Liz leest klassiekers: Wuthering Heights

Liz leest klassiekers: Wuthering Heights

Klassiekers: boeken die iedereen gelezen zou moeten hebben, omdat ze de literatuur op de een of andere manier beinvloedt hebben of iets teweeg bracht hebben. Of misschien omdat het gewoon een mooi verhaal is. In elk geval zijn het boeken waar ik stiekem toch nieuwsgierig naar ben.

Klassiekers lezen
Ik lees vooral Young en New Adult, niet al te moeilijke literatuur. Toch zijn twee boeken die hoog in mijn favorietenlijstje staan literatuur: Tirza van Arnon Grunberg en Het Diner van Herman Koch. Beide boeken zijn blijven hangen, komen zo nu en dan nog bovendrijven als het gaat over Nederlandse schrijvers.

Met de nieuwe categorie/rubriek ‘Liz leest klassiekers’ wil ik meer klassiekers gaan lezen en op mijn blog bespreken. Voor Young en New Adult is meer dan genoeg aandacht op alle blogs, maar veel klassiekers worden er niet besproken in boekenland. Niet dat dat erg is, want ik vind dat je vooral moet lezen wat jij leuk vindt. En het zorgde bij mij voor een nieuw idee: ook aandacht aan de boeken besteden die ouder dan een jaar of 10 zijn, boeken die je misschien als kind las, maar daarna vergat. Of boeken die vandaag de dag nog een rol spelen zoals 1984.

Ik ben van plan om er eens per twee maanden eentje te lezen en ik ga zoveel Nederlandse als Engelse lezen. Wat nu op het lijstje staat, zijn vooral de Engelse klassiekers, maar ik beperk me niet tot één taal.

Wuthering Heights of Woeste hoogten
Ik trap af met Wuthering Heights oftewel: Woeste Hoogten. Ik wilde hem in het Engels lezen, maar ik vrees dat dat te pittig is, dus ik ga toch maar voor Nederlands. De reden waarom ik hem wil lezen, is omdat Arabella in Ongetemd het boek leest voor haar studie en dan moet ik wel weten dat ik geen onzin verkoop.

Door mijn verhaal is de interesse in Woeste Hoogten overigens ook aangewakkerd. Oké, en deels ook door De hemel begint bij je voeten waar dit boek de favoriet is van de hoofdpersoon.

Welke er nu op de planning staan
Behalve dit boek heb ik er nog een paar die op het lijstje staan en die ik graag wil herlezen of wil lezen. Overigens niet per se in de volgorde van het lijstje, meer waar ik op dat moment zin in heb. Atonement las ik ooit al, maar wil ik herlezen. 1984 ben ik ooit in begonnen, maar heb ik niet uitgelezen. En Harry Potter las ik uiteraard al. Hetzelfde geldt voor His Dark Materials.

 • Atonement (Boetekleed) van Ian McEwan. Ik moet bekennen dat ik niet weet of dit een echte klassieker is, maar ik wil dit boek herlezen
 • The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde.
 • Alice in Wonderland van Lewis Carroll. Ook hiervan weet ik niet helemaal zeker of dit wel een klassieker is.
 • Pride & Prejudice van Jane Austen
 • The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood
 • 1984 van George Orwell
 • De His Dark Materials trilogie die blijkbaar ook bij de klassiekers horen en die – samen met Harry Potter – lieten zien dat fantasy zoveel meer is dan niet-bestaande wezens.
 • The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood
 • The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald’s
 • Harry Potter van J.K. Rowling. De boeken over de tovenaarsleerling leven misschien wel meer dan ooit en ik las ze al eerder in het Nederlands, maar ik wil ze absoluut ook in het Engels herlezen. Alle zeven.

Tips zijn welkom! Heb je een klassieker die ik echt eens moet lezen, laat me dat vooral weten. En wil je meelezen? Dat kan natuurlijk ook altijd. Laat dat vooral ook weten.

4 gedachten over “Liz leest klassiekers: Wuthering Heights

 1. ‘The picture of Dorian Grey’ en de ‘His dark materials’-trilogie wil ik ook nog heel graag lezen. Ik vind het erg fijn om af en toe klassiekers te lezen. Gewoon omdat ik het tempo en de sfeer van klassiekers heel erg kan waarderen. Vooral klassieke kinderboeken vind ik fijn, maar ‘Woeste hoogten’ vond ik ook heel erg gaaf. Ik had trouwens hetzelfde als jij; ik begon ermee in het Engels en kwam er al heel snel achter dat dat wat te pittig was dus ben toen naar Nederlands geswitched.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: