Marieke Nijkamp op bezoek bij Broese

Marieke Nijkamp op bezoek bij Broese

Vrijdag 23 september was Marieke Nijkamp bij Broese. Omdat ik net haar boek 54 minuten uit had, besloot ik om te gaan. Ik vond het een goed boek en wilde weleens weten wat haar inspiratie was om dit boek te schrijven en waarom ze deze personages nou geschreven had. En ik vind het supergaaf dat een Nederlandse schrijfster doorgebroken is in Amerika.

Er kunnen eventuele spoilers in staan, dus als je echt niets over het boek wilt weten, kun je beter niet verder lezen.

Eigenlijk had ik een heleboel mensen verwacht, maar niets was minder waar. We zouden aan een grote eettafel in een restaurant gepast hebben. Lekker klein en gezellig dus, midden in de boekhandel. Natuurlijk trok dit ook wel wat bekijks.

‘Elke week is er wel een schietpartij in Amerika.’

De vragen wisselden heel erg, zoals waarom het zich afspeelt in de Verenigde Staten. Marieke vertelde dat het zo ongeveer elke week voorkomt in Amerika, iets waar ik van schrok. Elke week een schietpartij op een school, zoveel dat het ons nieuws niet eens meer haalt. Dat kunnen wij ons niet voorstellen in Nederland. Dan realiseer je je hoe veilig onze scholen zijn. 54 minuten ontstond ook vlak na een schietpartij in de VS. Dat het in het Engels geschreven werd, was toeval. Het was geen bewuste keuze.

Door bovenstaande schietpartij kwam ze aan het onderwerp, maar ook omdat ze in Amerika was, door gesprekken met vrienden over de wapenwet. In Amerika is het heel bizar om géén wapen in huis te hebben. De omgekeerde wereld dus van wat wij hier vinden.

31214872

Waarom het verhaal niet vanuit Tyler verteld wordt
Als je 54 minuten gelezen hebt, weet je dat het boek niet vanuit de schutter, Tyler, verteld wordt. ‘Dit is een bewuste keuze,’ vertelde Marieke, ‘en daar had ik twee redenen voor. Zo is er voor de overlevers weinig aandacht, maar is er altijd meer aandacht voor de schutter. Daarnaast wilde ik geen overduidelijk profiel van de dader geven.’ Meestal zijn de daders jongens die blank en boos op de wereld zijn en Marieke wilde vermijden dat ze vingers zou wijzen naar iemand.

‘Ik heb bewust gekozen voor diverse personages.’

Als je het boek leest, merk je meteen dat niet alle personages (het wordt vanuit verschillende mensen verteld) blank, knap, hetero en mooi zijn. Er zijn een paar lesbische meisjes, er is een Afghaanse jongen. Marieke heeft hier bewust voor gekozen, want ze wil dat meerdere mensen zich herkennen in boeken. ‘Herkenning is fijn,’ zegt ze, ‘En ik hoop dat de lezer er dan bewuster mee omgaat dat het vaak in boeken dezelfde soort personages zijn.’

Of er ophef ontstond over het boek in Amerika
‘Er was niet zoveel ophef over het boek. Maar wel op scholen, want nu ging men over dit onderwerp praten. Iets dat ze anders niet gedaan zouden hebben. Vaak lezen en praten ze er niet over, maar maken het wel mee.

‘De meeste schietpartijen duren maar twintig minuten, dus mijne is vrij lang.’

De Nederlandse vertaling heet 54 minuten en zo lang duurt de schietpartij in het boek. Vrij kort eigenlijk, maar de meeste schietpartijen duren dus maar een minuut of twintig. Dat is genoeg om dood en verderf te zaaien. Verschrikkelijk toch? Per scene zijn er ongeveer 1000 woorden voor gebruikt. Marieke koos voor 54 minuten, omdat ze op deze manier wat meer met de tijd kon spelen.
Ook bedacht ze al vrij snel hoe de schietpartij zou stoppen, al heeft het boek wel verschillende eindes gehad.

Ook vertelde ze ons nog wat haar zwakke punt is als lezer (‘Ik lees vaak het einde eerst’), dat ze geen zoetsappige verhalen kan schrijven, want dan gaat alsnog iedereen dood, dat ze overal schrijft, dat ze niet heel veel inspraak had in de kaft, maar dat het perfect past, dat er voorlopig geen verfilming komt en dat haar Amerikaanse fans het heel leuk vinden dat ze Nederlands is (‘Maar ze zijn wel verbaasd als ik zeg dat ik nog gewoon in Nederland woon.’)

Het was een superleuk interview en Marieke vind ik zelf heel tof. Ik ben heel benieuwd naar haar nieuwe boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: