Recensie: Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld

Recensie: Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld

Recensie: Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereldSimon vs de verwachtingen van de rest van de wereld / Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Auteur: Becky Albertalli
Uitgever: Blossom Books
Publicatiedatum: 14 februari 2016
Genres: Young Adult
Aantal bladzijdes: 272
Goodreads

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.

Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld. Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom Simon opeens zo in zichzelf gekeerd is. Hij piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd enorm van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je je seksualiteit eigenlijk verantwoorden?

Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt. En dat alles terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.

Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld. Het boek waar ik al tijden naar uitkeek en al eerder een artikel over schreef. Sinds Blossom Books bekend maakte dat zij Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld uit zouden gaan geven en waarom de wereld dit boek nodig heeft, was ik nieuwsgierig.

Misschien omdat het boek niet standaard is zoals de meeste boeken. Simon is bijvoorbeeld geen hetero en hij valt op jongens. Het enige dat hij nog moet doen, is uit de kast komen. Maar ja, dat is zo gemakkelijk nog niet. Wat ik goed vind aan dit boek, is dat het vragen oproept. Waarom hoeven hetero’s eigenlijk niet uit de kast te komen? Waarom is hetero zijn de standaard eigenlijk? Ik ben zelf hetero, maar ik heb me wel een tijdje afgevraagd of ik toch misschien niet biseksueel zou kunnen zijn. Ik geloof niet echt in volledig hetero kunnen zijn, maar ik ben ook nog nooit verliefd geweest op een meisje.

Na dit boek ben ik mezelf ook af gaan vragen waarom er eigenlijk zo weinig homoseksuelen in boeken zitten. Waarom is dat eigenlijk zo? Omdat het merendeel van de mensen dat is? Willen hetero’s er niet over lezen en denken ze alleen maar: bah! bij twee mannen of vrouwen? In boekenland zie je het ook goed. In het merendeel van de boeken is de hoofdpersoon hetero en haar crush is dat ook. Dat geldt voor mij ook, want de boeken die ik lees zijn eigenlijk altijd over hetero’s en liefdesproblemen.

Gemaakt door Blossom Books, dus niet door mij. 

Ik denk dat het goed is dat Blossom Books zich aan een boek als Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld (Simon vs. the Homo Sapiens Agenda) waagt. Je zwengelt de discussie aan en de roep om meer diversiteit in YA-land wordt hiermee een heel klein beetje beantwoord. Het is een druppel op de gloeiende plaat, maar misschien is dit de eerste druppel die de emmer vult.

Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld is niet alleen een uit-de-kast-komen-boek, het is meer dan dat. Het boek trok me meteen naar binnen en daar bleef ik ook tot het uit was door de vlotte schrijfstijl vol humor. Als je eenmaal begint, wil je eigenlijk niet meer stoppen. Het is het verhaal van een tienerjongen die voor het eerst verliefd is, maar hij kent degene niet op wie hij verliefd is. Het enige dat ze ooit uitgewisseld hebben zijn emails. Simon is verliefd op een jongen met de bijnaam Blue.

Gedurende het hele boek vroeg ik me af wie Blue nou toch was en ik heb een aantal verdachten aangewezen. Aan het einde was ik ook ontzettend benieuwd naar wie het nou toch was en kon ik niet meer stoppen met lezen. Ik moest en zou weten wie Blue was, met wie Simon al die tijd gemaild had. Het voelde een beetje als een thriller waar je op zoek bent naar de dader. Of de mol bij Wie is de mol? We weten wie het niet zijn, maar wie het wel is, weten we nog niet. Gelukkig wordt deze vraag aan het einde beantwoordt, want anders was ik toch wel echt boos geworden.
Dit is overigens wel de grootste plotwending en de grootste vraag: Wie is Blue? Staat hij dicht bij Simon of is het eigenlijk een onbekende? Door dit element zit er spanning in het boek, dus ik ben blij dat dit erin zit. Er zitten trouwens ook hints in, dus als je echt goed leest, zou je het kunnen weten. Ik wist het pas aan het einde, maar ik let daarvoor te weinig op details. Ik weet tenslotte ook nooit wie de mol is, ik ga standaard voor de winnaar.

Simon komt goed uit de verf als personage en voor mij is hij een levendig personage. Dat geldt ook voor zijn vrienden die in het boek toch ook wel een belangrijk deel van het verhaal uit maken. Eigenlijk vind ik ze allemaal sympathiek, zelfs Martin kan ik wel een beetje begrijpen. Voor mijn gevoel is niemand hier echt een slechterik, een bad guy.

En misschien vind ik ze allemaal wel leuk, omdat er humor in het verhaal zit. Af en toe heb ik hardop zitten gniffelen. Wat ik ook erg tof vind, is dat er verwijzingen naar andere boeken in zitten zoals Harry Potter. Dat maakt het ook iets meer van nu. En Simon houdt van Oreo’s, dat is ook goed aan dit boek, want Oreo’s zijn gewoon nice.

Het boek heeft twee covers. Degene die ik voor deze recensie gebruikt heb, maar er is ook een blauwe variant. Als je het boek online bestelt, weet je dus niet welke je krijgt. Blossom Books heeft dit expres gedaan, omdat het niet om het uiterlijk, maar om de inhoud gaat. Nog zoiets goeds. Zelf vind ik de rode wel het gaafste, dus ik ben blij dat ik die gekregen heb. Ik vind de voorkant sowieso heel tof. Stripboekachtig met een fel kleurtje zodat het opvalt. En ik weet wel zeker dat het boek op zal vallen.

Nog niet overtuigd? Ga. Dit. Boek. Lezen.
En wil je muziek tijdens het lezen? Hier is de officiële lijst voor Simon te vinden.

Dit boek kreeg ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Blossom Books

2 gedachten over “Recensie: Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld

  1. “Het is een druppel op de gloeiende plaat, maar misschien is dit de eerste druppel die de emmer vult.” Mooi gezegd! 🙂 Persoonlijk vind ik het spijtig dat het boek wel echt draait rond uit de kast komen en een geheime aanbidder, relatie en zo. Ik zou het veel stoerder vinden naar diversiteit toe als het nu een verhaal was als Percy Jackson, maar dan met een holebi als Percy bijvoorbeeld! Dat is eerder een manier om holebi’s in boekenland te integreren, lijkt me, en niet gewoon een boek maken over homoseksualiteit op de schoolbanken en aanvaarding en snurk. Ik zit daar alleszins niet echt op te wachten XD Geef me dan maar Carry on! Of wacht … zijn die nu homo? Ik heb ‘m nog niet gelezen 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: