Bullet Journal update

Bullet Journal update

Eerder dit jaar barstte de hype rondom Bullet Journaling los en leek ineens iedereen het te doen. De weblogs erover schoten als paddenstoelen uit de grond, net als de topics op fora. Ik begon er ook rond die tijd mee, omdat ik toen mijn Happy Planner zat begon te worden. Ik vond het vooral op creatief gebied gewoon saai en dus besloot ik om gewoon zo’n bullet journal te gaan proberen. Als het niets was, dan zou ik dat gauw genoeg merken en kon ik nog best snel terug naar de planner. Maar inmiddels zijn we ruim 9 maanden verder en tot mijn verbazing bevalt het uitstekend.

‘De eerste is een oefening, de tweede is het echte werk.’

Voor mijn gevoel klopt dat heel erg. Er zitten pagina’s bij in mijn bullet journal die ik supergeweldig vind en het liefste nog twintig keer maak – maar zo mooi als de eerste worden ze nooit meer. Ik heb best wat geëxperimenteerd met dingen zoals verf en bladzijdes eruit gescheurd, maar er zitten ook heel veel dingen in die ik anders zou doen. Heel veel dingen.

  

Twee pagina’s uit mijn nieuwe bullet journal. Grote versies vind je hier: Future Loghart met tekst

Future logs zijn toch wel handig

Zo heb ik in mijn eerste bullet journal geen future log. Heel veel sites geven ook aan dat je daarmee moet beginnen, maar ik ben en blijf nu eenmaal een eigenwijs ei. En wat heb ik dan ook niet gedaan toen ik erin begon? Precies. ‘Dat heb ik toch niet nodig, ik plan niet zoveel afspraken ver vooruit.’

Maar daar heb ik me flink in vergist. De afgelopen paar maanden heb ik toch echt minstens zes afspraken gehad die een tot twee maanden later waren en een paar die nog plaats moeten vinden. Vooral met concerten en controlebezoekjes aan de tandarts heb je algauw dat ‘t een paar maanden later gepland wordt.

In mijn nieuwe journal heb ik voor drie maanden gekozen, omdat dit jaar nog maar drie maanden telt. Mocht ik volgend jaar ook redden in dit boekje, dan maak ik gewoon een nieuwe future log. Maar die kans is klein.

Oud vs nieuw. De rechterpagina is trouwens gerecycled vanuit mijn Happy Planner. Grote versies vind je hier: paarsblauwe layoutzwartwitte versie

Integreren van notities

Bij mijn eerste bujo heb ik er nog een notitieboekje naast gehouden, ook al roepen veel mensen dat het alles in een is. Agenda, to do lijstjes en een notitieboekje, want dat is het principe: alles bij elkaar in een overzichtelijk boekje en geen twintigduizend anderen. Mijn keuze was niet eens zo bewust, maar vooral omdat dat boek nog lang niet vol was. En halfvol in de kast gooien vond ik zonde. Ik hou van notitieboeken en vooral om ze later nog eens in te bladeren.

Met mijn eerste gestippeld notitieboekje heb ik dan ook negen maanden gedaan. Sommige mensen vinden dit lang, andere mensen vinden het kort. Zelf vind ik het best een mooie tijd. Maar ik denk dat ik met mijn nieuwe journal korter ga doen, omdat mijn notitieboekje inmiddels vol is en de notities vanaf nu achter de maand waarin ik ze maak, komen te staan. Het voordeel is dan dat ik geen twee boekjes meer mee hoef te slepen. Verdere voordelen weet ik nog niet, haha. Misschien bevalt het wel helemaal niet. Ik werkte nu vooruit, maar dat kan dan dus in elk geval niet meer. Niet ver vooruit dan.

Ook artiesten krijgen nu een plekje in mijn bullet journal, net als The Night Court. Grote versie: The Night Court

Wel en niet

Er zijn dingen die ik niet meer terug ga laten komen. Zo gebruik ik mijn sparen-blad echt nooit en ook de te lezen boeken en boeken die ik moet pre-orderen zijn bladzijdes waar ik niets mee doe.

Maar ik wil bijvoorbeeld wel een sectie elke maand voor mijn blog en in november iets voor NaNoWriMo. Ook ben ik van plan om erin te blijven doodlen en om mijn eigen creatieve draai eraan te geven, zodat het echt een boekje van mij wordt en niet eentje die vooral uit voorbeelden van Pinterest bestaat, hoe tof ook. Ook moet ik meer loslaten dat het perfect moet, want dat hoeft niet. Bijna perfect is ook goed genoeg tenslotte. En daar gaat het ook helemaal niet om, maar om een duidelijk schema. Ik vermoed dat ik straks in het derde boeken ook wel weer dingen zie die beter en anders moeten, al is het tweede boeken totnutoe nog helemaal naar mijn zin. Nog wel.

Maar natuurlijk is het ook een kwestie van kijken wat wel en niet bij je past, want iedereen is anders en heeft andere behoeften. Sorry trouwens, de foto’s zijn niet allemaal even scherp geworden na het uploaden, maar ik heb de grote versies erbij gezet en ze zijn ook te vinden op mijn bullet journal board op Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge