Recensie: Zes seconden

Recensie: Zes seconden

Zes seconden
ISBN: 9789021673196
Auteur: Daniëlle Bakhuis
Uitgever: Ploegsma
Publicatiedatum: 15 november 2014
Genres: Thriller, Young Adult
Aantal bladzijdes: 200
Goodreads

Iemand knielt bij het lichaam en legt zijn oor bloot boven het masker.
‘Een ambulance!’ schreeuwt een jongensstem.
‘We hebben een ambulance nodig!’
Op dat moment valt mijn leven in twee stukken: er voor en er na.

Zes seconden.

Dat is precies hoe lang de Afrekening duurt: een illegaal spel waarbij het slachtoffer in elkaar wordt geschopt voor geld. Veel geld. De zestienjarige Jasmijn en haar vriendinnen besluiten mee te doen, maar de gevolgen blijken groter dan ze ooit had kunnen voorzien. Wie kan je vertrouwen als je niemand niet meer kunt vertrouwen?

Zes seconden is een boek dat ik al best vaak voorbij had zien komen, maar op de een of andere manier nooit leende of kocht. En toen lag het in december op de ruilstapel bij het kerstdiner bij Van Piere. En besloot ik om het boek mee te nemen.

Zes seconden is een echte Young Adult thriller die met vaart en snelheid geschreven is. Zo’n boek dat je achter elkaar doorleest. Gelukkig kan dat ook gemakkelijk, want hij telt zo’n honderdnegentig pagina’s en dat is dus niet mega dik. Ik las hem in een aantal uur uit, maar ook de wat minder snelle lezer vindt dit misschien wel een boeiend boek.

Het verhaal is spannend en er hangt de hele tijd een dreigend sfeertje omheen. Zo eentje waarbij je denkt: en wat gebeurt er nu? Wat mis ik nu als lezer?

Je bekijkt het verhaal vanuit de ogen van Jasmijn die het vanuit de eerste persoon, de ik-vorm. Zelf ben ik blij dat schrijfster Daniëlle Bakhuis hiervoor gekozen heeft, want anders had ik Jasmijn er oppervlakkig gevonden.

Omdat het verhaal van Zes seconden in zo weinig pagina’s verteld wordt, is er niet megaveel diepgang – en ook niet door het genre – en is er niet superveel aandacht voor personage-ontwikkeling. Door de ik-vorm kon ik me wel aardig goed in Jasmijn inleven.

Er zit een plotwending in die ik echt niet aan had zien komen. Daar had ik iets van: huh, wat? Heb ik dat goed gelezen? Maar ja, ik heb het goed gelezen. Ik ben er nog steeds een beetje verbaasd over. Als je het boek goed gelezen had, had je dit trouwens al geweten, maar zo goed heb ik niet opgelet.

Het einde vond ik wel een beetje open, want nog niet al mijn vragen waren beantwoordt. Twintig bladzijdes meer had ik fijner gevonden, dan was het waarschijnlijk net even iets minder gehaast geweest.

Zes seconden is een Young Adult boek en die lees ik genoeg. Maar dit boek was voor mijn gevoel net even iets te jong voor mij. Bij het lezen van dit boek voelde ik me wel een beetje te oud voor het genre. Wel tof dat er dingen als Whatsapp in zaten, dat vind ik altijd leuk als schrijvers dat doen.

Zes seconden is een prima YA thriller, maar voor mij voelde hij net iets te jong. Als je van de boeken van bijvoorbeeld Mel Wallis de Vries houdt, dan is Zes seconden ook wel je ding. Het boek krijgt drie sterren.

[bol_product_links block_id=”bol_58d8f2e1057d2_selected-products” products=”9200000029916326″ name=”zes” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge