Kun je ooit te oud zijn voor YA?

Kun je ooit te oud zijn voor YA?


Een klein deel van mijn YA/jeugdboeken. Ik heb er blijkbaar minder dan gedacht in mijn kast staan. Misschien omdat er nog best veel boeken in mijn ‘nog te lezen’ vakjes staan…

Vanessa schreef er al over op haar blog naar aanleiding van een artel op Slate.com. Volwassenen zouden zich moeten schamen, omdat ze YA lezen, want het is voor tieners, de YA-groep.

Mijn meest belangrijke vraag is: Wanneer ben je te oud om vastgeplakt te zitten aan de kasten met tienerfictie in de plaatselijke boekhandel? Ben je te oud zodra je geen tiener, maar twintiger, dertiger of misschien veertiger bent? Mag je niet meer dromen over dat jij de held bent van een verhaal zodra je 21 of ouder bent? Dan mag je roken, drinken, jezelf compleet van de wereld snuiven, maar YA lezen mag dan niet meer. Dat is ook zo slecht voor je, lezen over tieners.

tumblr_n5viptt9j81rjmv3ho1_500
Het plaatje is geleend van Vanessa.

Ik vind dat mensen met zo’n kortzichtige mening zich moeten schamen, niet de volwassenen die tranen vergieten om The Fault in Our Stars, die meeleven met Clary Fray en Rose Hathaway of die heimelijk verliefd zijn op een vampier die glinstert in zonlicht.
Ik vergoot de tranen en ik leefde mee met Clary en Rose en wat mij betreft is daar niets mis mee: Genieten van wat je leest. Ik lees niet om te kunnen pochen met wat ik lees.
Aan “Ik heb ook De ontdekking van de hemel gelezen en ik vond het zeer interessant, al die stijlfiguren” doe ik niet mee. Ik wil overigens nog weleens dat boek lezen, maar niet om mee op te kunnen scheppen en ik vond Het Diner en Tirza oprecht mooie boeken.
Ik lees YA, omdat ik het leuk vind en ik wil de magische wereld van Harry Potter ingezogen wil worden. Ik schrijf het, omdat ik de verhalen van Sterre, Isa, Avery, Quinten en al die anderen in mijn hoofd moet vertellen aan anderen. Maar dat schrijven zal ook wel niet mogen, denk ik? In elk geval niet volgens de auteur van het artikel op Slate.com.

Misschien mis ik stiekem mijn tienertijd en vind ik de leeftijd 17 iets magisch hebben, dat wil nog niet zeggen dat ik me schaam. Ik voel mezelf totaal niet ongemakkelijk als ik een boek met een blauwe voorkant met een witte en zwarte wolk opduik uit mijn hutkoffer. En ik schaam me ook niet wanneer ik Zomerhuis met zwembad uit mijn tas pluk.
Niemand zou zich moeten schamen, omdat hij of zij leest.

2 gedachten over “Kun je ooit te oud zijn voor YA?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: