Fanfiction schrijven

Fanfiction schrijven

Fan fiction
noun: fanfiction
1. fiction written by a fan of, and featuring characters from, a particular TV series, film, etc

Fanfics. Een begrip dat de meeste mensen wel kennen. Sommige mensen zullen het kennen van de (slechte) verhalen over boybands of misschien van een serie als Harry Potter.

Toen ik jonger was, wilde ik een verhaal schrijven over Fred en George Weasley/Wemel (de laatste Harry Potter was nog niet uit, nu zou het niet meer kunnen).
Het enige probleem: hoe zou ik ooit zo goed kunnen zijn als de bedenkster, als J.K. Rowling? Ik wist zeker dat ik deze tweeling nooit zo perfect zou kunnen schrijven, omdat ze van Rowling zijn en niet van mij. Daarom schrijf ik het nooit, al bleef het wel altijd in mijn hoofd dansen.

In de zomer van 2013 kwam ik in contact met twee van de voor mij betere boekenseries van de laatste jaren: The Mortal Instruments en The Infernal Devices, allebei van Cassandra Clare, over de wereld van Shadowhunters.

En toen popte het idee van een fanfiction opnieuw in mijn hoofd op. Alleen dit keer geen specifiek personage, al zou ik het geweldig vinden om vanuit Jace (TMI) of Will (TID) te schrijven, maar ja, ik kan nog steeds niet zo schrijven als de schrijfster, in dit geval Cassandra Clare.

Nee, dit keer een fanfiction over de wereld die al bedacht is, maar met eigen personages. In mijn geval zouden dit Olivia Greenash en Chase Blackwood (geloof ik, exact weet ik het niet meer) zijn en speelt zich af in de wereld. Natuurlijk zouden mijn personages de paden kruisen van bijvoorbeeld Isabelle en Alec Lightwood, maar het gaat niet echt over ze.

Ik was al begonnen in dat jaar, tijdens NaNoWriMo, aan een fanfic in het Engels. Alleen daar ben ik blijven steken, want ik twijfelde over de taal. Iets waar ik tot de dag van vandaag nog over twijfel. Ik maak me geen illusies en ik weet dat mijn Engels behoorlijk slecht is, zeker voor het schrijven van een verhaal.
Maar het zijn series die van origine in het Engels geschreven zijn, dus dan moet het van mijn hoofd eigenlijk ook in het Engels. En wat doe ik met termen als mundane (normalo in het Nederlands)? Normalo vind ik best lelijk eigenlijk. Wat doe ik met de taal? Ga ik voor het origineel of ga ik voor de taal waar ik het beste in ben?

En nog zoiets waar ik me overheen zal moeten zetten als in dit genre wil schrijven: Het zal nooit gepubliceerd worden. Wil ik daar mijn tijd en aandacht aan besteden? Ik ben er nu nog niet uit in elk geval.

2 gedachten over “Fanfiction schrijven

  1. Ik vind (Harry Potter) fanfiction heerlijk om te lezen, maar zelf schrijven is er bij mij ook nog nooit van gekomen.. Ideeën had ik genoeg, maar uiteindelijk ben ik er toch nooit aan begonnen 😛

  2. Sinds kort zijn er ook uitgeverijen die slechts fanficties uitgeven, hoorde ik van een vriendin. Zo worden er nu twee fanficties van een vriend van me uitgegeven bij die uitgeverij – dus helemaal zinloos is het niet 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge