Recensie: Vlam

Recensie: Vlam

Recensie: VlamVlam
Auteur: Floortje Zwigtman
Series: Vonk trilogie 1
Uitgever: Moon
Publicatiedatum: 14 oktober 2014
Genres: Young Adult, Dystopia
Aantal bladzijdes: 448
Goodreads

De levens van twee tieners kruisen elkaar: Die van Christian Duse en Roxane Tron. De ene is muzikant, de ander de dochter van de dictator Tron die het land Chimera bestuurt.

Roxane ontbreekt het aan niets en ze is gewend om te krijgen wat ze hebben wil. Haar broer smokkelt van alles en nog wat de grens over.

Christian probeert te overleven door het maken van muziek samen met zijn zussen, broer en vriend in een bandje. Daarnaast tekent hij strips.

En dan kruist Roxane zijn pad en wordt verliefd op hem. Christian kan haar onmogelijk iets weigeren en hij wordt meegezogen in een wereld die de zijne niet is, in een wereld vol verraad, leugens en geweld.
Hoe loopt dit af?

Vlam klonk zo veelbelovend. Het boek riep me toen ik bij de boekhandel stond, fluisterde dat ik het mee moest nemen. Ik ben zo braaf dat ik daar dan wel naar luisteren natuurlijk. Het boek stond al een tijdje op de plank, klaar om gelezen te worden.

Het boek was behoorlijk verwarrend geschreven met twee Roxanes en twee tijden door elkaar heen. Een deel van de hoofdstukken spelen zich af in 1986, het andere deel in 2012. Op die manier wordt het verhaal verteld.
Ondanks dat dit verwarrend is, is het wel een pluspunt dat de volwassen Roxane aan het woord komt. Dit is behoorlijk origineel, want ik heb het nog niet eerder gezien. Ik raakte af en toe een beetje de draad kwijt in welke tijd ik nou zat.
Niet alle hoofdstukken en gebeurtenissen worden vanuit Roxane verteld. Ook Christian komt in een groot deel van de hoofdstukken aan bod en nog een paar andere personages. Meestal ben ik hier niet zo’n voorstander van.

Roxane is niet het typische YA-meisje dat alleen maar braaf is. Ze is de rebelse jongste dochter van een dictator en is niet van plan om naar haar vader te luisteren. Ze is nieuwsgierig en dat is niet altijd goed voor haar. Christian probeert om uit de buurt te blijven van Roxane, maar het meisje fascineert hem ook en hij wordt ergens ook wel nieuwsgierig naar haar. Ik vind de beide personages goed beschreven en goed in elkaar gezet, al weet ik niet of ze voor mij echt leven. Ik vind Roxane trouwens beter uit de verf komen dan Christian die voor mij een beetje vlak blijft.

De vragen die door het hele verhaal verweven zijn, maken je nieuwsgierig en je wilt antwoorden. Dit is het eerste deel van een trilogie en dus krijg je niet al die antwoorden. Die zullen in deel 2 en 3 wel volgen.
Ik ben er nog niet uit of ik die delen ook ga lezen. Ik wil antwoorden op mijn vragen. Maar vind ik het waard om straks 2 en 3 te lezen? Ik heb een haat/liefdeverhouding met dit boek. Ik kan het niet supergoed noemen, maar ontzettend slecht is ook niet eerlijk. Dat is het niet. Floortje Zwigtman kan schrijven en het boek zit goed in elkaar. Ik weet alleen niet of het een boek voor mij is.

Eén gedachte over “ Recensie: Vlam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: