Bullet Journaling

Bullet Journaling

Soms heb je van die dingen die ineens een hype worden. Ik weet van mezelf dat ik daar nogal gevoelig voor ben, maar als het rust in mijn hoofd kan brengen: waarom niet?

Wat bullet journaling is

The Bullet Journal is a customizable and forgiving organization system. It can be your to-do list, sketchbook, notebook, and diary, but most likely, it will be all of the above. It will teach you to do more with less.

Ik ben iemand die nogal snel een vol hoofd heeft. Gevolg: ik loop vast en er komt helemaal niets meer uit. Ik had al eerder gekeken om een bullet journal te maken, maar er was iets dat me tegenhield. Misschien het feit dat ik dit soort dingen toch nooit volhou? In het begin is het allemaal leuk, maar na een tijdje haak ik af. Toch gebruik ik mijn bullet journal al een maand en het bevalt goed.

Met to do lijstjes was ik al bekend, want die maak ik al jaren. Op de middelbare school misschien al. Maar ik deed ze altijd in een apart boekje of op post-its, maar nooit allemaal samen in een boekje. En allemaal losse zooi maakt het nou niet echt overzichtelijker. Wel chaotischer. Ik werk het beste met lijstjes op papier, op de computer wordt het ‘m niet voor mij.

Mijn jaarkalender

Wat je nodig hebt
Voor een Bullet Journal zijn er twee dingen die essentieel zijn en waar je niet zonder kunt. De rest is optioneel en leuk als je niet een heel clean boekje wilt, maar je kunt ook prima zonder.

Waar je niet zonder kunt:
– Een notitieboek
– Een pen

De weekindeling van 22 tot en met 28 januari

Welk notitieboek en welke pen je kiest hangt maar net af van waar je graag mee schrijft. Zelf heb ik gekozen voor een Leuchtturm 1917 met puntjes (onder andere te koop bij de Bijenkorf en bij La Couronne Du Comte), omdat mij dat het prettigste leek. Maar ruitjes, lijntjes of blanco kan ook prima. Het fijne aan Leuchtturm 1917 is dat er twee leeslintjes, een index en voorgedrukte paginanummering in zit.
Maar je kunt ook kiezen voor Moleskine of bijvoorbeeld een boekje van de HEMA. Qua pennen gebruik ik vooral Sakura Pigma Micron fineliners in het zwart, omdat ik die heel erg fijn vind schrijven. Kijk vooral naar wat jou het fijnste lijkt, want het is jouw Bullet Journal waar jij in moet werken.

Wat leuk is, maar niet noodzakelijk:
– Stiften
– Stickers
– Masking tape

Als je van een clean notitieboekje houdt, dan zijn deze dingen niet nodig. Zelf gebruik ik als stiften de Stabilo .68 stiften/pennen. Ik vind deze fijn en ze drukken niet extreem door. Ook maak ik nog gebruik van Ecoline Brushpens van Talens.

Mijn legenda/key en het maandoverzicht van januari

Je indeling
Een Bullet Journal is heel persoonlijk en wat je erin hebt, is dat ook. Sommige mensen zullen het vooral gebruiken voor hun ideeën, terwijl het willen combineren met to do lijstjes en met bijvoorbeeld een dagboek. Hieronder vind je mijn indeling en hoe ik het gedaan heb. De enige overeenkomst tussen alle Bullet Journals is dat ze met een index beginnen.
Voor in mijn Journal begon, heb ik uitgebreid online gezocht naar wat ik erin wilde en maakte ik een proefindeling op een los blaadje. Niet dat ik daardoor uiteindelijk geen fouten maakte, want er zijn dingen die alsnog anders gekund hadden. Zo maakte ik een blad om drie maanden geen boeken te kopen en een Wie is de mol? blad. Die staan nu in de maand januari, maar uiteindelijk had ik die liever voor de maand januari gehad.

Mijn schrijfdoelen voor dit jaar

Mijn index

 • Jaarindeling
 • Een quote (daar begin ik al mijn notitieboekjes mee)
 • De kalender van 2017
 • Boeken die ik echt wil lezen dit jaar
 • Boeken die ik echt moet pre-orderen
 • Mijn spaardoelen
 • Mijn schrijfdoelen
 • Legenda/Key
  Maandindeling
 • Algemene indeling van wat ik die maand qua afspraken heb, wat ik wil lezen, wat ik wil sparen
 • Habit tracker
 • Hoe ik me voel
 • Gelezen boeken in die maand
 • To do lijstjes
 • Af en toe een songtekst of handlettering tussendoor
 • Sollicitaties van die maand
 • Wat heb ik gegeten?

Verder heb ik er nog een blad voor Wie is de mol? in en een blad met drie maanden waarin ik geen boeken mag kopen. Achteraf gezien had ik die liever bij de jaarindeling gehad, maar ik bedacht ze te laat daarvoor.

 

Het hoeft niet perfect
Op Pinterest vind je prachtige Bullet Journal spreads en dan wil je niets liever dan het ook zo doen. Lukt het niet? Dan is je Bullet Journal meteen al bedorven. Ik weet niet of iedereen dat heeft, maar ik heb dat dus wel heel erg. Het boekje is natuurlijk functioneel, maar ik vind juist die tekeningetjes en doodles erbij juist zo leuk. Dat maakt het voor mij leuker dan een gewoon to do lijstje.

Mijn habit tracker en gevoel stracker

Ideeën voor erin
Wat je erin zet, verschilt per persoon. In dit artikel zie je al een aantal dingen die ik erin heb gedaan, maar je kunt ook kiezen om te plannen wat je in een week gaat eten, verjaardagen, welke series en films je kijkt/nog moet kijken of om de Bullet Journal ook als agenda te gebruiken. Zelf zit ik dat te overwegen als mijn agenda verlopen is, maar voor nu heb ik nog altijd mijn Happy Planner naast mijn bullet journal.

Een Bullet Journal is dus heel persoonlijk. Natuurlijk kunnen er nog tig meer dingen in zoals wachtwoorden die je moet onthouden of allerlei dingen over je dieren. Ik vind het in elk geval heel fijn systeem.

Hebben jullie weleens een Bullet Journal geprobeerd?

 

 

3 gedachten over “Bullet Journaling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge