Een juweeltje: De boekenzolder

Een juweeltje: De boekenzolder

Soms kom je door ander mensen op juweeltjes van plekken. Plekken die je nooit van zijn leven gevonden zou hebben – of misschien heb ik alleen dat. Ik kende het conept Boekenzolder nog niet, al klonk het meteen tof. Een zolder vol boeken verwachtte ik en dat klopt.

Dit keer was het een stuk warmer dan de vorige keer (en een stuk minder creepy). De vorige keer dat ik er was, was het namelijk half november en er is geen verwarming. Ik kwam de vorige keer echt om te schrijven, dit keer kwam ik voor de boeken.

Het concept is simpel: Per keer mag je gratis een aantal – in dit geval 10 – boeken meenemen en die hoeven niet teruggebracht te worden. Ja, dat zeg ik: Gratis boeken!
De enige voorwaarde is dat ze niet verkocht mogen worden, maar dat lijkt me best een redelijke eis.

Later realiseerde ik me dat ik zelf ook best oude boeken mee had kunnen nemen, omdat ik er een aantal weg wilde gooien. Maar dat bedacht ik me uiteraard te laat. Net als dat ik te laat bedacht dat de boekenzolder iets is dat echt op een boekenblog thuis hoort en dus alleen crappy foto’s met mijn telefoon kon maken.

De foto’s van de zolder zijn nogal onduidelijk, omdat ze met mijn telefoon gemaakt zijn. Beide keren had ik mijn camera niet bij me helaas en mijn telefoon maakt best aardige foto’s, maar het is en blijft een telefoon en geen echte camera.

Deze nam ik vorig jaar – de eerste keer – mee. De onderste twee boeken van de Gone-serie zijn dus echt gloednieuw. Dat is het mooie aan de zolder: De meeste boeken die er te vinden zijn, zijn zoveelstehands, maar er liggen ook weleens nieuwe boeken die rechtstreeks van uitgevers komen en waarvan het zonde is om weg te gooien.

Dat is ook eigenlijk de opzet van de zolder: Boeken weggooien is zonde, nieuw of tweedehands. Oorspronkelijk was het voor mensen met een kleine beurs, maar ze kregen zoveel aanbod dat het inmiddels voor iedereen is.

Dit nam ik deze keer mee, al ontdekte ik thuis dat ik Fen helaas al heb.

De boekenzolder is op de Middelste Gracht 38 in Leiden te vinden en open op: Dinsdagavond van 19-21 uur en donderdag- en vrijdagmiddag van 13 – 17 uur. Ook zijn ze online te vinden. Voorlopig is hij nog te bezoeken, tot december 2014. Ze zijn nog op zoek naar een pand naar Leiden, dus als je iets weet: Laat het de mensen van de zolder vooral weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: