Boekpresentatie Tweedehands Vleugels en YA-middag

Boekpresentatie Tweedehands Vleugels en YA-middag

Afgelopen zondag, gisteren, was het zover. Deze middag zou ik afreizen naar Eindhoven voor de presentatie van Tweedehands Vleugels en voor de leuke YA-middag die boekhandel Van Piere hield voor alle mensen die van Young Adult houden. Nu kende ik de boekhandel al van hun maandelijkse leesclub en dus wist ik al dat het een leuke middag zou worden.

Ik sprak af met Carina en Mariëlle om samen te reizen. Carina ontmoette ik in Utrecht, Mariëlle voegde zich bij ons in Den Bosch waar we op het station ook Emmy tegen het lijf liepen. In Eindhoven zouden we eerst een tas kleding overhandigen aan een vriend van Mariëlle en mij. Tussendoor belandden we nog bij de Primark waar ik twee supertoffe Harry Potter-shirts meenam en een pyjama van 5 Seconds of Summer.

Daarna gingen we dan echt naar de boekwinkel waar het al lekker druk en rumoerig was. Met mensen die voor de YA-middag kwamen, maar ook klanten die nieuwsgierig waren naar waarom het toch in vredesnaam zo druk was en waarom ‘al die jongen mensen hier toch waren’.

9200000059166488

De boekpresentatie van Tweedehands Vleugels zou het begin van de middag zijn. Eerst hield Jen Minkman, uitgeefster en oprichter van Dutch Venture Publishing, een inleidend praatje over waarom ze besloten had om Tweedehands Vleugels uit te geven. Ze vertelde dat ze het boek al heel lang kende en dat ze het een boek vond dat uitgegeven moest worden, dat dat het waard was. En het is helemaal in het straatje van haar uitgeverij die meer Nederlandse YA-boeken uit wil geven.

Na Jen was het woord aan Vanessa, de eigenlijke ster van de middag. Ik volg Vanessa al best een aantal jaar online en ik heb voor haar destijds zelfs Zilveren Vleugels, het vervolg op Tweedehands Vleugels, proefgelezen voor haar. Maar ik had haar nog nooit in het echt ontmoet. Totnutoe dus. Ik vond haar in het echt echt superleuk en lief. En dat Vlaamse accent vind ik stiekem toch wel een beetje leuk.
Ze vertelde dat het verhaal in 2011 al ontstaan was toen ze op een middag een schim in Antwerpen zag en dacht: ‘Wat als er op dit moment nu iemand vleugels steelt?’ En zo begon het hele idee van Tweedehands Vleugels. En dat Nieuw-Anvers gewoon een ander soort versie van Antwerpen is.

Vanessa die vertelt over Tweedehands Vleugels

Na de boekpresentatie was het tijd voor de eerste workshop. Ik had me wel ingeschreven voor eentje, maar ik vond het toch wat te druk en dus besloot ik om even in een rustiger gedeelte van de boekhandel te gaan zitten om tot rust te komen. We ploften neer tussen de hobby- en kookboeken.

Om half drie begon de tweede workshop, die van Jen Minkman. Want Jen geeft natuurlijk niet alleen boeken uit, ze schrijft ze zelf ook. Ze deed een workshop over hoe je een verhaal begint en waar je tegenaan kunt lopen. Meteen betrok ze het publiek erbij door te vragen naar onze manieren, naar hoe wij schrijven. Wat ik best leuk gedaan vond, want op die manier hou je mensen ook wakker.

Mijn prachtige – ahum – aantekeningen tijdens de schrijfworkshop

Er volgden een paar valkuilen waarom je niet begon met je verhaal. Teveel inspiratie bijvoorbeeld of dat het in een keer perfect moet. Tegen dat laatste loop ik de laatste tijd op met herschrijven en dat vind ik heel vervelend. Net als dat ik het nog weleens lastig vindt om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Jen had daar het perfecte ezelsbruggetje voor:

‘Als er geen verhaal overblijft zonder een verhaallijn, dan zijn dat hoofdzaken. Als het verhaal prima zonder een verhaallijn kan bestaan, dan zijn dat bijzaken.’

Ik denk dat ik dit nog weleens ga gebruiken. Aan het einde kregen we de opdracht om het begin te schrijven van onze biografie – als we die uiteraard ooit zouden willen. Ik kwam niet verder dan een stuk of twintig woorden:

‘Hoi, wat mag het zijn?’ De jongen achter de balie grijnsde breed naar me en ik glimlachte ongemakkelijk terug.

Ik denk maar niet dat ik mijn eigen biografie moet gaan schrijven, want dan komt er waarschijnlijk niet veel terecht. Wel had ik na de workshop veel zin om te gaan schrijven.

Een deel van de goodiebag

Na de workshops was het tijd voor het ruilen en kregen we een verfrissende verkoeling in de vorm van ijsjes. Maar volgens mij is er niet veel geruild en hadden er ook niet veel mensen boeken mee. Ik had zelf een klein stapeltje mee, maar uiteindelijk heb ik geen boek geruild. Er waren ook mensen die hun boeken niet mee terug wilden nemen en ze dus maar uit gingen delen zoals Melisa.

Ook liep ik Iris Houx nog tegen het lijf. Ik heb een dag of tien geleden haar debuut Scoop! uitgelezen en ik zit in de leesclub over dit boek op Hebban, dus het was extra grappig dat ik haar tegenkwam. Helaas had ik mijn exemplaar van Scoop! niet bij me om te laten signeren.

Uiteindelijk ging ik met meer boeken naar huis dan ik kwam, want ik kocht een boek en ik kreeg er nog eentje van Carina. Voor Carina had ik er eigenlijk twee, maar van een van de twee had ik de verkeerde ingepakt. Heel handig dus. Not. Ook ging ik met een leuke goodiebag naar huis. Daarin zaten onder andere een paar boekenleggers, een raamsticker en een paar stickers. Helaas ben ik vergeten om foto’s te maken en weet ik niet meer precies wat erin zat. Heel handig, haha.

Kortom: ik heb een hele leuke middag gehad!
Op de Facebook-pagina van Van Piere vind je nog meer foto’s!

P.S: Morgen komt de recensie van Tweedehands Vleugels online. Ik maakte per ongeluk een foutje in de planning, dus wissel ik de blogs maar om.

3 gedachten over “Boekpresentatie Tweedehands Vleugels en YA-middag

  1. Ik zou mijn biografie in één woord kunnen schrijven namelijk: ‘Ehm.’

    😛

    Het lijkt me een hele toffe dag te zijn geweest. Ik wou dat ik erbij had kunnen zijn, maar gelukkig beleef ik het toch een beetje via de verschillende verslagen 🙂

  2. Aww hihi wat een leuk verslag ^_^ Jammer dat we niet meer hebben kunnen babbelen maar we zien elkaar zeker en vast nog wel eens op een ander event waar het wat rustiger is 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: