#firstworldproblems: Er zijn teveel boeken

#firstworldproblems: Er zijn teveel boeken

Boeken, je hebt ze in alle soorten en maten. Grote boeken, kleine, dikke boeken, dunne. Die met een mooie kaft en die in de boekhandel meteen je naam schreeuwen en boeken die een prachtig verhaal verbergen onder een afgrijselijk lelijke voorkant. Het zijn net mensen en al deze versies zijn er.

#firstworldproblems
Omdat er zoveel zijn, ben ik me er natuurlijk ook van bewust dat ik nooit alle boeken zal kunnen lezen. Misschien als ik duizend jaar oud kan worden, maar ik ben vooralsnog geen vampier en geen heksenmeester en niet op een andere manier onsterfelijk. Dus die duizend jaar zal ik niet halen en dan nog betwijfel ik of je alles kunt lezen.

Soms maakt die gedachte me somber. Het feit dat er eigenlijk tevéél boeken zijn en hoe verwend dat klinkt, want dat klinkt het. Dat is het. #firstworldproblems. Maar ik kan het dan niet loslaten en het liefste zou ik nu ook mijn hele boekenkast hebben, alle boeken op de ereader gelezen hebben, zodat ik zou kunnen zeggen: ‘Ik heb alles gelezen in de kast. En nu is het tijd voor nieuwe.’

Herlezen = geen nieuw boek kunnen lezen
Ik ben zo iemand met heel veel boeken in de kast, maar eigenlijk herlees ik maar zelden en dat is best stom. Ik herlees weleens andere delen uit een serie om mijn geheugen op te frissen als het nieuwe deel uitkomt. Maar dan is het nieuwe deel uit en lees ik de serie nooit meer. Harry Potter is zo’n serie. Deel 1 t/m 5 heb ik meerdere keren gelezen, maar deel 6 en 7? Allebei één keer en daarna dus nooit meer.

En ik snap ook wel waarom niet. Het is dezelfde reden waarom ik bijvoorbeeld geen kaartjes voor Muse in de Ziggo Dome gekocht heb: ik heb Muse immers al live gezien op Pinkpop 2015, dus waarom zou ik dan nog een keer kaartjes kopen? Het geld en de tijd die je besteedt aan een kaartje voor de Engelse (space) rockband, had je ook aan een nieuwe, onbekende band kunnen besteden. Maar toch: ik heb zo’n spijt dat ik geen kaartje gekocht heb achteraf gezien

De tijd dat jij een boek herleest, had je aan een gloednieuw verhaal kunnen besteden, want dan had je een nieuwe erbij gehad voor op je lijstje.

‘Jij hebt een nieuw boek? Hoe heet het? Wie is de schrijver? Ik wil het NU lezen!’
‘Ik heb een nieuw boek gevonden en het is zo goed!’
‘Hoe heet het? Waar gaat het over? Ik wil het ook lezen!’
‘Harry Potter, het gaat over een tovenaarsleerling.’
*Kijkt op ereader/in de boekenkast* ‘O, daar heb ik de hele serie van staan, maar die moet ik nog eens lezen. Over honderd jaar.’ *

Dit heb ik dus met heel veel boeken. Heel veel boeken. De boeken van Jennifer Armentrout, de Verwelken-serie, de overige twee delen van de Soulmates-serie. En dit zijn er maar een paar.
En dan vindt mijn hoofd dus meteen dat ik dat boek nu moet lezen, terwijl ik er nog honderd te lezen hebben.

En dan ontploft je hoofd
En daar raak ik dan een beetje gestresst van. Ik weet niet of ik de enige ben die daar last van heeft of dat er meer mensen met mij zijn. Zijn er mensen die zich erbij neergelegd hebben dat ze niet alles kunnen lezen? Heel vaak denk ik dat het mij gelukt is, maar dat is maar een illusie. En dan hoor ik een ‘BAM!’ en dan is mijn hoofd weer eens ontploft. Figuurlijk, niet letterlijk. Dat geeft zo’n zooi.

Het is nog steeds een #firstworldproblem, maar het is wel ontzettend vermoeiend. Geflambeerde flamingo’s nog ‘an toe. Ik wil minder boeken. Of een nieuw hoofd.

* Ik heb Harry Potter al gelezen, dit was uiteraard gewoon een voorbeeld.

4 gedachten over “#firstworldproblems: Er zijn teveel boeken

  1. Dit is zó herkenbaar (behalve dat deel van de concertkaartjes, gezien ik deze zomer 2x naar dezelfde artiest ga). Er zijn gewoon te veel boeken en dan proberen wij er ook nog eens een paar bij te schrijven. Ik kan ook echt gestrest raken alleen maar door naar mijn stapel nog te lezen boeken te kijken.

  2. Zo herkenbaar dit! Ik heb ook dat ik echt op zoek ben naar hèt perfecte boek. Ook twijfel ik heel vaak of ik een boek wel moet kopen, je leest het immers toch maar 1 keer. (Daarom is een bibliotheek zo ideaal, maar ja daar hebben ze ook niet alles) #firstworldproblems inderdaad 🙂

  3. Dit is herkenbaar hoor. Ik herlees daarom niet vaak en zelfs nu ik het wel doe met Harry Potter, probeer ik na elk boek uit de serie ook een nieuw boek te lezen. Ik voel me anders schuldig over al die ongelezen boeken in mijn kast.
    Roxanne onlangs geplaatst…Mijn tweede verjaardagMy Profile

  4. Enorm herkenbaar! Er zijn gewoon zoveel boeken die me gaaf lijken, maar die ik waarschijnlijk nooit zal lezen, want: geen tijd voor, of andere boeken krijgen voorrang. En datzelfde heb ik met herlezen! Ik vind het wel leuk om te doen, ook omdat ik veel herleesboeken nog kan recenseren voor mijn blog, maar vaak voelt het ook een beetje als tijdverspilling inderdaad.
    Vivian onlangs geplaatst…Young Adult-avond Alphen aan den RijnMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge