Werkwijze bij het recenseren van boeken

Werkwijze bij het recenseren van boeken

Ik lees en recenseer heel wat boeken per jaar. Elk boek dat ik lees, heeft in principe recht op mijn mening. Maar hoe doe ik dat? Wanneer vorm ik nou eigenlijk mijn mening? In dit artikel laat ik zien hoe ik het doe.

Voor het lezen
Als ik een boek uit de kast trek om te gaan lezen en er een recensie over schrijf, moet het boek me aantrekken. Meestal komt dat door de achterkant, is die boeiend en word ik daar nieuwsgierig door.
Ik vorm dan ook mijn eerste verwachtingen. Is het boek zo leuk als het lijkt? Is de schrijfstijl fijn? Bij schrijvers die ik al langer ken, zijn mijn verwachtingen hoger.

Tijdens het lezen
Tijdens het lezen kom ik erachter of mijn verwachtingen juist zijn of helemaal niet. Ook probeer ik na te denken waarom het boek niet is wat ik verwacht had en wat ik bijvoorbeeld van de hoofdpersoon vind. Vind ik haar badass, een zeurpiet? Lief of een trut?

Tijdens het lezen kom ik ook mooie quotes tegen (Die ik eigenlijk nooit gebruik, omdat ik ze vergeet) en ontdek ik wat ik van de schrijfstijl vind. Soms zet ik dan al wat op papier. Of in mijn geval: in een blogpost. Vaak zijn dat dingen die opvallen.

Bron

Dit is ook de fase waarin ik onverwachte plotwendingen tegen kan komen en besluit of ik ze wel of niet goed vind. Zijn ze niet onverwacht, maar wel essentieel voor het verhaal bijvoorbeeld? Soms herlees ik boeken om een recensie te schrijven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de boeken van Joss Stirling van de Soulmates-serie. Deze wil ik graag recenseren op mijn site, maar toen ik ze las, had ik geen site. En omdat ze opnieuw uit gaan komen, vind ik het leuk dat mensen mijn mening over deze boeken weten. Maar ik was ze compleet vergeten en dus moet ik ze opnieuw lezen.

Na het lezen
Soms begin ik meteen aan de recensie, soms laat ik het boek een paar dagen liggen. Ik probeer eigenlijk om binnen vijf dagen een recensie te schrijven. Vooral bij boeken die wel oké vond, is dit belangrijk. Anders vergeet ik het boek namelijk en is de kans groter dat ik niets meer schrijf. Een boek dat ik heel goed of heel slecht vond, blijft ook eerder hangen. Dat is natuurlijk ook logisch.

Ik probeer om het boek in een paar steekwoorden op een post-it samen te vatten van waaruit ik later mijn recensie zal schrijven. Dit doe ik vooral wanneer ik erg veel boeken achter elkaar lees, omdat ik het anders vergeet. Ik deed dit voor het eerst tijdens Boektober en ik moet zeggen: het bevalt me wel. Op die manier blijft het boek sowieso beter in mijn hoofd zitten en kan ik het sneller terughalen als ik de recensie schrijf.

Boeken waar ik mijn mening nog over moet geven, hou ik trouwens altijd apart tot de recensie geschreven is.

Het inplannen van recensies
Ik heb sowieso elke maandag en zaterdag een recensie. Vaak ook nog op woensdag, maar de woensdag is geen moeten voor mij. Destijds ben ik met de woensdag begonnen, omdat ik zo ver voorliep met recensies. Qua genres probeer ik altijd af te wisselen.

Het liefste heb ik per week twee (of drie) verschillende genres, maar dat lukt lang niet altijd. Hetzelfde geldt voor series. Ik wil niet in één week alleen maar recensies hebben van één serie. Dit geldt trouwens ook een beetje voor de taal. Nederlandse en Engelse boeken probeer ik ook af te wisselen.

Bij mij gaan recensie-exemplaren sowieso altijd voor. Als er op die dag eigenlijk al een recensie gepland staat, verschuif ik deze naar een later moment. Soms plan ik een vierde in, in een week. Dat geldt ook voor boeken die heel recent uitgekomen zijn. Zo zou ik nu bijvoorbeeld eerder kiezen voor Lady Midnight van Cassandra Clare dan voor Robijnrood van Kerstin Gier, omdat Lady Midnight veel nieuwer is.

Als jij een recensie heel anders schrijft, is dat natuurlijk helemaal prima. Elk mens is anders en werkt dus ook anders.

4 gedachten over “Werkwijze bij het recenseren van boeken

  1. Ik denk dat ik ongeveer op dezelfde wijze als jij werk, alleen lees en recenseer ik op dit moment minder dan jij. Soms vind ik het ook fijn om na het lezen van het boek nog iets op te zoeken over de schrijver of over het boek of het onderwerp waarover gaat. Af en toe voeg ik dat ook toe aan mijn recensie, maar dat doe ik niet altijd

  2. Een blogbericht vol tips waaraan ik zeker eens moet terugdenken terwijl ik zelf een recensie schrijf van een boek. Ik vergeet veel en post-its bijhouden tijdens het lezen, zou voor mij wel een grote hulp kunnen zijn! Bedankt op deze werkwijze van recenseren te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: