Recensie: Vreemden in de nacht

Recensie: Vreemden in de nacht

Auteur: Judith Visser
Uitgever: Ambo|Anthos
Genres: Audiobook, Thriller

Vreemden in de nacht was een boek dat ik nooit van Judith Visser gelezen had en ik dacht dat ik inmiddels redelijk wat van haar boeken kende, maar deze nog niet. Bij Judiths boeken heb ik altijd wisselende meningen. Zo vond ik Zondagskind, Stuk en Oversteken ijzersterk, maar vind ik Trip bijvoorbeeld weer minder. Toch besloot ik om het boek te gaan luisteren.

 

Het boek zorgt ervoor dat je nieuwsgierig wordt, er wordt gesprongen van 1973 naar 2013 – iets dat ik vreemd vond voor een boek dat de nieuwste was. Blijkt het boek al in 2014 te zijn verschenen. Woeps! Dat puntje van kritiek is dus helemaal niet relevant, want 2013 is in dit geval wel logisch. Nou ja, ik maak ook weleens fouten.

 

Ik wilde doorlezen om erachter te komen wat er precies allemaal gebeurd was en waarom het zo gelopen is als het liep. Ik vond de onderhuidse spanning goed gedaan, want als lezer weet je dat het boek een tikkende tijdbom is, maar je weet niet wanneer hij afgaat. Je vóélt dat het een bom is en dat vind ik altijd goed gedaan.

 

Er zijn twee hoofdpersonen in Vreemden in de nacht: Olga in 1973 en Cassandra in 2013. In eerst instantie hebben beide vrouwen niets gemeen, maar dat verandert al snel en het heeft allemaal te maken met de plek waar Cassandra gaat wonen.

Cassandra vond ik een fijn personage en met haar had ik meer, terwijl ik Olga behoorlijk irritant vond – en naïef vooral. Maar Olga vond ik dan weer beter beschreven en meer een echt personage. Cassandra vond ik vrij standaard en wilde ik niet zoveel mee, terwijl ik Olga door elkaar wilde rammelen en wilde roepen dat ze haar ogen open moest doen.

 

Vreemden in de nacht is een aardige thriller volgens de standaard van een thriller: er gebeurt iets en de hoofdpersoon heeft er last van. Hoofdpersoon gaat het onderzoeken en merkt weerstand van een onbekende persoon. Er gebeuren nare dingen die de persoon moeten doen overhalen weg te gaan, maar dat doet hij of zij niet. In plaats daarvan komt de persoon in levensgevaar en is de dader of heel verwacht en logisch of heel onlogisch. In dit geval had ik de dader ergens al wel in de smiezen, maar het blijft een thriller en daar is niets wat het lijkt.

 

En ondanks dat ik de dader al vermoedde, was het verhaal van deze persoon wel iets dat ik erg onverwachts vond en goed gedaan vond.

Wat ik wel vervelend vond, waren bepaalde stukjes ertussendoor. Af en toe was het niet helemaal duidelijk wie aan het woord was en dat maakte het zo nu en dan verwarrend. Misschien is dat in het fysieke boek niet, maar in dat luisterboek was dat wel zo. Jammer ook wel.

 

Vreemden in de nacht is een prima thriller, ook al is het niet de beste van Judith wat mij betreft. Desondanks vond ik het best een leuk boek en luisterde het gemakkelijk weg – voor een groot deel – en dus krijgt Vreemden in de nacht 3.5 ster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge