt best wel raar en gewoon een beetje vreemd. Het voelde een beetje afgeraffeld. Alsof er een maximaal aantal woorden was en dus alles maar even snel afgewikkeld moest worden. Misschien komt het omdat het onderwerp in Verschijning me gewoon niet zo ligt, ik weet het niet.

Ik wilde eigenlijk beginnen met de positieve dingen. Oeps, haha. Gelukkig zijn er ook genoeg positieve dingen te benoemen. Zo vond ik het erg tof dat Joany ervoor gekozen heeft om het verhaal lekker in Oss af te laten spelen. Geen Amsterdam, Rotterdam of andere grote stad, maar gewoon Oss en omgeving. Je merkte duidelijk dat ze daar het een en ander van weet.

Daarnaast vind ik het onderwerp van Verschijning echt heel origineel. Ik heb nog niet eerder een boek gezien met dit onderwerp. En Joany schrijft erg prettig, het leest heel snel weg en ook prettig. Ik vond Jeanne een leuk personage, eentje die geen pieperd is en die niet ineens een prinses in nood wordt als ze een knappe vent ziet. Ook waren de referenties aan andere series/boeken niet te missen.

Vooral Supernatural kwam erg vaak voor. Zelf kijk ik het niet, maar ken het wel en weet wel wat dingen. Ik kan me voorstellen als je volledig blanco bent die dingen dan een stuk minder grappig zijn. De referenties waren leuk – I love them -, maar wat mij betreft hadden er wel minder in gemogen.

Als je het verhaal kent, zie je allemaal elementen uit het verhaal in deze cover en dat vind ik best goed bedacht.

Dit boek voelt dus een beetje dubbel, want ik vond het onderwerp en sommige uitwerkingen heel goed, terwijl ik andere dingen een stuk minder leuk vond. Ik weet niet of het komt dat ik het onderwerp niet zo vond of dat het wat anders was. Toch ben ik wel benieuwd naar wat er van een eventueel volgend boek gemaakt wordt. Joany’s stijl is er wel eentje die erg fijn leest en haar onderwerpen zijn origineel.

Verschijning krijgt van mij 3 sterren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: